Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eric Saades glasbur klar för Eurovision

Eric Saade. Foto: Andreas L Eriksson
Efter splittrade besked - nu kommer ett glasklart beslut från Tyskland. Eric Saade får använda sin glasbur på scen under schlager-EM i Düsseldorf.
Eric Saades specialeffekter hänger med till Düsseldorf. Den svenske popstjärnan tävlar i schlager-EM - inte med en glasbur - utan två.
Melodifestivalens vinnare Eric Saade får ha med sig sina specialeffekter till schlager-EM i Düsseldorf. SVT bekräftade på onsdagen att de ansvariga för den tyska produktionen givit klartecken för att att använda den spektakulära glasburen på scen. Beskedet kommer efter flera veckor av förhandlingar.
- Tyskarna har varit jättebra. Från början var det inte "nej", utan "det ska vi försöka lösa", säger Christer Björkman som leder den svenska delegationen i schlager-EM.

Långt ifrån säkert

Men att glasburen skulle få användas var långt ifrån säkert. Buren sprängs på scen och glassplittret måste tas bort innan nästa artist går på.
- Vi har arbetat med frågor om säkerhet och tid. Det är bara 45 sekunder mellan varje bidrag och det går inte att ändra på. Dessutom sitter det publik ända fram till scenen och de tyska arrangörerna vill vara säkra på att ingen kommer till skada, säger Christer Björkman.

In med truck

Lösningen blev ett nummer med två uppsättningar glasburar. Precis som i Melodifestivalen kommer Eric Saades dansare att rulla in stora glasskärmar på scenen. Den bur som exploderar i slutet av numret körs dock in av en truck utanför bild.
- Det är ett väldigt dyrt nummer, men vi håller oss inom budgeten. Glasburen kostar egentligen inte mer än Anna Bergendahls ljusstavar eller Malena Ernmans isskulpturer, säger Christer Björkman.
Eric Saade tävlar med låten "Popular" i den andra semifinalen den 12 maj. Finalen hålls den 14 maj.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!