Johansen fick Melodifestival- frågan – innan Flinck diskats

Schlagerveteranen i stor intervju om cancerbeskedet och alkoholen.
Jan Johansen tävlar i årets Melodifestival.
Foto: OLLE SPORRONG
Thorsten Flinck diskades ur Melodifestivalen.
Foto: Olle Sporrong

Jan Johansen ska tävla i stället för Thorsten Flinck i Melodifestivalen med låten ”Miraklernas tid”.

Det fick Jan Johansen reda på två dagar innan SVT gav Thorsten Flinck beskedet att han diskats.

– Jag fick en första fråga på fredagen, säger Jan Johansen.

Artisten Jan Johansen, 54, kastades in i årets Melodifestival då Thorsten Flinck, 58, diskades abrupt i söndags – efter att det uppdagats att han står åtalad för olaga hot och ringa skadegörelse. 

För Expressen har Thorsten Flinck tidigare berättat att han fick SVT:s besked på söndagsmorgonen. 

– Det började ringa vid halv två natten mellan lördag och söndag. Jag såg att det var skivbolagschefen men vad ringer man då för? Det måste vara något jätteakut. Så jag svarade inte, jag orkade inte, sa han då.

Jan Johansen i sin tur avslöjar att han fick förfrågan att ta över Thorsten Flincks låt ”Miraklernas tid” redan i fredags.

– Jag fick en första fråga på fredagen, jag kunde inte svara på en gång utan hade några möten innan jag svarade, säger Jan Johansen och fortsätter:

– Sedan fick jag tänka hela lördagen och söndag förmiddag.

SVT bekräftar fredagsmötet

Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson bekräftar att hon hade ett möte med Jan Johansen på fredagen.

”När uppgifterna kring Thorsten nådde oss så hade jag som tävlingsproducent ett inledande samtal med Jan. Vi träffades i fredagskväll där jag kortfattat berättade om situationen, frågade Jan om hans tillgänglighet, samt spelade upp låten.” skriver Karin Gunnarsson i ett sms och fortsätter:

”Att säkerställa tävlingen är mitt jobb och jag behövde snabbt jobba på ett parallellt spår. Ingen skarp fråga ställdes till Jan före diskningen av Thorsten var ett faktum.”

Jan Johansen befann sig på plats i Linköping i helgen eftersom han skulle uppträda i mellanakten under årets första deltävling.

– Jag var på plats i Linköping när jag möttes utav beskedet att något hade hänt. Att det hade uppstått en situation, att han inte kunde framföra låten – och jag visste inte varför. Men dom behövde en ersättare då till det här numret, berättar Jan Johansen och fortsätter:

– Jag visste inte om vad som hade hänt. Först var jag lite orolig att det hade hänt något med Thorsten.

Jan Johansens tvekan

På måndagen kom det officiella beskedet – Jan Johansen ersätter Thorsten Flinck i den andra deltävlingen med låten ”Miraklernas tid”.

För Jan Johansen var det inte självklart att tacka ja.

– Det var inte ett lätt beslut att hoppa in och göra någon annans nummer, och någon annans låt, säger han och fortsätter:

– Om dom inte hade fixat någon annan som kunde göra numret hade dom varit tvungna att stryka låten för Thomas G:son, allt dom jobbat med så länge – hela numret, scenografin, skrivit låten och allting.

Nu, när han bekantat sig med låten, känner Jan Johansen sig relativt lugn inför lördagens tävling. Just hans rutin som artist tror han att spelar in varför han fick erbjudandet.

Härnäst väntar intensiva repetitioner.

– Jag kommer förbereda mig genom att framföra numret tre gånger innan direktsändning, det här kommer jag att fixa, säger Johansen.

Men att kopiera Thorsten Flincks nummer rakt av är inte på tapeten.

– Thorsten har sitt scenspråk, jag kommer att framföra den på mitt sätt. Jag kommer göra den helt oberoende av vad han kommer att göra. Det var produktionen och alla helt överens om, jag ska inte försöka kopiera någon annan. Jag ska göra min grej.

SVT:s beslut att diska Thorsten Flinck vill Jan Johansen inte kommentera. 

Efter uppträdandet på lördag planerar han att kontakta Thorsten Flinck, men nu är det full fokus på lördagens uppträdande som gäller.

Flinck om att Jan Johansen gör låten

Berättar för Expressen TV: ”Vi får hoppas att han älskar lite”.