Frans Jeppsson-Wall ska ta Sverige till en ny vinst i Eurovision Song Contest. Foto: Olle SporrongFrans Jeppsson-Wall ska ta Sverige till en ny vinst i Eurovision Song Contest. Foto: Olle Sporrong
Frans Jeppsson-Wall ska ta Sverige till en ny vinst i Eurovision Song Contest. Foto: Olle Sporrong
Sverige och Frans Jeppsson Wall kommer att gå ut som nummer 9 i finalen av Eurovision Song Contest 2016, det rapporterar SVT. Foto: Sven LindwallSverige och Frans Jeppsson Wall kommer att gå ut som nummer 9 i finalen av Eurovision Song Contest 2016, det rapporterar SVT. Foto: Sven Lindwall
Sverige och Frans Jeppsson Wall kommer att gå ut som nummer 9 i finalen av Eurovision Song Contest 2016, det rapporterar SVT. Foto: Sven Lindwall

Ödesbeslutet: Då sjunger Frans i Eurovision

Publicerad

Frans Jeppsson-Wall, 17, ska ta Sverige till en ny vinst i Eurovision Song Contest.

Nu är hans startnummer i tävlingen klart.

– Det är okej, säger Christer Björkman.

Det blev förhandsfavoriten Frans Jeppsson-Wall och "If I were sorry" som tog hem Melodifestivalen 2016 och därmed får representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Nu är det klart att Frans Jeppsson Wall kommer att gå ut som nummer 9 i finalen av Eurovision Song Contest 2016, det rapporterar SVT.

Startordningen bestäms av tv-producenterna och länderna lottas bara in i första eller andra halvan av startfältet. Det gäller dock inte värdlandet och då det är Sverige som arrangerar Eurovision Song Contest 2016 lottas vårt startnummer för att säkerställa en opartisk startordning.

 

LÄS MER: Dagen efter segern - så firar Frans i dag

 

Schlagergeneralen Christer Björkman är seminöjd med resultatet och lottningen, som skedde tillsammans med Eurovision-cheferna under måndagen.

– Det är okej, tycker jag. Det är en tredjedel in i programmet. Det är alltid skönare att vara senare i programmet, men det viktiga är att man inte hamnar precis i början, säger Christer Björkman till SVT.

Måns Zelmerlöw hade startnummer 11

Historiskt sett är det mycket dåligt att hamna i den första halvan av startfältet. Enligt statistiken tenderar de första bidragen nämligen att glömmas bort av tittarna då Eurovision Song Contest innehåller så många låtar.

 

LÄS MER: Charlotte Perrelli dömer ut Frans Jeppsson-Wall

 

Christer Björkman är dock inte orolig för att Frans Jeppsson-Wall ska få problem med anledning av det relativt låga startnumret.

– Det kommer att vara andra temperament på låtarna före och efter. Så bygger vi alltid i Melodifestivalen, varje låt får sitt spelrum. Det gör att varje låt får en chans att glänsa på sitt sätt. Så man behöver egentligen aldrig bekymra sig om att man ska hamna sist i balladträsk. I slutändan ska du slå alla, så det spelar inte så stor roll, säger han.

När Måns Zelmerlöw vann Eurovision Song Contest 2015 med "Heroes" hade han startnummer 10. Året innan hade segraren Conchita Wurst startnummer 11.

– Jag tycker att startordningen spelar mindre roll nu, för du kan inte ha otur och bli den tredje balladen i rad. Nu sätts rytmen på ett bra sätt, och då blir påverkan av startnummer mindre, säger Christer Björkman.

När Loreen vann Eurovision Song Contest 2012 hade hon dock ett mycket sent startnummer, nämligen 17. Charlotte Perrelli, som vann med "Take me to your heaven" 1999, hade också ett senare startnummer, nämligen 15.

Frans Jeppsson-Wall slog tidigare röstningsrekord

Frans Jeppsson-Wall och "If I were sorry" fick nära 1,8 miljoner röster av svenska folket vilket är ett rekord. Trots det fick han bara 14,1 procent av de drygt 12,6 miljoner rösterna vilket är långt ifrån Måns Zelmerlöw, som fick 35 procent av rösterna året innan.

Den internationella jurygruppen gav i sin tur Oscar Zia och "Human" 89 poäng vilket var ett poäng mer än "If I were sorry".

Totalt sett slutade Frans Jeppsson-Wall på 156 poäng medan Måns Zelmerlöw fick 166 poäng.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag