Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Melodifestivalens lättnad efter kampen mot klockan

SVT:s nya besked: Så blir Melodifestivalen 2022
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: GÖRAN GRANLUND / STELLA PICTURES
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tusse Chiza vann Melodifestivalen förra året.
Foto: STINA STJERNKVIST / SVT

Förra veckans besked om publikbegränsningar vände upp och ner på hela Melodifestivalen.

Sedan dess har man gått en kamp mot klockan för att hitta lämpliga lokaler för att kunna genomföra årets tävlingar i huvudstaden.

Enligt uppgifter till Expressen är kampen nu äntligen över och Melodifestivalen har säkrat plats för alla deltävlingar, något som väntas bli officiellt på onsdag.

I fredags kom beskedet att Melodifestivalen ställer in den planerade Sverigeturnén.

– Med den höga smittspridning som vi har just nu och de nya restriktionerna som kom i måndags är det inte längre försvarbart att resa ut i landet, sa Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen till Expressen då.

Ursprungsplanen var att besöka Malmö, Göteborg, Lidköping, Linköping och Örnsköldsvik och därefter avsluta ”Mellon” med final i Stockholm. I samband med beskedet i fredags meddelade Melodifestivalen att hela tävlingen kommer att hållas i Stockholm – precis som förra året.

Det enda problemet som återstod var att hitta en ledig lokal med kort varsel till tävlingen som drar i gång om mindre än tre veckor – som dessutom uppfyller kravet att man ska kunna ta in mer publik än de 500 som regeringen angav som gräns förra veckan.

– Det är inte helt klart än, vi tittar just nu på flera alternativ, sa Anette Brattström då.

Lättnaden efter krismötena

Sedan förra veckan har dock läget hunnit förändrats. Under måndagen öppnade regeringen upp för så kallad sektionering. Då ska lokalen, området eller utrymmet delas upp i sektioner som separerar deltagarna utan kontakter med varandra, varken under eller i direkt anslutning till sammankomsten eller tillställningen. 

Om detta går att arrangera får 500 deltagare befinna sig i varje sektion.

Finalen är sedan tidigare inbokad på Friends arena i Solna, men enligt uppgifter till Expressen har nu Melodifestivalen efter flera krismöten om årets upplägg gjort klart med plats för resterande tävlingar också, något som väntas presenteras på onsdag.

Något som SVT vare sig bekräftar eller dementerar.

– Vi återkommer så snart vi har ett besked, säger Anette Brattström.

Tegnells svar om Melodifestivalen