Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lisa Ajax censurerar låten – byter ut ordet

Foto: / SVEN LINDWALL
Foto: / SVEN LINDWALL

Lisa Ajax bidrag i Melodifestivalen 2017 bryter mot reglerna i Eurovision Song Contest.

Nu har sångerskan bytt ut det kritiserade ordet "fuck" mot "damn" - men bara under repetitionerna där den viktiga internationella juryn gör sina bedömningar.

Så här har Lisa Ajax censurerat sitt bidrag "I don't give a".

– Jag och låtskrivarna vill visa att det går att byta ut det ESC-förbjudna ordet, säger sångerskan.

Lisa Ajax är en av de tolv artisterna som tävlar i finalen av Melodifestivalen 2017, som sänds från Friends arena.

Sångerskan, som tog sig vidare till Andra chansen efter den andra deltävlingen i Malmö och sedermera besegrade Axel Schylström i Linköping, har kritiserats för sitt bidrag.

Anledningen är att hon sjunger "fuck" tio gånger i sin låt "I don't give a".

Ordet "fuck" bryter mot reglerna i Eurovision Song Contests regler vilket innebär att sångerskan – om hon får representera Sverige i tävlingen – kan stoppas.

 

LÄS MER: Lisa Ajax bryter mot reglerna i Eurovision Song Contest

 

Lisa Ajax har tidigare förklarat textens innebörd:

– För mig är fuck ett uttryck för att förklara en känsla. För det här är en känsla. Det finns inget annat ord som kan ersätta det här på ett bra sätt just nu för mig. Så det är ett viktigt ord i den här låten och det kommer man nog fatta om man hör den.

Samtidigt har hon varit medveten om att texten behöver ändras om hon får åka till Kiev.

– Ja, precis. Det måste vi. Men vi har inte tänkt på hur vi ska göra det än. Nu fokuserar vi bara på Melodifestivalen. Jag har inte ens repat än så vi kan inte tänka på Eurovisiong Song Contest nu. Det får vi ta då.

Så censurerar Lisa Ajax låten

I finalen av Melodifestivalen 2017 har den internationella juryn stor makt och under torsdagens repetition hade Lisa Ajax censurerat sin låt och ändrat texten.

I stället för "fuck" sjunger hon: "I don't give a damn what the others say" och "I don't care what they say".

Men efteråt förklarar Lisa Ajax att ändringen bara sker under repetitionerna och att hon planerar att sjunga "fuck" under lördagen.

Det är dock under repetitionerna som den mäktiga internationella juryn, som har hälften av rösterna, gör sin bedömning.

Syftet är att visa juryn hur "I don't wanna give a" kommer låta i Eurovision Song Contest – och därmed hoppas Lisa Ajax på att få fler röster.

– Anledningen till att jag sjunger damn i stället är för att jag och låtskrivarna helt enkelt vill visa att det går att byta ut det ESC-förbjudna ordet, säger hon.

 

LÄS MER: Lisa Ajax kan stoppas från Eurovision Song Contest

 

Lisa Ajax har tidigare avfärdat att hon använt "fuck" för att skapa mer uppmärksamhet kring sitt bidrag.

– För mig? Nej Gud nej. Den här låten har ett väldigt fint budskap och som jag sa går det inte att ersätta ordet med något annat just nu. Och när vi inte behöver göra det så vill vi inte göra det för det beskriver någonting.

– Jag kan ta ett exempel som "Fuck cancer", man kan inte säga det på något annat sätt. För det är verkligen så starkt, man menar det verkligen. Och det är exakt samma sak i den här låten. Ordet är väldigt viktigt i den här låten. Men så klart, när det inte är tillåtet måste jag ändra det. Men det tar vi då.