Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ewald: "Mina föräldrar är mer som polare..."

Anton Ewalds låt "Begging" är den mest lyssnade av alla bidragen i Melodifestivalen på Spotify. Men han tar favoritskapet med ro: "Det är roligt, fantastiskt. Det betyder ju att folk gillar det jag gör. Foto: Sara Strandlund

Han är favorit på Spotify, och hos tjejerna.

Men Anton Ewald är nöjd med sin finalplats - och har inte tid för tjejer.

I stället satsar 19-åringen allt på karriären, tillsammans med sina föräldrar.

- Jag har inte många vänner, men mina föräldrar är mer som polare än som mamma och pappa. Och de som ringer nu, efter att vi inte hörts på tio år, släpper jag inte in, säger Anton Ewald.

I lördags föll tårarna i Karlstad. Bredvid Robin Stjernberg stod Anton Ewald och grät - något han aldrig kunnat föreställa sig. Perfektionisten och showmannen släppte leendet och torkade tårarna med en handduk.

Nu sitter 19-åringen och leendet som charmat honom till final i en fåtölj på ett hotell i Stockholm. Och för första gången någonsin pratas det om att artisterna från andra chansen har segerposition. Ewald har sedan i söndags toppat listan över de mest spelade artisterna på Spotify, det gjorde även Loreen 2012.

"Fått stå lite åt sidan"

- Det är roligt, fantastiskt. Det betyder ju att folk gillar det jag gör. Och den andra delen, favoritskapet, är lika rolig. Jag vet att alla säger så, men jag är också nöjd med att vara i final. Det var mitt mål redan från början och nu är jag här. Jag är helt lugn nu, säger Anton Ewald.

Han är inte bara populär på Spotify. På tunnelbanan känner folk numera igen honom, och framför allt tjejerna svärmar för Anton, som är singel.

- Vänner och flickvänner har väl kanske fått stå lite åt sidan. Men det handlar också om att om jag skulle bli riktigt kär så skulle det ju vara värt att ge det tid. Men den personen har jag inte träffat än, säger Ewald.

Sedan tidig ålder har han helt fokuserat på dansen. Han höll på med kampsport, fotboll och bandy, men enligt vad han fått berättat för sig stod han samtidigt alltid och showade framför spegeln.

- Jag har tränat nonstop i sju år. Jag stod uppe hela nätterna och övade, gick till skolan och sedan till danslektioner. Och så fortsatte det.

Hur gick det med skolan?

- Skolan var mest ett problem, eller det störde dansträningen för mig. Men jag fixade det. Jag slet och fick betyg även om skolan kanske inte var så glad, säger Ewald som är utbildad på Kungliga Svenska balettskolan i Stockholm.

"Har alltid stöttat mig"

Han är född och uppvuxen i Stockholm, som enda barnet till kulturvetaren, silversmeden och antikhandlaren Jenny, som gjort silverinläggen till skorna och kavajen han bär på scenen, och pappa Mattias, entreprenör som jobbar med sonen.

- Mina föräldrar har alltid stöttat mig. De är bara 20 år äldre så de är mer som vänner än som mamma och pappa. Jag skrattar lika mycket med dem som med polarna över en öl, säger Anton Ewald.

Som 14-åring plockades han upp av dansgruppen Bounces Jennie Widegren, för att koreografera och dansa med några av våra största stjärnor.

Att få ett samtal om att bli signad precis inför Melodifestivalen är också få förunnat.

Expressens reporter David Lillemägi och Anton Ewald. Foto: Foto: Sara Strandlund - De ringde och frågade bara. Jag var tveksam först, men har ju också insett tidigare att dansen aldrig skulle räcka för mig. Jag vill ju synas på ett annat sätt. Artister vill synas så är det bara, vi gillar det här, säger Ewald.

"Målinriktad och fokuserad"

Inför lördag satsar han åter på perfektion - att finslipa in i det sista.

- Allt jag gör, det gör jag för min karriär. Jag är målinriktad och fokuserad. Mina föräldrar har gjort allt möjligt genom åren, och jag har nog fått det lite från dem - en drivkraft.

Och sällan lämnar han bubblan av dans och sång.

- Mina bästa vänner jobbar jag med. De står mig absolut närmast. Jag har inte många vänner, men några få nära. Och jag har inte heller barndomsvänner på det sättet. De som ringer nu, efter att vi inte hörts på tio år, släpper jag inte in.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!