Frans Jeppsson-Wall Foto: Sven LindwallFrans Jeppsson-Wall Foto: Sven Lindwall
Frans Jeppsson-Wall Foto: Sven Lindwall
Frans Jeppsson-Wall Foto: Sven LindwallFrans Jeppsson-Wall Foto: Sven Lindwall
Frans Jeppsson-Wall Foto: Sven Lindwall

Glädjebeskedet till Frans från EBU

Publicerad

Här är glädjebeskedet till Frans inför finalen i Eurovision Song Contest.

EBU-ordföranden Jon Ola Sand har granskat låten – och avfärdar plagiatanklagelserna.

– Ingen av oss har en känsla av att det här är ett plagiat, säger Jon Ola Sand, chef för Eurovision.

Frans Jeppsson-Walls vinnarlåt "If I were sorry" har anklagats för att vara ett plagiat av Matt Simons hitlåt "Catch and Release".

Pias Recordings, skivbolaget bakom Simons låt, har sagt att de har tagit in externa utredare för att jämföra likheterna mellan låtarna och dessutom har Frans låt tillsammans med alla andra länders bidrag granskats av en grupp från Eurovision.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag skiter lite i, sa Frans om plagiatanklagelserna efter sin vinst.

 

LÄS OCKSÅ: Nio saker du inte visste om Frans Jeppsson-Wall

 

Och nu kommer ett glädjebesked - Eurovisiongruppen ser inga problem med det svenska bidraget till Eurovision Song Contest.

– Ingen av oss har en känsla av att det här är ett plagiat, säger Jon Ola Sand, chef för Eurovision.

"Anser inte att det är ett plagiat"

Enligt Sand har Eurovisiongruppen hittills granskat merparten av bidragen till finalen, däribland Frans låt.

Och de kommer inte att gå vidare med anklagelserna om plagiat - om inte någon upphovsman hör av sig.

– Ingen av oss eller SVT anser att det här är ett plagiat. Det har gjorts popmusik i över 70 år och det är många låtar som kan låta lika, men plagiat är en juridisk term och ibland kommer upphovsmän och säger att ”detta är min låt, han har stulit min låt”. Då måste vi gå till rätten för att bevisa det. Men ingen har kontaktat oss, ingen har kontaktat SVT och då är det till synes inget plagiat, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Sanna Nielsens nya jobb under Eurovision

 

Sand säger att de inte kommer att kontakta Pias Recordings, och han menar också att skivbolaget inte heller har tagit kontakt med vare sig Eurovisiongruppen eller SVT.

– Det är ingen som har hört av sig. Och om det är en upphovsman som menar att han eller hon har skrivit låten till Frans, så måste ju den kliva fram och säga att det är ett plagiat. Då får det ju bli ett rättsligt ärende. Plagiat är en juridisk term som bara kan avgöras av experter, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag