Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Melodifestivalen 2023: Guide till deltävling 1 • Artister • Låtar

Jon Henrik Fjällgren i Melodifestivalen 2019.
Foto: OLLE SPORRONG
Ewa Roos och Eva Rydberg i Melodifestivalen 2022.
Foto: OLLE SPORRONG
Tone Sekelius i Melodifestivalen 2022.
Foto: SVEN LINDWALL

Melodifestivalen är tillbaka!

Här är allt du behöver veta om den första deltävlingen.

Programledare Melodifestivalen 2023

Förra året var Farah Abadi sidekick till Oscar Zia, men i år är hon en av två programledare. Med sig har hon komikern Jesper Rönndahl.

Även artisten Linda Bengtzing kommer ha en stor roll att spela i årets Melodifestival då hon programleder både förfesten och efterfesten i SVT Play.

Då sänds Melodifestivalen 2023

Melodifestivalen direktsänds i SVT1 klockan 20.00 på lördagar. Det går även att följa sändningen på SVT Play.

Melodifestivalen 2023 turné

För första gången sedan 2020 beger sig Melodifestivalen ut på vägarna igen. Här är städerna tävlingen besöker i år.

Deltävling 1, lördag 4 februari: Göteborg, Skandinavium

Deltävling 2, lördag 11 februari: Linköping, Saab arena

Deltävling 3, lördag 18 februari: Lidköping, Sparbanken Lidköping arena

Deltävling 4, lördag 25 februari: Malmö, Malmö arena

Semifinal, lördag 4 mars: Örnsköldsvik, Hägglunds arena

Final, lördag 11 mars: Stockholm, Friends arena

Startordning i deltävling 1

1. Tone Sekelius – ”Rhythm of my show”

Låtskrivare: Anderz Wrethov, Dino Medanhodzic, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Tone Sekelius

Tone Sekelius debuterade i Melodifestivalen förra året med låten ”My way” och slutade då på en femte plats i finalen. Förutom att vara artist är hon också influencer. Tone startade sin Youtube-kanal 2015 och har i dag över 300 000 prenumeranter. ”Rhythm of my show” beskriver hon som en poppig klubblåt.

2. Lou lou LaMotte – ”Inga sorger”

Låtskrivare: Jonas Thander, Loulou LaMotte

Loulou LaMotte fick sitt stora genombrott i Melodifestivalen 2020 när hon tävlade med gruppen The Mamas och vann med låten ”Move”. Året innan var hon och de övriga gruppmedlemmarna kör bakom John Lundvik och hans låt ”Too late for love” som också vann Melodifestivalen och slutade på en femte plats i Eurovision Song Contest. Loulou LaMottes musikkarriär började dock i ett annat musikprogram, nämligen ”Idol” 2008.

3. Rejhan – ”Haunted”

Låtskrivare: Albin Johnsén, Mattias Andréasson, Pontus Söderman, Tilde RONIA Wrigsell

Rejhan Bellani debuterar i Melodifestivalen och är 16 år gammal. Han har spelat gitarr, piano och sjungit sedan han var fyra år. 2021 ställde han upp i ”Talang” där han hyllades av juryn och tog sig hela vägen till final.

4. Elov & Beny – ”Raggen går”

Låtskrivare: Johan Werner, Kristian Wejshag, Mattias Elovsson, Oscar Kilenius, Tim Larsson

Duon består av Mattias ”Elov” Elovsson och Oscar ”Beny” Kilenius. Elov & Beny grundades 2008 och samma år slog de igenom med låten ”Singel och sökande”. 2022 släppte de sommarplågan ”Bubbel på balkongen” som låg högt på topplistorna i både Sverige och Norge. Med ”Raggen går” utlovar de fest, svett, högt tempo och ett leende på läpparna.

5. Victor Crone – ”Diamonds”

Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Peter Kvint, Victor Crone

Victor Crone har tävlat i Melodifestivalen två gånger tidigare. Första gången var 2015 då han tillsammans med Behrang Miri tävlade med låten ”Det rår vi inte för”. Andra gången var 2020 då Victor tävlade med låten ”Troubled waters”. Dessutom har han tävlat i den estniska motsvarigheten till Melodifestivalen år 2019. Då vann han hela tävlingen och fick representera Estland i Eurovision Song Contest. Där slutade han på 20:e plats.

6. Eva Rydberg & Ewa Roos – ”Länge leve livet”

Låtskrivare: Emil Vaker, Henric Pierroff, Kalle Rydberg

Eva Rydberg och Ewa Roos har i över 60 år underhållit svenska folket på teaterscener och revyer samt med musik och film. I Melodifestivalen 2021 gjorde de succé med låten ”Rena rama ding dong” och förra året återkom de med en mellanakt, ”A ding dong worldwide remix”. Eva Rydberg har även tävlat i Melodifestivalen en gång tidigare, nämligen 1977 med låten ”Charlie Chaplin”.

7. Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods – ”Where you are (Sávežan)

Låtskrivare: Arc North, Calle Hellberg, Jon Henrik Fjällgren, Joy Deb, Oliver Belvelin, Richard Lästh, Tobias Lundgren, William Segerdahl

Jon Henrik Fjällgren, Arc North och Adam Woods vill skapa en unik sonisk storhetskänsla i sina verk och gränsöverskridande samarbeten. Arc North är dj och musikproducent från Stockholm, även Adam Woods kommer från Stockholm och är musikproducent, låtskrivare och sångare. Båda debuterar i Melodifestivalen. Jon Henrik Fjällgren har tävlat tre gånger tidigare. 2015, 2017 och 2019. 2015 fick han sin bästa placering, då slutade han på en andra plats i finalen med låten ”Jag är fri”.

Allt om hur du röstar i Mello hittar du här

SÅ HÄR RÖSTAR DU

Hjärtrösta i Melodifestivalens appar:

Du kan antingen hjärtrösta i någon av apparna: Melodifestivalen eller Mello United.


Det är samma användarkonto som kan användas i båda apparna, vilket gör att det går att rösta på ett bidrag i den ena appen och sedan fortsätta rösta på samma bidrag i den andra appen. Det går inte att rösta fler än 5 gånger per bidrag i en omgång eller semifinal från samma användarkonto.


Telefonrösta:

Du kan också rösta genom att ringa.

Varje tävlingsbidrag har två olika röstningsnummer. Du ringa och rösta med hjälp av de nummer som syns i rutan. De två numren är:

099-908 XX (XX=bidragets startnummer). Samtalet kostar 9,90 kronor, där 9,20 kronor går till Radiohjälpen.

099-208 XX (XX=bidragets startnummer). Samtalet kostar 3,60 kronor.


Så går röstningen till:

Från och med förra året får tittarna fler gratisröster i Mello-appen.

Redan efter första röstningsomgången kommer en finalist ropas ut. Då kommer även tittarna få fler röster i appen att använda inför röstningsomgång nummer två.


De kvarvarande sex bidragen går vidare till en andra röstningsomgång där ytterligare en finalist samt två semifinalister koras. Resultatet kommer då att baseras på hur tittarnas röster fördelats mellan de olika åldersgrupperna i appen och även telefonrösterna.

Under deltävlingarna kommer SVT redovisa hur de olika åldersgrupperna röstat genom en poängutdelning.


Källa: SVT