Programledarna David Lindgren, Clara Henry och Hasse Andersson Foto: Sven LindwallProgramledarna David Lindgren, Clara Henry och Hasse Andersson Foto: Sven Lindwall
Programledarna David Lindgren, Clara Henry och Hasse Andersson Foto: Sven Lindwall
Clara Henry och David Lindgren Foto: Sven LindwallClara Henry och David Lindgren Foto: Sven Lindwall
Clara Henry och David Lindgren Foto: Sven Lindwall

Hårda tittarkritiken:
"Skamligt dåligt"

Publicerad

Melodifestivalen-programledarna drog i gång tävlingen – med en svordom.

Clara Henry ropade ”fucking” från scenen – vilket har lett till massiv kritik i sociala medier mot SVT.

”Skamligt dåligt SVT!”, skriver en tittare.

Melodifestivalen är i gång. Programledartrion David Lindgren, 34, Clara Henry, 22, och Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, 69, startade sändningen med en sketch och välkomnade tittarna till årets upplaga av Melodifestivalen.

Då säger programledaren Clara Henry ordet ”fucking”. Den engelska svordomen har lett till stor ilska bland tv-tittare och flera har valt att skriva av sig på SVT:s Facebook-sida – respektive på Twitter.

”Jag hoppas verkligen att vi hörde fel! När skall SVT föregå med gott exempel och sluta svära!”, skriver en tittare till SVT på Facebook.

 

LÄS MER: Följ Melodifestivalen 2017 live

 

”Sjukt dåligt”

En annan tar upp att Melodifestivalen-tittarna inte bara är vuxna:

”Sjukt dåligt av er. Att säga, nej, att ens tänka tanken att säga ’f*cking’. Ni vet att barn tittar. Skäms på er!”

 

LÄS MER: Därför är inte Marie Serneholt på plats

 

En förälder berättar om sin dotters reaktion:

”Skamligt dåligt SVT! Min 5-åriga dotter utbrister: ’varför säger hon så?’”

”Fuck you”

En annan tittare är orolig för att hans barn – som går i en engelskspråkig skola – ska ta efter programledarens svordomar.

”Så nu kommer alla mina barn som går i en engelskpråkig skola tycka att det är okej att säga ’fucking’ i klassrummet. Det är det inte. Fuck you #melfest”, skriver tittaren på Twitter.

Många tyckte att manuset var för tunt och är kritiska till valet av programledare. En person skriver:

”Detta var pinsamt var har ni hittat dessa programledare”

Clara Henry om kritiken

Programledaren Clara Henry hade väntat sig viss kritik för ordvalet.

– Det var nog lite väntat. Vi har pratat ganska mycket om det. Det var någon som sa att vi fick säga det två gånger, inte mer än så. Min pappa ringde mig faktiskt och bad mig att inte säga "fuck" i Melodifestivalen.

Är kritiken larvig tycker du?

– Nej, för vissa är det säkert befogat. Sedan är jag 22, jag tycker att det är asballt att svära, säger Clara Henry.

Men åsikterna om programledartrions insatser går isär. Flera tittare noterade svordomen och gläds åt att det svärs i sändning. Många har valt att hylla programledartrion – och särskilt Hasse ”Kvinnaböske” Andersson för hans rockiga version av låten ”Änglahund” med bandet Mustasch.

”Tack till David, Clara och Hasse för en fantastisk show! Ni är bara bäst”, skriver en tittare.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag