Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Don Demina slår tillbaka mot plagiatanklagelserna

Så mycket tjänar Anis Don Demina på Youtube
Anis Don Demina säger att inspireras av Macklemore, men håller inte med om plagiatanklagelserna. Foto: SVEN LINDWALL
Däremot menar artisten att många har influenser av andra låtar: ”Det är många låtar som varit inspirerade av annat de senaste åren”. Foto: SVEN LINDWALL
Anis Don Demina under genrepet. Foto: SVEN LINDWALL

Anis Don Demina återvänder till Melodifestivalen med låten ”Vem är som oss” – en låt som har mycket gemensamt med Macklemores hit ”Can't hold us”.

Men artisten håller inte med om plagiatanklagelserna.

– Det är en tolkningsfråga. Jag älskar Macklemore. Han inspirerar mig mycket i allt jag gör, säger Anis Don Demina.

Anis Don Demina, 26, är tillbaka i Melodifestivalen. Den här gången är Youtube-stjärnan själv på scenen, med låten ”Vem är som oss”. 

Artisten vill sprida glädje med sin låt, och hoppas att fansen kommer gilla det.

– Glädje, hopp, jävligt mycket jag. Det kommer bli jävligt svårt att inte le när man ser, säger Anis Don Demina.

Men nu lyfts frågan om huruvida låten är ett plagiat eller inte. Expressens Melodifestivalen-krönikör Maria Brander skriver i torsdagens tidning att låten är väldigt lik rapparen Macklemores världshit ”Can't hold us”.

Anis Don Demina: ”En tolkningsfråga”

Anis Don Demina har inte nåtts av plagiatanklagelsen tidigare, men konstaterar att han är en stor beundrare av den amerikanska rapparen.

– Jag försöker att inte läsa så mycket. Det är en tolkningsfråga. Jag älskar Macklemore. Han inspirerar mig mycket i allt jag gör, säger Anis Don Demina.

Artisten konstaterar också att det inte är första gången de senaste åren som låtar i Melodifestivalen påminner om redan existerande hits.

– Det är många låtar som varit inspirerade av annat de senaste åren, säger han.

Du känner ingen oro för att det ska förstöra för dig?

– Nej, nej.

Christer Björkman och tävlingsproducenten Karin Gunnarsson ser inte låtarnas likhet som ett problem, och menar att det inte är Melodifestivalens uppgift att bestämma vad som är plagiat.

– Det är en fråga om tycke och smak, och om en motpart. Det är inte något vi löser här. Vi har valt att ha med den här låten för att vi tycker att den är bra, och vi tycker att det passar startfältet och i sammanhanget, säger Karin Gunnarsson.

Christer Björkman: ”Vi är ingen domstol”

Christer Björkman fortsätter:

– Om det är så att det finns en förfördelad part, så kommer den i så fall göra en anmälan om det, och kräva en utdelning. Sen följer det ett förlopp, som det brukar göra, men det görs inte här. Vi är ingen domstol, säger Christer Björkman.

Det är upp till Macklemore?

– Ja, exakt. Så det får vi se var det landar, säger Christer Björkman.

Sju gånger Anis Don Demina asgarvat i tv: ”Dålig gangster”

Sju gånger Anis Don Demina asgarvat i tv: ”Dålig gangster”´