Hårda kritiken mot SVT efter mellanakten

Dani M
Foto: Sven Lindwall
Dani M och Linda Pira
Foto: / SVEN LINDWALL

Dani M har flera gånger varit i blåsväder efter att ha fällt kommentarer som har varit antisemitiska.

Nu uppträder hiphop-artisten som mellanakt i Melodifestivalen 2017.

Svenska kommittén mot antisemitism riktar nu hård kritik mot SVT – som dock försvarar sig.

– Jag tycker att SVT är historielösa och aningslösa, säger Willy Silberstein i SKMA:s styrelse.

Dani M, eller Daniel Montserrat som han egentligen heter, har tidigare medverkat i TV4:s program "Lyckliga gatan". Dani M har anklagats för att vid upprepade tillfällen sprida antisemitiska konspirationsteorier och i samband med artistens medverkan i programmet fick både han och TV4 hård kritik.

Bland kritikerna fanns bland andra Malena Ernman, TV4:s tidigare vd Jan Scherman och Judiska centralrådet. Nu uppträder Dani M i Melodifestivalen. Tillsammans med Linda Pira står han för mellanakten under Andra chansen, som sänds från Linköping.


LÄS MER: Dani M svarar på den hårda kritiken: "Sluta"


Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen, säger så här om Dani M:s bakgrund.

– Det här någonting som jag har förstått har skett för ett par år sedan och som han också har bett om ursäkt för i medierna. Och den ursäkten har vi godtagit.

Saken är utagerad för er del?

– Ja, verkligen.

Dani M publicerade 2015 en text på Facebook där han bad om ursäkt för sina uttalanden och skrev följande till sitt försvar: 

”Jag har ingenting emot någon etnicitet och jag ber från hjärtat om ursäkt över att jag har gjort folk arga. Det är ett känsligt ämne och jag borde varit mycket mer medveten om det”

Willy Silberstein kritisk

Men när Willy Wilberstein, tidigare ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), får höra om SVT:s mellanakt reagerar han starkt.

– Jag tycker att det är olämpligt. Det här är ju att ge en väldigt stor scen till en person som ovanligt tydligt har uttryckt väldigt antisemitiska åsikter. Och det är inte vid enstaka tillfällen utan det handlar om ett mönster, säger Willy Silberstein, som i dag sitter i styrelsen för SKMA.

Som exempel tar Willy Silberstein ett uttalande som Dani M fällde i efterdyningarna av terrordådet i Köpenhamn 2015 då en judisk man dödades utanför synagogan i den danska huvudstaden.

– Då sa han att det här verkade vara en "false flag-operation" och att det egentligen var judarna som låg bakom mordet, säger Willy Silberstein och fortsätter:

– Jag tycker att SVT är historielösa och aningslösa. Allt det här ligger två Google-sökningar bort. Det här borde SVT ha bättre koll på.

Melodifestivalen brukar ju ha runt tre miljoner tittare.

– Ja, det är det jag menar. Det är en väldigt stor publik och en fantastisk arena. Vi som är judar och tillhör andra minoriteter gillar inte när folk som hatar oss för de vi är får en så stor arena.

SVT anser att saken är utagerad då Dani M har bett om ursäkt, vad tycker du om det?

– Jag kan förstå att man vill ge människor en andra chans och det är väl särskilt relevant i kväll. Men samtidigt, om det är en person som så ofta återkommer till antisemitiska tankemönster tycker jag att det är fel.

– Jag tycker att SVT har ett ansvar för vem man boostar på det sätt som man gör när man låter en person som har väldigt mycket fördomar mot människor för att de är judar vara med i ett sådant här stort program.

Samuel Nudel driver medieprojektet Judehatet, som belyser och bemöter antisemitiska yttringar i samhället. Han har även varit engagerad i debatten kring Dani M och även han tycker att artistens medverkan i Melodifestivalen 2017 är problematisk.

– Jag tycker att det är beklagansvärt. Det finns så många artister att välja på och så väljer de en som förknippas så tydligt med konspirationism och antisemitism.

– En vanlig invändning är att det handlar om enskilda uttalanden men det stämmer inte. Det är dessutom väldigt vanligt förekommande i hans musik.

Då Melodifestivalen har en ung publik anser Samuel Nudel anser föreligger en risk för normalisering.

– Det skickar ganska tydliga signaler om att man kan uttala sig antisemitiskt och ändå få delta i finrummen, säger han och fortsätter:

– Man kan också ställa högre krav på public service än på TV4 när det kommer till vilka man väljer att bjuda in till sådana här stora evenemang.

SVT: Vi utgick från låten

Inledningsvis diskuterades inte Dani M:s bakgrund av SVT, berättar Anette Helenius.

– Nej, inte till en början. Vi utgick från låten och buskapet i låten för vi tycker att det är ett fint budskap som passar in extra bra i det här sammanhanget, det vill säga Andra chansen. Det är vad låten handlar om.

– När vi sedan hade bestämt oss kom faktiskt det här ärendet upp och det är klart att vi har övervägt det. Samtidigt som det är något som har varit en tidningsdiskussion. Det är väldigt svårt för en utomstående att bedöma vad som är sant eller felaktigt i en sådan artikel.


LÄS MER: Loreen och SVT hotas med rättsliga åtgärder


Kände ni till hans bakgrund?

– Delar av redaktionen gjorde det men inte alla. Men det vi framför allt föll för var faktiskt låtvalet.

Väntar ni er några reaktioner?

– Jag har svårt att se det för det han gör tycker jag inte på något sätt är stötande, kränkande eller upprörande. Jag har jättesvårt att se en sådan sak som redan är utagerad skulle aktualiseras på grund av det han gör i vårt program.

SVT har avböjt att ge ytterligare kommentarer om Dani M efter kritiken från SKMA.