Julia Alfrida i Melodifestivalen: ”Homofobi höll mig tillbaka”

Foto: Mikael Fogelberg/SVT

Julia Alfrida är ännu en debutant i Melodifestivalen.

– När jag var sex år hade jag min första identitetskris, jag frågade min mamma om jag fick ”göra om mig mig till kille”, säger hon i en intervju i QX.

 Här är sju saker du vill veta om artisten som kvalade in först av alla till Mello 2021.

I deltävling två av Melodifestivalen sjunger Julia Alfrida låten ”Rich”, som hon själv har skrivit tillsammans med Jimmy Jansson och Melanie Wehbe.

– Låten handlar om självvärde och mångfald, att vi alla är olika men precis lika mycket värda, säger Julia Alfrida.

Här får du veta mer om Julia Alfrida Ridderdal och vad hon har gjort innan hon ställde upp i Melodifestivalen.

1. Kvalade in först av alla till Mello 2021

Redan i september förra året blev det klart att 25-åriga Julia Alfrida från Åkersberga skulle tävla i Melodifestivalen 2021. Alla de övriga deltagarna blev offentliga först i januari.

Varje år får nämligen en av finalisterna i musiktävlingen P4 Nästa erbjudande om att ställa upp i Mello – i år var det Julia Alfrida som utsågs.

2. Julia Alfrida om beslutet som sexåring

Redan tidigt upplevde Julia Alfrida problem med sin identitet.

– Min uppväxt har varit en bergochdalbana. När jag var sex år hade jag min första identitetskris, jag frågade min mamma om jag fick ”göra om mig till kille”. Jag umgicks enbart med killar, klippte håret kort och jag spelade i killarnas fotbollslag, berättar hon i QX. 

Det dröjde många år innan Julia Alfrida hittade sig själv.

https://www.instagram.com/p/B0VT3WqIFuW/

3. Drabbades av anorexi som tioåring

Julia Alfrida försökte anpassa sig redan som barn, men hon fick dålig självkänsla och hennes psykiska hälsa tog stryk. 

– När jag var tio år utvecklade jag anorexi och led med det tills jag var 14 år. Jag är en frisk anorektiker i dag och även den resan har stärkt mig på vägen, berättar Julia Alfrida i QX-intervjun.

Etter flera år av kognitiv beteendeterapi, samtal med kuratorer och psykologer har hon till sist hittat sin egen identitet. Hon säger att hon äntligen fått styrka och ord att kunna uttrycka vem hon är.

4. Har gett ut låt om att komma ut som lesbisk

I låten ”Her” som Julia Alfrida gav ut 2019 berättar hon om vad hon har gått igenom och hur det kan kännas att efter flera års sökande komma ut som lesbisk.

”Jag är den jag är, så älska mig, för jag kan inte förändras” sjunger hon.

– Jag är säker på att jag föddes gay, 100 procent, men samhällets normer och homofobi höll mig tillbaka och jag lyssnade inte på signalerna, säger hon till QX.

https://www.instagram.com/p/CF83SxcHAuJ/

5. Stått på samma scen som Pussy Riot

Låten ”Her” framförde Julia Alfrida live på stora scenen under Stockholm Pride 2019, som ett uppvärmningsnummer till spelningen med ryska aktivist-punkbandet Pussy Riot.

När Julia Alfrida ska nämna sina egna musikaliska inspiratörer säger hon Charli XCX, Lady Gaga, Tove Lo och Billie Eilish.

6. Julia Alfrida älskar Melodifestivalen

Julia Alfrida brukar alltid titta på Melodifestivalen och älskar att det är en sådan fest. Hon kallar Mello ”ett svenskt kulturarv” och säger att det är som julafton hemma. Förra året var Dotter hennes favorit. Artisten hon nu tävlar mot.

7. Hon tänker vinna Melodifestivalen 2021

Trots att hon är debutant tycks Julia Alfrida inte sakna självförtroende.

– Jag ska tävla med alla dessa stora artister, men jag kommer att krossa! Jag ser redan min låt i Eurovision, säger hon kaxigt till Eurovisionworld.

– Jag vill bara fortsätta och se vart den här resan leder mig, jag vill sprida kärlek och Eurovision känns verkligen befriande och fridfull för människor som jag ... jag är på rätt väg.

Heading to our dreamland

We’ve been through the quicksand

Can you see the treasure

Around the bend

Som Julia Alfrida sjunger i sitt tävlingsbidrag till Melodifestivalen 2021, ”Rich”.