Jonas Gardell berättar om saknaden efter vännen Rikard Wolff – inför Melodifestivalen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNJonas Gardell berättar om saknaden efter vännen Rikard Wolff – inför Melodifestivalen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Gardell berättar om saknaden efter vännen Rikard Wolff – inför Melodifestivalen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rikard Wolff gick bort 17 november 2017. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESRikard Wolff gick bort 17 november 2017. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Rikard Wolff gick bort 17 november 2017. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Jonas Gardell och Rikard Wolff tillsammans 1991. Foto: RT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ 514 / IBL / IBLABJonas Gardell och Rikard Wolff tillsammans 1991. Foto: RT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ 514 / IBL / IBLAB
Jonas Gardell och Rikard Wolff tillsammans 1991. Foto: RT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ 514 / IBL / IBLAB
"Det är svårt att mista de man älskar men man dör bara en gång, sedan lever man en evighet", säger Jonas Gardell. Foto: OLLE SPORRONG"Det är svårt att mista de man älskar men man dör bara en gång, sedan lever man en evighet", säger Jonas Gardell. Foto: OLLE SPORRONG
"Det är svårt att mista de man älskar men man dör bara en gång, sedan lever man en evighet", säger Jonas Gardell. Foto: OLLE SPORRONG

Jonas Gardell om svåra tiden efter Rikard Wolffs död

Publicerad

Jonas Gardell har haft en mardrömshöst med vänner som gått bort eller som är sjuka, bland dem den folkkära artisten Rikard Wolff.

Nu berättar han om saknaden – och om trösten han får när han sjunger sitt bidrag i Melodifestivalen "Det finns en väg".

– Det är svårt att mista de man älskar men man dör bara en gång, sedan lever man en evighet, säger han.

Efter sju år av tjat – nu debuterar Jonas Gardell som artist i Melodifestivalen 2018. På lördag, under den andra deltävlingen, framför han sitt bidrag "Det finns en väg" i Göteborg.

– "Det finns en väg" är till den 11-åriga tjejen som går ensam på skolgården och tror att så här ska barndomen vara, för barndomen är oändlig och jävlig. Eller till personen som har fuckat upp det så oerhört i sitt liv att den inte tror att det finns någon förlåtelse och fortsättning kvar. Eller den personen som går på sitt första AA möte och säger "hej jag heter Kalle och jag behöver hjälp", säger Jonas Gardell och fortsätter:

– Att få rikta sig till dem och säga att det finns en väg ut ur rädslan och skammen. Det tror jag att vi kan behöva höra och jag tänker att det här är en tröstlåt.

Jonas Gardell inder repitionen inför Melodifestivalens deltävling i Göteborg.Foto: OLLE SPORRONG

Gardell är inte rädd för fiasko

Texten till "Det finns en väg" är mörk. Men budskapet är ljust. Jonas Gardell vågar inte hoppas på final men är inte rädd för fiaskorubriker om han åker ut.

– Jag tänkte på min kära vän Rikard Wolff som gick bort. Det utbröt nästan landssorg och det var ingen i alla texterna som hyllade honom som skrev att han kom sist i Melodifestivalen vilket han gjorde. För det är inte våra misslyckanden som definierar oss.

 

LÄS MER: Jonas Gardell om att kalla Edward Blom "haschfantasi" 

 

Tänker du mycket på Rikard?

– Det är klart jag gör. Rikard var en av mina absolut närmsta vänner. Jag har haft många kompisar som har dött det sista året. Michael Nyqvist var också en nära vän. Gösta Ekman var en kompis och Tuija Lindström, fotografen. Jag har tyvärr haft allt för många kompisar som har gått bort de sista åren.

Det måste ha varit tungt.

– Hösten var en jävla skithöst. Det var det verkligen. Åh det var en jävla skithöst. Jag vill nästan inte prata om det. Hösten var en mardröm. Men om man lever ett långt liv så vet man också att då och då befinner man sig i den där mardrömmen.

Jonas Gardell citerar ett utdrag ur texten till "Det finns en väg" som lyder:

"Tänk dig att segla fram på ett becksvart hav och aldrig nå till hamn. Plötsligt hörs en röst genom vanmakten, någon vet ditt namn".

 

LÄS MER: Familjens fina ord till Rikard Wolff 

 

– Den här låten funkar för mig också för den trösten. Jag var en av de som vakade kring Rikards sjukbädd och jag har dessutom andra vänner som är svårt sjuka just nu. Jag gick på sömntabletter för jag andades det här hela tiden och sen plötsligt en morgon hade jag sovit åtta timmar utan hjälp, säger han och fortsätter:

– Och jag vaknade plötsligt och tänkte att det kommer komma en dag då jag sitter på verandan med ett glas rödvin, tittar ut över fjärden, solen sjunker och jag kommer plötsligt lite förvånat upptäcka att ingenting gör ont. Det finns en fortsättning i en vardag i ungar som växer, våren som kommer tillbaka, ja vad du vill. Och det där var väldigt skönt. Ja det är svårt att mista de man älskar men man dör bara en gång, sedan lever man en evighet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag