Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nano Omar om sin kriminella bakgrund

Nano OmarFoto: Sven Lindwall
Nano OmarFoto: Sven Lindwall

Han har flera fängelsedomar bakom sig – nu är han finalist i Melodifestivalen.

Nano Omar berättar nu om den tuffa tiden och hur det är att vara personlig inför tre miljoner tittare.

– Alla människor kan förändras, säger han.

Nano Omar, 30, var favorittippad inför Melodifestivalens första deltävling – och hans bidrag "Hold on" gick direkt till final.

Men vägen hit har dock varit minst sagt krokig. Nano Omar har flera fängelsedomar bakom sig och har varit öppen med sitt kriminella förflutna.

När han blev pappa för åtta år sedan bestämde han sig för att ändra bana i livet.

 

LÄS MER: Programledaren sjuk – ställer in festen inför Melodifestivalen

 

I dag har han svårt att ta in att han är en av förhandsfavoriterna i Melodifestivalen.

– Det är vad det är, jag försöker inte tänka så mycket på det. Det känns... det är bra att låten hittar hem till folk, säger han.

Vad handlar "Hold on" om?

– Att kämpa. Resan hit. Jag började skriva den för ett halvår sedan ungefär. Jag ville ge mig själv styrka när jag hade svackor.

Nano Omar hyllar också sin sambo och sina barn.

– Hon har stått vid min sida alla dessa år. Texten handlar också om att jag har längtat efter den dag jag kan känna mig fri och det gör jag i dag.

Hur känns det att vara så personlig inför så många tittare?

– Det är skitkul. Att jag är så öppen är för att jag vill visa folket att jag är precis som dem. Jag har också kämpat med att betala hyran och har ibland svårt att hitta meningen. Jag har burit en mask alla dessa år. I dag känner jag att masken är borta, jag känner mig fri och det är en underbar känsla.

Nano Omar vill inspirera

Nano Omar tycker inte det är svårt att vara personlig i Sveriges största tv-program.

– Jag vill hitta en mening med mitt liv och min resa. Att kunna berätta det här och förlåta folk och gå vidare i livet. Om jag kan inspirera något barn då har jag gett tillbaka på något sätt. Så för mig är det solklart att vara öppen, jag har inget att dölja. Det är gamla Nano, säger han och tillägger:

– Alla människor kan förändras.

Samtidigt njuter Nano Omar till fullo av att vara debutant i Melodifestivalen.

– Det är kul, hela resan innan gör att jag kan njuta extra också. Det har hänt så mycket de senaste två åren, det är verkligen en frihetskänsla. Mycket positivt har hänt med skivbolag, musiken och kontrakt och så vidare, säger han och fortsätter:

– Det har varit en mycket lång kamp och massor som jag har fått hålla för att komma hit där jag står i dag. Det är första gången sedan jag var barn som jag känna mig fri. Nu kan vi börja njuta, jag sambon och barnen. Det är mycket känslor, väldigt laddat.

 

LÄS MER: SVT-ilskan efter det oväntade uttalandet

 

Du har tidigare berättat att du trodde du skulle bli en "superfarsa" så fort du fick barn men att det inte blev så, berätta?

– Det är det största felet man gör när man vill ha en förändring, man vill att den ska ske på samma dag. Men det är så mycket man måste jobba med för att faktiskt fungera när man har haft det struligt och jobbigt. Så det tog några år men nu vill jag bara samla kärleken.

Hur är det att sitta i fängelse?

– Jag tänker inte så mycket på det i dag. Vissa dagar var det väldigt jobbigt, det var mycket att tackla och mycket hat. Men ibland var det en befrielse att inte behöva känna, det kunde vara ganska skönt ibland och stänga av. Men i dag är nice.