Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jessica Anderssons tårar i natt – kritiken efter fiaskot

Foto: OLLE SPORRONG

Jessica Andersson grät efter att hon hamnat näst sist i finalen. 

Efter floppen i Melodifestivalen 2018 riktar sångerskan nu kritik mot mansdominansen i programmet.

– Alla vill väl att det ska kännas jämställt, säger hon.

Samtidigt stämmer Mariette Hansson in i kritiken.

Efter sitt sjunde framträdande i Melodifestivalen är Jessica Andersson inte säker på att det blir en till gång. 

På lördagen hamnade hon näst sist. 

– Det är klart, det känns ju lite snopet. Det var kanske inte den placeringen jag hade hoppats på när jag gick in i den här tävlingen för några veckor sedan, säger hon. 

Kommer du ställa upp igen?

– Inte nästa år, i alla fall. Det är sista gången på ett tag. Jag kan inte svara på det nu. Just nu känns det bara som att jag är lite mätt på det.

Trodde på Benjamin Ingrosso

Benjamin Ingrossos vinst var väntad, menar hon.

– Det har känts ganska mycket Benjamin hela veckan. 

På frågan om Benjamin Ingrosso vann delvis på grund av sitt kändisskap från "Wahlgrens värld" säger Jessica Andersson:

– Det är jättesvårt att säga. De har många tittare och så där. Kanske, kanske inte. Men framför allt vann Benjamin i dag för att han var jävligt bra, han hade ett sådant snyggt nummer. 

LÄS MER: Kören sjunger i Mello –  vill visa stöd för flyktingar 

 

Det var bara fyra kvinnor med i finalen – länge var startfältet i helt dominerat av män. Jessica Andersson svarar så här på frågan om Melodifestivalen har blivit en tävling för pojkar.

– Ja man kan ju verkligen tro det eftersom det var så få tjejer i final. Jag pratade med Mariette förut och sa till henne att det hade varit jävligt kul om en tjej hade fått komma lite högre (Mariette slutade på en femteplats, reds anm.). Jag vet inte om det är en trend eller om det är så här det kommer se ut. Jag hoppas på fler tjejer i Melodifestivalen nästa år.

Tycker du att det känns tråkigt att det är så?

– Ja, alla vill väl att det ska kännas jämställt och så där. Men nu är det så här. Benjamin, Felix och John gjorde fantastiska insatser så det är inte konstigt att de är i topp. Men det hade varit roligt med fler tjejer i tävlingen.

Grät efteråt

Efter att resultatet kom in brast det för Jessica Andersson, berättar hon.

– Jag började gråta efter när jag pratade med mitt team.

Men då det är dags för efterfest är hon på gladare humör.

– Johan är här, jag ser fram emot att träffa honom. Det är stort galej här i kväll. Jag ska ta ett glas champagne och dansa. Jag ser fram emot en rolig kväll. 

Hon har inte lyckats hitta pojkvännen Johan Malm i vimlet, men han skickade ett kärleksfullt sms efter hennes sånginsats. 

– Han skrev, "Du är grym, du är magisk, jag älskar dig bara, alltid, hela tiden", säger Jessica Andersson. 

Mariette Hansson: "Vet inte vad som krävs"

Mariette Hansson håller med Jessica Andersson och menar att det behövs fler kvinnor inom samtliga områden runt Melodifestivalen. 

– Jag vet inte vad som ska krävas. Vi behöver fler kvinnliga upphovsmän, vi behöver producenter. Dansare är väl det enda som är jämnare fördelat på något sätt, säger hon. 

I lördagens final var fyra av de tolv tävlande kvinnor men det dröjde ända till tredje deltävlingen, i Malmö, innan Jessica Andersson blev klar för final som första kvinna. 

– Jag vet inte annars hur vi kan utmana dem mer än än att säga: ”kom igen, var med i Melodifestivalen". Fler brudar, vi behöver representera oss bättre, fortsätter hon. 

 

LÄS MER: SVT-chefens order straffar tittarfavoriten 

 

När Jessica Andersson gick till final efter deltävlingen i Malmö berättade hon att hon skulle fira med att "göra barn".

– Haha ja, det är inte alls omöjligt i kväll heller faktiskt.