IT-experten dömer ut SVT:s appförklaring

Miljontals röster kan ha försvunnit då hjärtappen kollapsade.

SVT säger sig utreda om det rör sig om en attack - något IT-experten Jakob Schlyter dömer ut.

– Om man nu ska spekulera så vet SVT om att de har för dålig kapacitet, säger Schlyter.

2014 röstade 746 752 personer under Andra chansen. I år röstade 3 830 306, en ökning med 413 procent. En succé som kan tillskrivas den omdiskuterade hjärtröstningsappen. Finalen 2014 röstade 1 192 360 personer och om det är samma ökning som med andra chansen så borde runt 4,9 miljoner röster ha kommit in i år.

Men det blev bara 1 555 537 röster.

Det är med andra ord potentiellt miljontals röster som gått förlorade, då appen kraschade under finalen.  SVT tvingades gå ut i sändningen och berättade att inga appröster skulle räknas eller användas.

LÄS MER: Sanna Nielsen om röstfiaskot: "Fruktansvärt"

Efter kollapsen gick SVT ut med att man utreder en eventuell attack mot appen.

– Vi ser ett onormalt och extremt högt tryck som slagit ut servrarna, säger Christel Tholse Willers, chef för Melodifestivalen som inte vill kalla det en hackerattack, och inte har information om der rör sig om en så kallad DoS-attack.

En DoS-attack innebär en attack mot ett datasystem, vanligaste vägen är en överbelastningsattack för att slå ut servrar.

LÄS MER: SVT hävdar att man utreder attack. 

Jakob Schlyter, rådgivare inom IT-säkerhet, menar att DoS-attacker är svåra att se skillnad på i jämförelse med en vanlig anstormning av servrar. I alla fall om det handlar om en sofistikerad och köpt attack med tydligt uppsåt.

– Det är sällan som någon som gör DoS-attacker är särskilt sofistikerade. Det borde vara så att de som har hand om nätet på SVT kan se det, säger Schlyter.

Han menar att man borde kunna hantera en vanlig DoS-attack. En mer sofistikerad attack kan vara väldigt svår att spåra för det då rör sig om programvara med skadlig kod.

– Då håller någon i fjärrkontrollen och säger till hundratusen PC-datorer: "Hoppa på SVT nu, kör i en timme". Men då måste man ha speciell utrustning, säger Schlyter som har svårt att se motivet till en sådan attack.

Om han får spekulera fritt kring situationen med SVT så dömer han ut att det rör sig om någon DoS-attack.

– Att göra en stor koordinerad DoS-attack, då kostar det pengar. Då ska det ju finnas ett uppsåt. Min gissning är, om man nu ska spekulera så vet SVT om att de har för dålig kapacitet eller om de är utsatta för någonting, säger Schlyter.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.