Melodifestivalen 2021: Bästa guiden till finalen

Släpades över golvet i Melodifestivalen
Final i Melodifestivalen 2021. Vinner nykomlingen Klara Hammarström? Eller någon av de tidigare vinnarna, Eric Saade eller Charlotte Perrelli? Nu avgörs det.

Fyra tidigare vinnare tävlar i Melodifestivalens final 2021 - blir The Mamas, Charlotte Perrelli, Eric Saade eller Arvingarna segrare även i år?

Eller blir det Idolvinnaren Tusse, Klara Hammarström eller någon av de andra debutanterna?

Här är din bästa guide till Mellofinalen 2021.

En rad rutinerade artister sida vid sida med flera nya namn – så ser det ut när finalen i Melodifestivalen avgörs. Som vanligt har svenska folket halva makten, och andra halvan har åtta internationella jurygrupper. En nyhet för i år är att den som vill kan välja att se finalen med engelsk kommentator.

Final Melodifestivalen 2021 - de är programledare

Finalen i Melodifestivalen 2021 sänds i SVT1 kl 20.00 och i SVT play. Programledare är Måns Zelmerlöw, Shima Niavarani och Christer Björkman.

Startfält i Mellofinalen lördag 13 mars

Danny Saucedo tävlar i Melodifestivalens final 2021.
Foto: OLLE SPORRONG

1. Danny Saucedo - ”Dandi dansa”

Låtskrivare: Danny Saucedo, Karl-Johan Råsmark

Danny Saucedo, 34, gick vidare direkt till final från Melodifestivalens första deltävling. Det här är hans fjärde Mello: 2009 blev han trea med EMD och låten ”Baby goodbye”, 2011 tvåa med ”In the club” och 2012 tvåa med ”Amazing”. Han skrev ett telefonnummer på en vägg bakom sig under sitt framträdande, ett skämt som slutade med att en kvinna i södra Stockholm fick hundratals telefonsamtal och textmeddelanden. Vad blir skämtet i finalen?

Klara Hammarström tävlar i Melodifestivalens final 2021.
Foto: OLLE SPORRONG

2. Klara Hammarström - ”Beat of broken hearts”

Låtskrivare: David Kreuger, Fredrik Kempe, Niklas Carson Mattson, Andreas Wijk

Klara Hammarström, 20, debuterade i Mello förra året. För tv-tittarna blev hon först känd genom SVT:s dokuserie ”Familjen Hammarström” om hästfamiljen med elva barn. Efter en karriär som ryttare på elitnivå satsar Klara på musiken. Hennes singel ”You should know me better” toppade svenska radiolistan förra vintern. Hon fick kritik när hon gick på fest efter Andra chansen - trots coronarestriktioner.

Anton Ewald tävlar i Melodifestivalens final 2021.
Foto: OLLE SPORRONG

3. Anton Ewald - ”New religion”

Låtskrivare: Jonas Wallin, Joe Killington, Anton Ewald, Maja Strömstedt

Anton Ewald, 27, slog igenom i Melodifestivalen 2013 med låten ”Begging”. Genom åren har han nominerats till Grammis och MTV Awards. De senaste åren har han jobbat med stjärnproducenten Rami Yacoub (Backstreet Boys, Britney Spears, One Direction) och arbetat som internationell fotomodell.

The Mamas tävlar i Melodifestivalens final 2021.
Foto: OLLE SPORRONG

4. The Mamas - ”In the middle”

Låtskrivare: Emily Falvey, Robin Stjernberg, Jimmy Jansson

Fjolårsvinnarna The Mamas tog sig raka vägen till final i år igen. Trots att coronan satte stopp för det mesta har Ash Haynes, Loulou Lamotte och Dinah Yonas Manna sedan förra årets seger haft stora framgångar på topplistor och i radio och uppträtt i bland annat ”Allsång på Skansen”, ”Idol” och på kronprinsessan Victorias födelsedag. I höstas släppte de sin debut-EP ”Tomorrow Is waiting”.

Paul Rey tävlar i Melodifestivalens final 2021.
Foto: OLLE SPORRONG

5. Paul Rey - ”The missing piece”

Låtskrivare: Fredrik Sonefors, Laurell Barker, Paul Rey

Paul Rey, 28, är skåningen som gör soulpop, har avtal med Polarprisvinnaren Quincy Jones och har samarbetat med stjärnor som rapparen Snoop Dogg. Deras samarbete ”California dreaming” har strömmats 45 miljoner gånger på Spotify. Paul Rey är ett artistnamn – han heter egentligen Pauli Jokela. Han har en brokig bakgrund: mamma flydde från Chiles diktatur och pappa kom till Sverige från ett jordbrukarhem i Finland. Han gick vidare från Andra chansen, trots att han drabbades av magsjuka några dagar före sändningsdag.

Charlotte Perrelli tävlar i Melodifestivalens final 2021.
Foto: OLLE SPORRONG

6. Charlotte Perrelli - ”Still young”

Låtskrivare: Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Charlie Gustavsson

Charlotte Perrelli, 46, vann Eurovision Song Contest i Jerusalem med ”Take me to your heaven” 1999, har gett ut nio soloalbum, tävlat i Melodifestivalen fyra gånger tidigare – och varit programledare för tävlingen. I år gick hon direkt vidare till final med låten som bär den passande titeln ”Still young” – och blev så glad att hon var nära att kräkas, säger hon.

Tusse tävlar i Melodifestivalens final 2021.
Foto: OLLE SPORRONG

7. Tusse - ”Voices”

Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov

Tusse Chiza, 19, vann ”Idol” 2019 och ett år tidigare deltog han i ”Talang”. Förra våren släpptes Tusses första singel efter ”Idol”-vinsten, ”Innan du går”, som också är hans första låt på svenska. Tusse gör debut i Melodifestivalen 2021, och gick direkt till final. Tusse kom till Sverige som femåring från Demokratiska republiken Kongo, utan sina biologiska föräldrar, och har av olika anledningar flyttat runt mellan flera familjer, men har nu hamnat rätt, som han säger.

Alvaro Estrella tävlar i Melodifestivalens final 2021.
Foto: OLLE SPORRONG

8. Alvaro Estrella - ”Baila baila”

Låtskrivare: Anderz Wrethov, Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt

Alvaro Estrella tog sig tillsammans med Mendez och låten ”Vamos Amigos” till final i Melodifestivalen 2020. Debut i tävlingen som artist gjorde han 2014, men redan innan det hade han dansat bakom artister som Danny Saucedo och Eric Saade. Utanför Melloscenen har Alvaro medverkat i flera musikaler.

Clara Klingenström tävlar i Melodifestivalens final 2021.
Foto: OLLE SPORRONG

9. Clara Klingenström - ”Behöver inte dig idag”

Låtskrivare: Clara Klingenström, Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias

Clara Klingenström är uppvuxen i en musikfamilj på Gotland, och våren 2019 debuterade hon med poplåten ”Ensam i en stad”. Året efter släppte hon låten ”Sommarminnen” som spelades flitigt på radio. Clara Klingenström kännetecknas som en artist med ärliga texter, och har skrivit texten till sitt bidrag i Melodifestivalen själv.

Eric Saade tävlar i Melodifestivalens final 2021.
Foto: OLLE SPORRONG

10. Eric Saade - ”Every minute”

Låtskrivare: Eric Saade, Linnea Deb, Joy Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt

Eric Saade, 30, slog igenom i Melodifestivalen som 19-åring med ”Manboy” och vann tävlingen året därpå med ”Popular”. Eric har turnerat och haft hits både i Sverige och utomlands. Singeln ”Wide awake” med Gustaf Norén från Mando Diao slog på många listor i Europa. Eric Saade medverkade i ”Så mycket bättre” 2017 och var programledare för Melodifestivalen 2019, och i år gick han direkt till final i fjärde deltävlingen.

Dotter tävlar i Melodifestivalens final 2021.
Foto: OLLE SPORRONG

11. Dotter - ”Little tot”

Låtskrivare: Johanna ”Dotter” Jansson, Dino Medanhodzic

I Melodifestivalen 2020 slog 33-åriga Dotter, eller Johanna Jansson som hennes riktiga namn är, igenom hos den breda publiken. Med låten ”Bulletproof” var hon en av favoriterna till segern, men blev tvåa och fick en stor radio- och streaminghit. Dotter är en rutinerad artist och låtskrivare med låtar som ”A million years” med Mariette och ”Victorious” med Lina Hedlund på sin meritlista. I Melodifestivalen 2021 tog hon sig direkt till finalen.

Arvingarna tävlar i Melodifestivalens final 2021.
Foto: OLLE SPORRONG

12. Arvingarna - ”Tänker inte alls gå hem”

Låtskrivare: Stefan Brunzell, Nanne Grönvall, Thomas G:son, Bobby Ljunggren

Arvingarna har tävlat i Melodifestivalen fem gånger tidigare. Första gången var 1993 när de vann med ”Eloise”, och senast tävlade de 2019 med ”I do”. Efter 19 släppta album, ett 20-tal låtar på Svensktoppen, guld och platinautmärkelser, samt tre Grammisvinster är Arvingarna med Lars ”Lasseman” Larsson, Tommy Carlsson, Kim Carlsson och Casper Janebrink ett folkkärt dansband.

Så funkar finalens internationella jury

I finalen delas poängen delas ut av tittarna via telefon- och appröstning (50 procent) samt av en internationell jury som står för resterande 50 procent. Röstningen öppnar klockan 20.00. Vid oavgjort räknas antal totalröster. 

De åtta internationella jurygrupperna lämnar sina röster enligt följande: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 poäng redovisas grafiskt och 8, 10, 12 redovisas av nationens talesperson. 

Totalt delar jurygrupperna ut 464 poäng. Medan jurygrupperna redovisar sina röster fortgår hjärt- och telefonröstning som avslutas först fem minuter efter avslutad juryomröstning, så att publiken via röstning kan reagera på resultatet från den internationella juryn.

Melodifestivalen 2021 – finalen på engelska

SVT sänder för första gången Melodifestivalens final även i en version med engelsk livekommentering. Sändningen ska ligga på SVT Play och blir tillgänglig för fler tittare i Sverige och dessutom för Mellofans över hela världen.

- Att kunna erbjuda Melodifestivalen till tittare som inte helt kan följa programmet på svenska, är en dröm som slår in. Vi jobbar hela tiden med att göra programmet tillgängligt för så många som möjligt i Sverige, bland annat genom att teckenspråksgestalta och syntolka alla program, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen.

Så röstar du i Melodifestivalens final

Röstning i Melodifestivalens app

I appen kan du rösta gratis under alla sändningar, max 5 röster per bidrag. Antal röster som går i väg beror på antalet tryck på appens hjärta.

Tittarnas röster via Melodifestivalens app delas in i sju åldersgrupper med var sin färg, och telefonrösterna räknas som en åttonde grupp.

Ring in rösterna

Varje tävlingsbidrag har två olika röstningsnummer och därmed två olika avgifter. Du kan välja att stödja Radiohjälpen eller inte. Teletaxan för att stödja Radiohjälpen är 9,90 kronor per samtal varav 9,20 kronor går till hjälpprojekt. Alternativnumret har taxan 3,60 kronor per samtal från valfri operatör. Eventuell trafikavgift tillkommer. När man ringer bidragets 099-nummer får man ett talbesked att rösten har räknats.  

Det går att ringa 20 gånger på det billigare numret, samt 20 gånger på Radiohjälpens nummer. Det går inte att rösta från utlandet!

Träffades på Mello-efterfest: ”Vi är ganska lika”