Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter Gustafssons succé – verklighetens Roland berättar själv

Rolandz med Robert Gustavssons alter ego Roland Järverup.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Krister Mikko tar inte illa upp över Robert Gustafsson karaktär som sägs vara baserad på honom. Foto: Privat
Robert Gustafsson.Foto: PELLE T NILSSON /STELLA PICTURES
Robert Gustafsson.Foto: SUVAD MRKONJIC
Rolandz med Robert Gustafsson i spetsen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Robert Gustafsson tog sig vidare till final i Melodifestivalen med dansbandet Rolandz – där han spelar karaktären Roland Järverup.

Järverup i sin tur ska baseras på värmlänningen Krister Mikko - något han tidigare själv berättat om hos Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

Efter Gustafssons framgång säger nu Mikko:

– Jag sjunger själv en hel del, men det gör jag dessvärre bara i duschen.

Rolandz sångare och frontfigur är Robert Gustafssons karaktär Roland Järverup - baserad på komikerns rollfigur från Killinggängets film "Torsk på Tallinn".

Enligt en rad uppgifter har Robert Gustafsson baserat den karaktären på Krister Mikko, 54. 

Värmlänningen har också varit med i Filip och Fredriks ”Hundra höjdare” och pratat om att han ska vara inspiration till Roland. 

LÄS MER: Anders Nunstedt: SVT måste ändra reglerna efter Gustafssons fulspel 

Ser det som hedrande

Krister Mikko var huvudperson i SVT-dokumentären ”Får jag lov” från 1996. Dokumentären handlar om Krister Mikkos liv och dansintresse. 

– Jag förstår om Robert Gustafsson blev fascinerad av mig. Personligheter fastnar, vet du. Det är hedrande, säger Krister Mikko.

Håller inte med om kritiken

Under veckan har det höjts röster på sociala medier om att tolkningen av karaktären skulle röra sig om att Robert Gustafsson driver med värmlänningen – något han själv inte håller med om. 

– Förut kunde jag störa mig på om det tisslades och tasslades men det gör jag inte längre. Jag är bara glad att jag kan bjuda på mig själv, det är min personlighet. Det är väl roligt om Robert Gustafsson kan bli lite mer känd på grund av mig, säger han.

Gustafsson duckar frågan

Under den fjärde delfinalens efterfest i Örnsköldsvik passar Expressen på att fråga Robert Gustafsson om karaktären Roland är baserad på någon. Men Robert Gustafsson – i karaktär som Roland – skojar bort frågan. 

– Jag gjorde en dokumentärfilm som jag var med i, vi åkte på en resa till Tallinn och sen började folk skriva brev till mig och jag blev uppmärksammad och på den vägen är det, säger han.  

Krister Mikko själv tar det hela med ro. Han trivs i Värmland där han har heltidsjobb, två företag och är gift. 

– Jag sjunger själv en hel del, men det gör jag dessvärre bara i duschen, säger han.