Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Getingbetyg på alla låtarna i Melodifestivalen i Östersund

Men äntligen!

Äntligen något att verkligen bry sig om, på riktigt tycka om och hålla varenda liten soultumme för.

Äntligen dags för Kristin Amparo.

1. Ellen Benediktson, "Insomnia"


Ellens plötsliga stilbyte är en illa dold ripoff av "Euphoria"-konceptet. Stråkar, långa konstpauser, sång som går från noll till hundra. Men där Loreen kändes helt unik känns Ellen som en småsömnig dagisfröken som klätt ut sig i Scarlett Johanssons superhjältinnedräkt. Dessutom krävs fler än sex läderdansare för att dölja det knackiga uttalet.

Vem: Ellen Benediktson, 19, debuterade i Melodifestivalen i fjol med "Songbird" - som skrällde sig till en finalplats.

Från: Malmö.

Artisten om låten: "Mörk, elektronisk och suggestiv. Lite Depeche Mode-känsla."


2. Kalle Johansson, "För din skull"


Uppbackad av ett låtsasband gör Kalle vad han kan med en låt som känns så långt från vad en svensk tonåring lyssnar på, och för den delen borde lyssna på, vintern 2015. Till hans försvar ska sägas att han lyckas få hyfsad låtsasfart i framträdandet. Problemet är att det här inte känns på riktigt, i den mån det känns något överhuvud taget.

Vem: Kvalade in via tävlingen "Svensktoppen nästa" (med en annan låt). Kalle är 18 år och går fortfarande i plugget.

Från: Söderåkra.

Artisten om låten: "Det är en energisk upptempolåt med mycket kärlek inblandat."


3. Andreas Weise, "Bring out the fire"


För 50 år sedan hade han hetat Lasse Lönndahl. 28-åringen är ju en old school-entertainer. Men nu är det inte 1965 så i stället får vi plocka upp den lapp som ligger högst upp i partyhatten. Och på den läser vi: Robbie Williams. Men inte ens Weises hårdjobbande dansöser lyckas lyfta denna schlagervariant av "Let me entertain you".

Vem: Arnes pöjk har gått från talangjakt ("Idol") via "Let's dance" till att bli en folklig filur med "Diggiloo"-publik.

Från: Stockholm.

Artisten om låten: "En fartfylld och svängig låt som blandar gammalt med nytt."


4. Andreas Johnson, "Living to die"


Ett storslaget luftslott. En ståtlig illusion. En episk hägring. Kikar man lite bakom Andreas Johnsons snygga laserkanoner och eleganta tungrök finns inte jättemycket att hänga upp bidraget på. "Living to die" låter som ett utkast till ett John Barry-inspirerat Bond-tema. Vasst framfört, men den stråktjocka melodin är förmodligen för trubbig.

Vem: Om man räknar in låten Andreas skrev till Yohio i fjol - "To the end" - är detta 44-åringens 007:e schlageräventyr.

Från: Bjärred.

Artisten om låten: "En elegant och suggestiv midtempoballad utan konfettiregn."

Text & musik: Isa Tengblad, Johan Ramström, Magnus Wallin,

Gustaf Svenungsson, Oscar Merner


5. Isa, "Don't stop"


Under repen har unga Isa klivit upp på scenen med ett självförtroende och en självsäkerhet som färgat hennes effektiva mash-up av Taylor Swifts "Shake it off" och Katy Perrys "Teenage dream" i rätt oemotståndlig pastell. "Don't stop" är sprallig Max Martin-pop med Carola-fläkt och energisk tonartshöjning. Veckans skräll?

Vem: Isa Tengblad, 16, har tävlat i streetdance och fotboll. Nu pluggar hon på Rytmus i Nacka, och debuterar i Mello.

Från: Bromma.

Artisten om låten: "En energisk låt med ett nummer som andas Super Bowl-show."


6. Kristin Amparo, "I see you"


Melodin glider fram som en lyxig ångbåt på Nordsjön, med Adele som kapten och Procul Harum som besättning. "I see you" är en pampig men samtidigt skör r'n'b-macka som tillagats av kvalitetsteamet bakom "Undo". Snyggt återhållet bildproducerad, innerligt framförd och odiskutabelt bäst. Sverige, den här soulen är för er.

Vem: Efter att ha deltagit i "X factor" har Kristin, 31, sjungit refrängen i Albins "Din soldat" och John De Sohns "Dance our tears away".

Från: Stockholm.

Artisten om låten: "Nära, varm, intim och vackert melodisk."


7. Jon Henrik Fjällgren, "Jag är fri (manne leam frije)"


"Lejonkungen" hånglar upp "Dansar med vargar" fem i tre, någonstans i Lappland. "Manne leam frije" jojkar Jon Henrik i en new age-melodi som påminner mer om en OS-invigning än en schlager, nästan instrumental i sin motsägelsefulla form. För varje "Fix you"-gitarr och Kent-kör finns en otaktisk samedans eller fånigt flaxande ängel.

Vem: 27-årig renskötare som tävlar på hemmaplan, med en färsk triumf från TV3:s "Talang" i ryggen.

Från: Mittådalen.

Artisten om låten: "Filmisk, mäktig och känslofull urbefolkingsmusik."