Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Loreen vägrade ändra efter hårda kritiken

Loreen
Foto: Sven Lindwall
Loreens parafras på kvinnan med väskan
Foto: Sven Lindwall
Hans Runessons ikoniska bild från nazistdemonstrationen i Växjö
Foto: Hans Runesson / RUNESSON HANS FOROGRAF AB

Trots kritiken - Loreen tar inte bort referensen till "Kvinnan med väskan" i sitt nummer.

Nu överväger Danuta Danielssons son att vidta rättsliga åtgärder mot både SVT och Loreen.

– Låt min mamma vara, säger han.

– Jag ska stämma Sveriges Television, Melodifestivalen och Loreen.

Felix Sandman i FO&O uppmanar Loreen att ta kontakt med sonen Robin och tycker att hon borde ta bort handväskan om det är för känsligt.

– Oftast kan man alltid prata om saker, säger han.

Under lördagen deltar Loreen i Andra chansen i Melodifestivalen 2017, som sänds från Linköping.

Scenshowen till hennes låt, "Statements", är mycket avancerad och påkostad och innehåller flera historiska referenser.

Bland annat gör Loreen en passning till det klassiska fotot "Kvinnan med väskan", där Danuta Danielsson, 38, slår en nynazist med sin handväska under en demonstration i Växjö 1985.

"Kvinnan med väskan" beskrivs ibland som århundrades bild. Men Danuta Danielsson själv ska ha varit obekväm med den stora spridningen som fotot fick. Hon polisanmäldes för händelsen, och familjen tvingades en tid att leva under beskydd.


LÄS MER: Hemliga detaljen i Loreens nummer


Danuta Danielssons son Robin har länge varit engagerad i debatten, bland annat stoppade han bygget av en staty i Växjö, som skulle föreställa "Kvinnan med väskan".

Så sent som i förra veckan, när Loreen för första gången framförde "Statements" i Melodifestivalen, riktade Robin hård kritik mot sångerskans nummer.

Trots det har alltså Loreens team valt att behålla referensen i sitt nummer. Nu berättar Robin att han överväger att vidta rättsliga åtgärder.

– Jag kan bara säga kortfattat att det blir en stämningsansökan. Jag har bestämt mig för det här och det kommer bli så. Jag har kontaktat en advokatbyrå som är mer än villig att ta sig an detta och en stämningsansökan kommer lämnas in till Stockholms tingsrätt, säger Robin och tillägger:

– Jag har tänkt över detta länge.

Du säger att du ska stämma Loreen?

– Jag ska stämma Sveriges Television, Melodifestivalen och Loreen.


"Jag vill inte tjäna pengar på min mamma"

Robin vill också poängtera att det inte handlar om pengar.

– Jag vill inte tjäna pengar på min mamma, det är jag komplett ointresserad av. Däremot vill jag att rätt ska vara rätt. Det är tråkigt att Loreen använder sig av min mamma, säger han och tillägger:

– Tänk dig själv att du blir föräldralös när du är 15 år gammal som jag blev. Min värld förändrades totalt. Och sedan börjar man använda min mamma på det här sättet utan att känna till historien. Jag kan inte ha ett normalt liv. Vad kommer härnäst? Ska man börja sälja nyckelringar och vykort? Låt min mamma vara.

Det har gått över 30 år sedan fotografiet av "Kvinnan med väskan" togs och Robin berättar att Loreens nummer river upp gamla sår.

– Det handlar inte om att jag inte är stolt över min mamma, men det här blir propaganda. Det är två olika grupper som använder min mamma och där står jag i mitten och ska försvara henne.


LÄS MER: Loreen ändrar inte numret – trots kritiken


Robin förtydligar också att rättsliga åtgärder är sista utvägen.

– Det är fruktansvärt tråkigt, jag önskar ingen detta. Det sista jag vill göra är att gå så långt att man behöver träffas i domstol men jag känner inte att jag har något val.

– Jag gillar Eurovision men jag tappar ju sugen när det blir så politiskt. Det kommer bli en tuff vår men jag är bara en människa och har fått totalt nog.

Den avancerade scenshowen till "Statements" har regisserats av Martin Renck.

Enligt honom föreställer dansaren, som måttar ett slag mot Loreen med en handväska, inte Danuta Danielsson.

"Karaktären i scenen föreställer Loreen om 20 år, inte kvinnan från Växjö. Vi har inspirerats av olika historiska händelser som vi gjort till egna episoder. Alla karaktärer föreställer Loreen i fiktiva sammanhang", skriver han i ett sms till Expressen.

Anette Helenius är projektledare för Melodifestivalen:

"Alla tävlande artister har väldigt hög artistisk frihet i sina nummer så länge de håller sig inom de juridiska ramarna och det gör de här. Men självklart tycker jag att det är tråkigt om någon tar illa vid sig av innehållet i programmet", skriver hon i ett sms till Expressen.

Efter fredagens genrep berättade Loreen att hon ska sätta sig i ett möte med sitt team för att diskutera den nya situationen.

– Det har inte varit någon mening att väcka några negativa känslor hos någon eller att inte visa respekt. Anledningen till att vi behöll det här är för att det är en viktig och kärleksfull symbol för oss allihop.

– Jag kan inte säga mer än att jag är ledsen för att jag har väckt så negativa känslor hos honom. Det har verkligen inte varit men mening att göra det. Det gör ont i mig att han känner så och det är verkligen sant. Det gäller att vara ödmjuk i det, det finns inget utrymme att vara hård här.

I nuläget är det ingen ändring planerad?

– Det här är inget beslut som jag kan ta själv så jag måste gå tillbaka till mitt team nu när jag har fått höra det här och diskutera det.

Felix Sandman i FO&O, som också deltar i Andra chansen, uppmanar Loreen att ta kontakt med Robin och tycker samtidigt att hon borde ta bort handväskan om det är för känsligt.

– Oftast kan man alltid prata om saker så om Loreen får förklara så kanske han förstår henne. Och om inte så kanske man ska respektera familj som tar illa upp, säger han.

Danuta Danielsson tog sitt liv 1988. Hon blev 41 år gammal.