Efter gårdagens vinst i Melodifestivalen – nu ska Frans låt "If I were sorry" granskas igen. Foto: Sven LindwallEfter gårdagens vinst i Melodifestivalen – nu ska Frans låt "If I were sorry" granskas igen. Foto: Sven Lindwall
Efter gårdagens vinst i Melodifestivalen – nu ska Frans låt "If I were sorry" granskas igen. Foto: Sven Lindwall
"Kommer det ett bevis på att det är ett klart plagiat och det är avgjort, då får vi hantera det genom att den låten inte får vara med", säger Jan Ola Sand, chef för Eurovison. Foto: Sven Lindwall"Kommer det ett bevis på att det är ett klart plagiat och det är avgjort, då får vi hantera det genom att den låten inte får vara med", säger Jan Ola Sand, chef för Eurovison. Foto: Sven Lindwall
"Kommer det ett bevis på att det är ett klart plagiat och det är avgjort, då får vi hantera det genom att den låten inte får vara med", säger Jan Ola Sand, chef för Eurovison. Foto: Sven Lindwall

Efter vinsten – nu utreds Frans låt igen

Publicerad

Efter plagiatanklagelserna mot Frans vinnarlåt - nu tar Pias Recordings in externa utredare för att avgöra.

Samtidigt sätts den under stenhård granskning av en Eurovisiongrupp.

– Kommer det ett bevis på att det är ett klart plagiat och det är avgjort, då får vi hantera det genom att den låten inte får vara med, säger Jan Ola Sand, chef för Eurovison.

En liten grupp från Eurovision undersöker nu alla 43 vinnarbidrag som ska ställa upp i tävlingen för att se så att det inte finns några felaktigheter i låtarna.

Frans låt ”If I were sorry” har redan fått plagiat-anklagelser riktade mot sig – nu utsätts den återigen för stenhård granskning.

– Kommer det ett bevis på att det är ett klart plagiat och det är avgjort, då får vi hantera det genom att den låten inte får vara med, säger Jan Ola Sand, chef för Eurovison.

Samtidigt säger Pias Recordings Henrik Nyström, manager på skivbolaget bakom Matt Simons hitlåt "Catch & release", att de nu tagit in externa utredare som analyserar likheterna mellan den och Frans vinnarlåt.

"I nuläget gör vi en extern analys av likheterna mellan Frans låt och Matt Simons "Catch and Release" samtidigt som vi diskuterar situationen med Sony Music och Frans team", skriver han i ett sms.

Om "If I Were Sorry" visar sig vara ett plagiat kan den diskvalificeras från Eurovision Song Contest.

 

 

LÄS MER: Dagen efter segern – så firar Frans i dag

 

 

Eurovisiongruppens granskning sker varje år, men Jan Ola Sand har aldrig varit med om att det gått så långt att ett bidrag diskvalificerats, säger han.

– Det vi gör varje år, är att när vi får in alla låtarna, på måndag, då får vi också den svenska låten. Då kollar vi alla de låtarna för att se så att det är original. Men vi har ingen juridisk möjlighet att se om låten är ett plagiat, utan det måste en artist göra.

Hur undersöker ni låtarna?

– Vi går igenom alla låtarna för att se om det kan finnas något i låtarna som inte stämmer. Det kan gälla allt i låtarna, inte bara om den liknar någon, eller om det är något i texten, till exempel något kommersiellt, eller om den har släppts tidigare. Sådana saker kollar vi när vi har fått alla låtar, säger Jan Ola Sand och fortsätter:

– Men om det finns en artist i en annan del av världen som anser att låten är ett plagiat, då måste den personen kunna visa det i rätten.

Om ni upptäcker att det är något fel med låten, vad gör ni då?

– Då kollar vi med delegationssledaren för det landet och ber om lite mer information. Då har vi en referensgrupp med medlemmar som vi kan diskutera detta i och titta om det är något som vi ska titta närmare på. Men det ska mycket till för att vi anser att något är plagiat, det är många poplåtar i världen som påminner varandra. Det är ganska vanligt.

 

 

LÄS MER: SVT:s okända order till juryn innan finalen

 

 

Frans Jeppsson-Wall: "Jag skiter lite i"

Alla vinnarbidrag undersöks på samma sätt, men Frans Jeppsson-Walls bidrag har redan anklagats för att vara ett plagiat. Detta efter att flera pekat ut likheterna mellan låtarna.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag skiter lite i, sa Frans om anklagelserna efter sin vinst.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag