Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skandalen timmar innan sändning – efter upptäckten

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: / SVEN LINDWALL
Foto: / SVEN LINDWALL

Artisten Kamferdrops låt i Melodifestivalen har funnits på nätet i över åtta år, skriver Aftonbladet. 

Nu utreder SVT ett eventuellt regelbrott – och låten riskerar nu att diskvalificeras.

– Finns det en skuld inom laget kan det finnas läge för diskning, säger Christer Björkman till tidningen.

Det är låten "Solen lever kvar hos dig" som, enligt Aftonbladet, funnits på internet i åtta år.

Artisten och trubaduren Jonny Fagerman ska ha släppt låten och den har tillgängliggjorts på såväl Myspace som Youtube, enligt Aftonbladet.

Tidningen uppger också att Jonny Fagerman har uppträtt med "Solen lever kvar" sedan 2009, och att han ska ha spelat den live flera gånger och delat den på Facebook. Jonny Fagerman dementerar dock att han ska ha uppträtt med låten.

– Jag spelade in låten som en demo för flera år sedan och skulle ha använt den på en skiva men det blev aldrig av. Men jag har aldrig uppträtt med den på något gig, säger Jonny Fagerman till Expressen och tillägger:

– Jag kan ha spelat upp låten för några kompisar. Om de har spridit ut den på något sätt vet jag inte. Det känns väldigt konstigt.

Du har inte gett ut den?

– Nej, jag har inte gett ut den. Jag gjorde ju en inspelning för många år sedan. Men Kamferdrops är helt annorlunda, det hörde jag när jag lyssnade på den på nätet.

– Förra året sa låtskrivarna till mig att jag inte får använda låten på något sätt men de sa aldrig varför. Mer än så fick jag inte veta men sedan dess har jag inte använt låten.

 

LÄS MER: Därför för Kampferdrops mask 

 

Christer Björkman: "Kan vara läge för diskning"

Enligt Melodifestivalens regler måste en låt vara outgiven för att få delta. Den får inte ha framförts offentligt, eller ha släppts på nätet eller på skiva.

När tidningen kontaktar Christer Björkman och får höra Jonny Fagermans låt och och Nöjesbladets uppgifter medger han att det inte är någon tvekan om att det rör sig om samma låt i två olika versioner.

– Jag måste kolla omständigheterna exakt så som ni har gjort och prata med upphovsmännen, försöka få tag på honom (Jonny Fagerman) också och komma fram till en åtgärd. Det beror lite på skuldfrågan och avsikten. Har de (textförfattarna) någon inblandning, om en tredje person gjort det här är det han som gjort felet, säger han och fortsätter:

– Finns det en skuld inom laget som de varit medvetna om kan det vara läge för diskning, men jag har svårt att se det om det är en tredje part som står för felet. Då är de faktiskt helt ovetande. Det finns gråzoner här.

 

 

Kamferdrops själv har inte känt till uppgifterna som nu som presenteras.

– Jag har inte hört någon annan låt. Jag har varit med och skrivit den här, det var mycket senare än då. Jag vet ingenting och vill inte prata om det. Vi får ta det här på presskonferensen senare, säger artisten till Nöjesbladet.

 

LÄS MER: Melodifestivalen 2018: Allt du behöver veta