Rolandz med Robert Gustavssons alter ego Roland Järverup. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTRolandz med Robert Gustavssons alter ego Roland Järverup. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Rolandz med Robert Gustavssons alter ego Roland Järverup. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Krister Mikko tar inte illa upp över Robert Gustafsson karaktär som sägs vara baserad på honom. Foto: PrivatKrister Mikko tar inte illa upp över Robert Gustafsson karaktär som sägs vara baserad på honom. Foto: Privat
Krister Mikko tar inte illa upp över Robert Gustafsson karaktär som sägs vara baserad på honom.  Foto: Privat
Robert Gustafsson. Foto: PELLE T NILSSON /STELLA PICTURESRobert Gustafsson. Foto: PELLE T NILSSON /STELLA PICTURES
Robert Gustafsson. Foto: PELLE T NILSSON /STELLA PICTURES
Robert Gustafsson. Foto: SUVAD MRKONJICRobert Gustafsson. Foto: SUVAD MRKONJIC
Robert Gustafsson. Foto: SUVAD MRKONJIC
Rolandz med Robert Gustafsson i spetsen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGRolandz med Robert Gustafsson i spetsen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Rolandz med Robert Gustafsson i spetsen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Efter Gustafssons succé – verklighetens Roland berättar själv

Publicerad

Robert Gustafsson tog sig vidare till final i Melodifestivalen med dansbandet Rolandz – där han spelar karaktären Roland Järverup.

Järverup i sin tur ska baseras på värmlänningen Krister Mikko - något han tidigare själv berättat om hos Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

Efter Gustafssons framgång säger nu Mikko:

– Jag sjunger själv en hel del, men det gör jag dessvärre bara i duschen.

Rolandz sångare och frontfigur är Robert Gustafssons karaktär Roland Järverup - baserad på komikerns rollfigur från Killinggängets film "Torsk på Tallinn".

Enligt en rad uppgifter har Robert Gustafsson baserat den karaktären på Krister Mikko, 54. 

Värmlänningen har också varit med i Filip och Fredriks ”Hundra höjdare” och pratat om att han ska vara inspiration till Roland. 

LÄS MER: Anders Nunstedt: SVT måste ändra reglerna efter Gustafssons fulspel 

Ser det som hedrande

Krister Mikko var huvudperson i SVT-dokumentären ”Får jag lov” från 1996. Dokumentären handlar om Krister Mikkos liv och dansintresse. 

– Jag förstår om Robert Gustafsson blev fascinerad av mig. Personligheter fastnar, vet du. Det är hedrande, säger Krister Mikko.

Håller inte med om kritiken

Under veckan har det höjts röster på sociala medier om att tolkningen av karaktären skulle röra sig om att Robert Gustafsson driver med värmlänningen – något han själv inte håller med om. 

– Förut kunde jag störa mig på om det tisslades och tasslades men det gör jag inte längre. Jag är bara glad att jag kan bjuda på mig själv, det är min personlighet. Det är väl roligt om Robert Gustafsson kan bli lite mer känd på grund av mig, säger han.

Gustafsson duckar frågan

Under den fjärde delfinalens efterfest i Örnsköldsvik passar Expressen på att fråga Robert Gustafsson om karaktären Roland är baserad på någon. Men Robert Gustafsson – i karaktär som Roland – skojar bort frågan. 

– Jag gjorde en dokumentärfilm som jag var med i, vi åkte på en resa till Tallinn och sen började folk skriva brev till mig och jag blev uppmärksammad och på den vägen är det, säger han.  

Krister Mikko själv tar det hela med ro. Han trivs i Värmland där han har heltidsjobb, två företag och är gift. 

– Jag sjunger själv en hel del, men det gör jag dessvärre bara i duschen, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag