John Lundvik avslöjar: Så ska han ändra numret

John Lundvik vann Melodifestivalen 2019.
Foto: OLLE SPORRONG
Glädjen efter segern visste inga gränser.
Foto: OLLE SPORRONG
John Lundvik firade med sin sambo efter den historiska segern.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

John Lundvik och hans ”Too late for love” tog en historisk seger i Melodifestivalen. Nu laddar han för Eurovision Song Contest, där han både tvingas kapa körsångerskor – och står för faktumet att han ska tävla mot sig själv. Lundvik är nämligen låtskrivare till Storbritanniens bidrag. 

Nu skickar han en tydligen passning: 

– Skulle de gå upp mot varandra tror jag att vi svenskar tar det. 

John Lundvik, 36, och hans ”Too late for love” fick full pott från internationella juryn, och blev även det svenska folkets vinnare. Men knappt 12 timmar efter den historiska segern i Melodifestivalen sågar John Lundviks egen dotter hans vinst.

– Mellan alla intervjuer i dag hann jag med att facetima några minuter med barnen, en episk händelse är att Naomi, min dotter, sa ”jag älskar dig, men jag hejade faktiskt på Arvingarna”. Det måste vi reda ut till veckan, skrattar John Lundvik. 

I veckor har han varit borta från familjen och att få återförenas med sambon Jotta Martidou, 29, efter segern beskriver han som magiskt. 

– Först var ju sambon på efterfesten och jag har inte fått krama henne på flera veckor, och det var helt underbart, säger han. 

Jotta Martidou har inte synts till under Melodifestivalen-turnén, men det finns en rimligt anledning. 

– Vi har ju två barn ihop, vem ska passa dem när pappa är på scen, det blir ju hon. 

Inför finalen har John Lundvik varit favorittippad, etta på diverse topplistor och ett ständigt återkommande namn om vem som tippades skulle ta hem segern i Melodifestivalen. 

– Jag har nog inte förstått vad som har hänt, jag har ju fått ganska mycket kärlek av media de här veckorna, vilket jag har försökt att tänka bort för att låga odds inte riktigt har med hur Sverige kommer att rösta på lördag kväll, säger han. 

Men strax före klockan 22 på lördagskvällen kunde svenska folket i SVT:s direktsändning se hur John Lundvik grät av lycka och jublade efter fullpotten. 

– Det är inte helt lätt att ta in i den sekunden, man fattar att det blir sant. 

Nu väntar Eurovision Song Contest i Tel Aviv Israel den 18 maj. Där står John Lundvik inför den smått overkliga uppgiften att han ska tävla mot sig själv. Storbritanniens bidrag, balladen ”Bigger than us” är nämligen skriven av just honom. 

– Det är två skilda saker och det är ganska skönt, för att jag tävlar som artist för mitt land Sverige, men har som låtskrivare en låt i Eurovision. Det känns enormt stort och hedersfyllt, men skulle de gå upp mot varandra tror jag att vi svenskar tar det. 

– Ja det är sen gammalt, då vinner Sverige. 

John Lundviks ändringar inför Eurovision

Han tror att lördagens resultat kan vara en fingervisning om att ”Too late for love” kan vara med i toppstriden i Eurovision. 

– Har man fått åtta 12:or av en internationell jury så tror jag att det kan vara en guide på att det kan gå väldigt bra när vi är där. 

Samtidigt står det klart att John Lundvik måste ändra sitt nummer på grund av reglerna i Eurovision. Det svenska numret innehåller nämligen för många personer, hittills har Lundvik haft kvartetten The Mamas vid sin sida på scen, men även backats med sång av ytterligare tre personer bakom kulisserna. 


John Lundvik kommer ta med sig The Mamas till Eurovision.
Foto: OLLE SPORRONG

– Tyvärr så kommer vi inte alla kunna åka till Tel Aviv, men vi sa på efterfesten... Jag tror att de som står bakom scen är ganska glada för det, för de har stått hela turnén och sjungit bakom, så nu får de lite tid över för mys och vara hemma.Men det är inte den enda ändringen John Lundvik står inför. Redan till veckan kommer han att sätta sig ner tillsammans med bland annat skivbolag, management och koreografer för att se över sitt nummer. Orsaken är att scenen i Eurovision Song Contest är större än den i Melodifestivalen. 

Hoppas på hälsning från kronprinsessparet

– Efter det hoppas jag att vi har en winning plan, jag hoppas det blir verklighet, säger han och fortsätter: 

– Vi kommer förmodligen kunna bredda och ändra ljusfunktioner och positioner, men jag tror numret kommer vara detsamma. Men vi kan nog göra det lite större än det är i Sverige. 

John Lundvik är låtskrivaren bakom kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllopssång. 

Har du fått någon grattishälsning från kronprinsessparet? 

– Jag hade 412 sms i går och har inte hunnit gå igenom dem, men förmodligen finns det ett litet grattis där.