Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonas Gardell om svåra tiden efter Rikard Wolffs död

Jonas Gardell berättar om saknaden efter vännen Rikard Wolff – inför Melodifestivalen.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rikard Wolff gick bort 17 november 2017.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Jonas Gardell och Rikard Wolff tillsammans 1991.Foto: RT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ 514 / IBL / IBLAB
"Det är svårt att mista de man älskar men man dör bara en gång, sedan lever man en evighet", säger Jonas Gardell.Foto: OLLE SPORRONG

Jonas Gardell har haft en mardrömshöst med vänner som gått bort eller som är sjuka, bland dem den folkkära artisten Rikard Wolff.

Nu berättar han om saknaden – och om trösten han får när han sjunger sitt bidrag i Melodifestivalen "Det finns en väg".

– Det är svårt att mista de man älskar men man dör bara en gång, sedan lever man en evighet, säger han.

Efter sju år av tjat – nu debuterar Jonas Gardell som artist i Melodifestivalen 2018. På lördag, under den andra deltävlingen, framför han sitt bidrag "Det finns en väg" i Göteborg.

– "Det finns en väg" är till den 11-åriga tjejen som går ensam på skolgården och tror att så här ska barndomen vara, för barndomen är oändlig och jävlig. Eller till personen som har fuckat upp det så oerhört i sitt liv att den inte tror att det finns någon förlåtelse och fortsättning kvar. Eller den personen som går på sitt första AA möte och säger "hej jag heter Kalle och jag behöver hjälp", säger Jonas Gardell och fortsätter:

– Att få rikta sig till dem och säga att det finns en väg ut ur rädslan och skammen. Det tror jag att vi kan behöva höra och jag tänker att det här är en tröstlåt.

Jonas Gardell inder repitionen inför Melodifestivalens deltävling i Göteborg.Foto: OLLE SPORRONG

Gardell är inte rädd för fiasko

Texten till "Det finns en väg" är mörk. Men budskapet är ljust. Jonas Gardell vågar inte hoppas på final men är inte rädd för fiaskorubriker om han åker ut.

– Jag tänkte på min kära vän Rikard Wolff som gick bort. Det utbröt nästan landssorg och det var ingen i alla texterna som hyllade honom som skrev att han kom sist i Melodifestivalen vilket han gjorde. För det är inte våra misslyckanden som definierar oss.

 

LÄS MER: Jonas Gardell om att kalla Edward Blom "haschfantasi" 

 

Tänker du mycket på Rikard?

– Det är klart jag gör. Rikard var en av mina absolut närmsta vänner. Jag har haft många kompisar som har dött det sista året. Michael Nyqvist var också en nära vän. Gösta Ekman var en kompis och Tuija Lindström, fotografen. Jag har tyvärr haft allt för många kompisar som har gått bort de sista åren.

Det måste ha varit tungt.

– Hösten var en jävla skithöst. Det var det verkligen. Åh det var en jävla skithöst. Jag vill nästan inte prata om det. Hösten var en mardröm. Men om man lever ett långt liv så vet man också att då och då befinner man sig i den där mardrömmen.

Jonas Gardell citerar ett utdrag ur texten till "Det finns en väg" som lyder:

"Tänk dig att segla fram på ett becksvart hav och aldrig nå till hamn. Plötsligt hörs en röst genom vanmakten, någon vet ditt namn".

 

LÄS MER: Familjens fina ord till Rikard Wolff 

 

– Den här låten funkar för mig också för den trösten. Jag var en av de som vakade kring Rikards sjukbädd och jag har dessutom andra vänner som är svårt sjuka just nu. Jag gick på sömntabletter för jag andades det här hela tiden och sen plötsligt en morgon hade jag sovit åtta timmar utan hjälp, säger han och fortsätter:

– Och jag vaknade plötsligt och tänkte att det kommer komma en dag då jag sitter på verandan med ett glas rödvin, tittar ut över fjärden, solen sjunker och jag kommer plötsligt lite förvånat upptäcka att ingenting gör ont. Det finns en fortsättning i en vardag i ungar som växer, våren som kommer tillbaka, ja vad du vill. Och det där var väldigt skönt. Ja det är svårt att mista de man älskar men man dör bara en gång, sedan lever man en evighet.