Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Melodifestivalen 2017: Så bra är låtarna i deltävling tre

Så här är bra är låtarna i tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2017.

Expressens Anders Nunstedt sätter betyg på alla bidragen.

Robin Bengtsson och Owe Thörnqvist får högst betyg.

 1. 1. Robin Bengtsson "I can’t go on"

  Foto: / SVEN LINDWALL
  Vem: 26-åringen blev femma med "Constellation prize" i fjol. Årets bidrag är skrivet Sanna Nielsens "Undo"-team och Robin Stjernberg. Från: Svenljunga/Stockholm. Artisten om låten: "Mer glädje och fart än senast. Souligt och funky."

  Numret? Ett tydligt tecken på att det aldrig är hälsosamt att brainstorma för mycket. Man kan få konstnärlig hjärnblödning. Melodin? Ett slugt hopkok av Maroon 5 och One Republics mest smittande stunder. Texten? Vem fucking bryr sig? Refrängen? I en vinnarklass för sig den här veckan. Dansen? Haha. Prognosen? Femma i Friends i mars.

 2. 2. Krista Siegfrids "Snurra min jord"

  Foto: / SVEN LINDWALL
  Vem: Krista, 32, är finlandssvenska och representerade Finland i Eurovision 2013. Tävlade i fjol i Sverige med "Faller". Från: Helsingfors. Artisten om låten: "Personlig. Börjar soft men utvecklar sig till en klubbig vibe."

  Krista går all in, som vanligt. Det är som att bevittna en epodopad muminversion av Bengtzing när hon skakar rumpa, bubblar av dansant energi vid Carolafläkten och tar i så att både hon och byxdressen hotar att spricka. Krista hör uppenbarligen något ingen annan hör. Inte jag i alla fall. Låten är en krystad Maggiotrudelutt med Lasse Holm-komplex.

 3. 3. Anton Hagman "Kiss you goodbye"

  Foto: / SVEN LINDWALL
  Vem: 18-årige som gjort minikarriär på att lägga upp covers av kända hits på sin Youtubekanal. Är ett stort Queen-fan. Från: Västerås. Artisten om låten: "Poplåt som har organiska element som gitarr och bas."

  Hör upp: det är en ny Anton Ewald in town. Inte en ny George Michael. Anton Hagman har egentligen startfältets mest uppdaterade sound, ett medryckande popsnöre som går mellan Zayn och Shawn Mendes. Men gulleplutten dras med ett par potentiella problem. 1) Numret är onödigt avskalat (läs: blygt), 2) refrängen är 78 procent starkare än versen.

 4. 4. Jasmine Kara "Gravity"

  Foto: Sven Lindwall
  Vem: Jasmine, 29, har tv-tävlat i "Let’s dance" och "Körslaget". "Gravity" är skriven ihop med Anderz "Kizunguzungu" Wrethov. Från: Örebro/Los Angeles. Artisten om låten: "En ganska positiv låt om kärlek, enkel att ta till sig."

  Scenshowen är en rödstänkt sci fi-dröm med flygande grafik och avancerad snurreffekt. Låten är mindre tydlig. Lite som att lyssna på någon som hetszappar sig fram på en edm-spellista och till slut fastnar för "Titanium" samt en "Poker face"-remix. Delarna hänger inte riktigt ihop, men kanske kan tyngdlagen få dem att trilla på plats ikväll.

 5. 5. Owe Thörnqvist "Boogieman blues"

  Foto: / SVEN LINDWALL
  Vem: 87 år ung debuterar Owe som artist i schlager-SM. Ex-boxaren tog rocken till Sverige i mitten av 50-talet. Från: Farsta/Spanien/Florida. Artisten om låten: "Jag skrev en hit som handlar om varmkorv och hur illa det kan gå."

  Så fenomenalt omodernt, och så ljuvligt underhållande. Owe följer upp sin älskade "Varm korv boogie" - från 1959! - med en ny nonsensboogie. Kanske rullar han ut den här raggarbilen 57 år för sent för att det ska funka, och framträdandet är inte anpassat för appkidsen. Men delfinalen mår prima av en dos doa samt, äkta "rackabilli" och "blooos".

 6. 6. Bella & Filippa "Crucified"

  Foto: / SVEN LINDWALL
  Vem: Tonårstjejerna blev bästisar när de var fyra, och bildar festivalvinterns yngsta inslag. Har en coverkanal på Youtube. Från: Väsby. Artisterna om låten: "När vi är nervösa tittar vi varandra i ögonen och andas."

  Hm? Detta påminner om något? Jaha. FAK what they say, som Lisa Ajax kunnat utrycka det. Melodin må vara en mellofierad hyllning till "Emmylou" och grafiken - en highway to heaven - en tribut till Eurovisionduon Common Linnets scenshow. Ändå: stundtals småmysig countryfolk med stämsång, handklapp och viss gospelfeeling.

 7. 7. FO&O "Gotta thing about you"

  Foto: / SVEN LINDWALL
  Vem: Felix Sandman, Oscar Enestad och Omar Rudberg - poppis trio som tidigare var kända som kvartetten The Fooo Conspiracy. Från: Stockholm/Göteborg. Artisterna om låten: "Handlar om att man har en ’grej’ för en person. I vårt fall en tjej."

  FO&O har kommit långt utan en rejäl hit. På Spotify har de 25 000 spelningar i månaden (andra bokstavskombinationer, som EMD och JTR, har fler). Kanske kan trions ambitiösa men pojkbandsklyschiga mellodebut kan ändra på den saken. Fast det låter fesljummet, och öppningsraden "Every time you bake I wanna eat cake" borde ersättas av ett fett beep.