Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Melodifestivalens oro inför årets stora tävling

Nu står det klart var Melodifestivalen första deltävling kommer att hållas
Melodifestivalen har en plan för hur Oscar Zia ska ersättas om han skulle bli sjuk.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

Med en vecka kvar till första deltävlingen växer oron för coronautbrott på Melodifestivalen.

Norska versionen av tävlingen, Melodi Grand Prix, är redan hårt drabbade med flera sjukdomsfall i produktionen.

Nu tar man till flera åtgärder för att säkra tävlingen i Sverige. 

Oron för att eventuellt coronautbrott ska drabba Melodifestivalen växer med det rådande smittläget i Sverige och inte minst efter att norska motsvarigheten drabbats av flera sjukdomsfall.

– Det är en av de största riskerna i programmet. En artist som är sjuk kan inte vistas på arenan, så enkelt är det, säger Anette Brattström, SVT:s projektledare för Melodifestivalen till SVT Nyheter.

Produktionen bakom Melodifestivalen säger sig vidta flera åtgärder för att inte drabbas lika hårt som den norska produktionen.

– Vi kommer att ge artister och personal förutsättningar till att hålla avstånd inne på arenan och det finns ett krav på munskydd när man rör sig i lokalerna. Vi påminner var och en om det personliga ansvaret som man har att inte bidra till smittspridning, säger Anette Brattström, projektledare Melodifestivalen.

Artisterna testas inte

Men artisterna kommer inte att testas inför deltävlingarna. Om en artist däremot känner sig sjuk så kommer den inte att släppas in i arenan. 

– Tävlingen är det viktigaste vi har, så om en artist skulle insjukna får det konsekvenser. Vi har ett par olika scenarios på hur det skulle kunna se ut och där vi har olika alternativa lösningar, säger Anette Brattström.

Man har också krav på munskydd för artisterna utanför uppträdanden, när de rör sig i lokalerna på arenan.

Skulle programledaren Oscar Zia insjukna finns en reservplan för hur han ska ersättas, vem det är som går in i stället för stjärnan vill SVT dock inte berätta. 

Förra året stod Sanna Nielsen stand by under deltävlingarna redo att hoppa in om någon av programledarna inte skulle kunna genomföra showen.

– Det är det man har tänkt på, det är det som inte får hända. Jag har också funderat på herregud vad ska de göra om jag blir sjuk?, sa Lena Philipsson inför att hon skulle leda den storslagna folkfesten då.

Ännu inte officiellt vart Melodifestivalen 2022 hålls

Starten och finalen har fått sin arena. Men efter att turnén tvingats ställa in på grund av rådande smittläge har SVT och Livenation ännu inte kommunicerat var man håller till för övriga deltävlingar. 

Något som fått konsekvenser.

Enligt uppgifter till Expressen har frustrationen hos artister och skivbolag vuxit då beskedet dragit ut på tiden och man inte fått information om läget. Samtidigt vittnar flera i produktionen om att de inte vetat var, hur eller när de ska jobba - något som bidragit till frustrationen.

Se också:

Förberedelserna inför tävlingen – tvingas ta hjälp av läkare