Ingrid Berg Merhus och Alexander Rybak möttes när de båda var elever vid Barrat Dues musikinstitut i Oslo. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
Ingrid Berg Merhus och Alexander Rybak möttes när de båda var elever vid Barrat Dues musikinstitut i Oslo. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet

Hon är hemliga kärleken i Norges låt

Publicerad
Uppdaterad
Tolvorna trillade in från start och det norska jublet visste inga gränser. "Fairytale" är låten som fångade hela Europa.
Expressen kan i dag berätta vem det var som fångade Alexander Rybaks hjärta, krossade det och fick honom att skriva låten.
- Den handlar om kärlek, den allra första kärleken. Inget blir så oskyldigt och rent som den första kärleken, säger han.
Det var det krossade hjärtat som inspirerade honom.
- Jag har en sorg inom mig, självklart. I Vitryssland tycker man om att vara sorgsen och svårmodig.
Och kärleken han sjunger om, det är Ingrid Berg Merhus, 21. De var ett par för fem år sedan, när de båda var fiolelever vid Barratt Dues musikinstitut i Oslo. Efter lite mer än ett år dumpade dock Ingrid Alexander.
- Det är ju sånt som händer när man är så ung, säger hon till Expressen.

"Tycker om varandra"

När Alexander Rybak vann i Norge visste hon inte att låten handlade om henne. Det fick hon veta genom gemensamma vänner.
- Det är lite underligt, det måste jag säga. Det är en ny upplevelse, säger hon och skrattar.
- Men det är en jättefin låt och det är ju väldigt smickrande att få en sån låt till sig.
Att låten om henne nu är hela Europas vinnarlåt tycker hon är spännande.
- Det är väldigt speciellt att uppleva det här. Det är inte direkt vad man föreställer sig.
Hon berättar att hon har ett speciellt förhållande till Alexander.
- Han är ju min första kärlek, säger Ingrid, som bor och jobbar i Oslo där hon är violinist på ett uteställe.
Alexander Rybak. Foto: Reuters Även Alexander vittnar om deras starka känslor för varandra.
- Jag tänker på henne hela tiden. Vi tycker om varandra, säger han.
- Hon är fortfarande min första och största kärlek.
I "Fairytale" sjunger han att han vill att de ska bli ett par igen. Vilket han har försökt med även i verkligheten.
- Vi träffades på lunch några gånger förra året och då ville han gärna att vi skulle bli tillsammans igen. Men jag är förlovad och är inte intresserad, säger Ingrid.

Har funnit ny kärlek

I dag har de ingen kontakt med varandra. Och Alexander har hittat en annan tjej som hans hjärta klappar för.
- Jag har inte flickvän nu. Jag känner att det kommer bli så galet nu, promota runt i Europa. Men de sista två månaderna har jag träffat en tjej jag alltid kommer att älska, säger han.
- Jag hoppas att han hittar kärleken igen. Han är en jättefin person, säger ex-flickvännen Ingrid.
Och skickar en hälsning:
- Alexander, jag är jättestolt över dig. Du är jätteduktig och förtjänar verkligen det här!
Rybak var den givna förhandsfavoriten i årets schlager-EM - och höll hela vägen fram. Men vägen till framgång har inte alltid varit lätt för underbarnet från Vitryssland.

"Jag var jätterädd"

Han kom till Norge som femåring efter en dramatisk flykt undan den ryska hemliga polisen. Hans pappa, som är musiker och spelar fiol, hade under en turné i bland annat Norge hoppat av Minsk kammarorkester.
Två år senare kunde Alexander och hans mamma komma efter.
Men pappans avhopp sågs med allt annat än blida ögon.
- I Vitryssland ville de inte mista en bra musiker och de letade efter honom. Men Norge beskyddade honom. Han hade under en period hemliga agenter efter sig som ville ha tag på honom och föra honom tillbaka, har Alexander Rybak tidigare berättat för Expressen.
Inför finalen i Moskva fruktade han att återvända.
- Jag var jätterädd, för att jag inte skulle släppas in. Politikerna i Vitryssland säger att jag är hjärtligt välkommen tillbaka dit, men det betyder ju inte att jag skulle vara fri att åka tillbaka till Norge igen...
Uppväxten i Nesodden utanför Oslo var inte heller alltid så lätt. Som liten var Alexander Rybak tvungen att öva på fiolen tre timmar om dagen. När han grät för att slippa mutade föräldrarna honom med lego.

Svårt skaffa vänner

- Mina föräldrar pushade mig. Det är ju så man gör borta i Vitryssland. Det var en stor omställning för dem att komma hit och inse att här ska barn leka, har Alexander sagt i en dokumentär som sändes i norska tv-kanalen NRK.
Musiken tog så mycket tid att han dessutom fick svårt att skaffa vänner. Han upplevdes som udda och blev därför mobbad.
Problemen fortsatte även på musikinstitutet.
- I småskolan blev jag mobbad för att jag övade för mycket, och på Barratt Dues blev jag mobbad för att jag övade för lite. Alla mobbade mig, säger han i NRK-dokumentären.
I dag är han ändå tacksam för att föräldrarna drev på.
- Som klassisk violinist är det viktigt att börja tidigt. Det är en del dörrar i hjärnan som stängs efter en viss ålder. Jag är glad över att jag började spela fiol och piano när jag var fem. Jag spelade med en lokal orkester i Oslo, när jag var sex spelade jag en pianokonsert. Jag var ett underbarn som alla drev på och backade upp, har han sagt till Dagbladet.

Spås lysande framtid

Känner du att du själv aktivt har valt musiken?
- Nej, man väljer aldrig någonsin själv när man är barn. Jag vet inte om jag vill låta mina barn göra samma sak, men jag är väldigt glad för att mamma och pappa pushade mig lite. De klarade av att hjärntvätta mig så att jag trodde att alla barn övade flera timmar varje dag. De balanserade på gränsen mellan att låta mig vara barn och samtidigt vara flink.
2005 deltog Alexander Rybak i norska "Idol", men där nådde han enbart semifinal. Året därpå ställde han upp i talangtävlingen "Kämpechansen". En miljon tittare såg honom vinna med ett egenhändigt komponerat jazzstycke.
Den norska uttagningen till schlager-EM blev en seger i ren utklassningsstil - precis som finalen i Moskva i går.
Alexander Rybak spås nu en lysande framtid. Inför finalen sa musikalgiganten Andrew Lloyd Webber att han gärna skulle se norrmannen i huvudrollen i en av sina musikaler.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag