Loreen Foto: Sven LindwallLoreen Foto: Sven Lindwall
Loreen Foto: Sven Lindwall
Den klassiska bilden på Danuta Danielsson från Växjö Foto: Hans Runesson / RUNESSON HANS FOROGRAF ABDen klassiska bilden på Danuta Danielsson från Växjö Foto: Hans Runesson / RUNESSON HANS FOROGRAF AB
Den klassiska bilden på Danuta Danielsson från Växjö Foto: Hans Runesson / RUNESSON HANS FOROGRAF AB
Loreen Foto: Sven LindwallLoreen Foto: Sven Lindwall
Loreen Foto: Sven Lindwall
Loreen Foto: Sven LindwallLoreen Foto: Sven Lindwall
Loreen Foto: Sven Lindwall
Loreen Foto: Sven LindwallLoreen Foto: Sven Lindwall
Loreen Foto: Sven Lindwall
Loreen Foto: Sven LindwallLoreen Foto: Sven Lindwall
Loreen Foto: Sven Lindwall

Hårda kritiken mot Loreen efter budskapet

Publicerad

När Loreen uppträder med "Statements" i lördagens Melodifestival gör hon en passning till den klassiska bilden "Kvinnan med väskan".

Nu kritiserar Danuta Danielssons son numret – och tycker att Loreens show är ovärdig.

– Det är beklämmande och känns smutsigt att man använder henne på det här sättet, säger han.

Under lördagskvällen gör Loreen Talhaoui, 33, comeback i Melodifestivalen med "Statements". Sångerskan, som vann Eurovision Song Contest, deltar i den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen 2017, som sänds från Skellefteå.

Loreens scenshow innehåller flera historiska referenser, bland annat en passning till den klassiska bilden "Kvinnan med väskan", där Danuta Danielsson, 38, slår en handväska i huvudet på en nynazist under en demonstration i Växjö 1985.

Danuta Danielsson ska dock inte ha varit bekväm med den stora spridning som bilden fick. Hon polisanmäldes för händelsen, och familjen tvingades en tid att leva under beskydd.

 

LÄS MER: Loreens låt läckt på nätet innan schlagern

 

Nu kritiserar Danuta Danielssons son symboliken i Loreens nummer. Sonen har flera gånger tidigare uttalat sig negativt om att bilden används och hoppas nu att Loreen kommer ändra sitt nummer.

– Jag vet inte om man ska skratta eller gråta. Jag har sagt det förut i medier, att jag tycker det måste få ett slut. Jag vill inte att min mamma ska vara ett bollplank för att vissa ska göra politiska poänger, säger sonen.

 

Sonen vill att Loreen ändrar sitt nummer i Melodifestivalen

Han tycker det är ovärdigt att bilden på hans mamma används överhuvudtaget i Melodifestivalen, oavsett vad syftet är.

– Det är beklämmande och känns smutsigt att man använder henne på det här sättet. Det är sorgligt och gör väldigt ont i själen, säger sonen.

Sonen har tidigare motsatt sig att en staty av händelsen ska resas i Växjö, och han hoppas nu att Loreen ska ta bort den delen ur sitt nummer i Melodifestivalen.

Den klassiska bilden på Danuta DanielssonFoto: Hans Runesson / RUNESSON HANS FOROGRAF AB

 

LÄSARNAS DOM: Så bra var bidragen – sätt dina egna getingbetyg här

 

– Jag önskar att hon tar bort den delen ur sitt nummer, man kan hedra min mamma på ett annat sätt. Det har gått över 30 år sedan det här hände, det får aldrig ett slut. Det känns inte värdigt, säger han.

Den avancerade scenshowen till "Statements" har regisserats av Martin Renck.

Han slår tillbaka mot kritiken och säger att dansaren med handväskan inte föreställer Danuta Danielsson.

"Karaktären i scenen föreställer Loreen om 20 år, inte kvinnan från Växjö. Vi har inspirerats av olika historiska händelser som vi gjort till egna episoder. Alla karaktärer föreställer Loreen i fiktiva sammanhang", skriver han i ett sms till Expressen.

Vad säger du om sonens kritik?

"Som son förstår jag att man vill skydda sin mamma. Men alla karaktärer i vårt nummer föreställer Loreen som förhåller sig till sina egna olika bottnar och sidor".

 

LÄS MER: Loreens kryptiska svar på kärleksfrågan

 

I en intervju med Expressen svarade Loreen så här på frågan om varför just det här klassiska ögonblicket inkorporerats i numret:

– För att Danuta (Danielsson, kvinnan med handväskan, reds anm.) var en stark kvinna som stod upp för rätt sak. Hon var orädd och gick emot nazisterna enbart på känsla. Och även om hon var rädd struntade hon i det. "Nej, det här är inte okej". Vi har sådana människor i dag men vi behöver fler, säger Loreen och tillägger:

– Samtidigt finns det en bild av att den äldre generationen är så trångsynt. Skitsnack! Här har vi det

Hon är en förebild för dig?

– Absolut. Jag har respekt för alla som tar ett steg åt rätt riktning trots att de är rädda, för jag vet hur tufft det är.

Fotografen till den världskända bilden, Hans Runesson, tycker att man ska ha med nynazisten som kvinnan slår på i bilden, för att symboliken ska fylla någon funktion.

– Det blir konstigt om hon slår ut i intet, tycker han.

I en P4-dokumentär har en nära anhörig berättat att Danuta Danielsson inte gillade bilden, och inte ville prata om den.

– Hon ville inte prata om bilden eller händelsen på torget. Det var locket på och hon tyckte inte om den, säger den anhöriga i dokumentären.

Danuta Danielsson tog sitt liv 1988. Hon blev 41 år gammal.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag