Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det var tillräckligt med bögar"

De skulle flyttas för sin sexuella läggning. Alcazar, med öppet homosexuella Andreas Lundstedt och Magnus Carlsson, skulle inte få vara med i Växjös deltävling. "Det var tillräckligt med bögar där som det var", skrev sparkade Edward af Sillén.

GÖTEBORG. Schlagerchefen Edward af Sillén fick i går sparken efter Expressens avslöjanden att han hånat folkkära artister.

Men skandalen är större än vad SVT har velat erkänna   af Sillén har flyttat homosexuella stjärnor i schlager-SM.

  Det var tillräckligt med bögar där som det var, skriver han inför tusentals personer på ett debattforum.

Silléns mejl 18 januari: Vi kunde inte ha Alcazar i Växjö... Tillräckligt med bögar där som det var. Plus att det aldrig skulle fungera i samma delfinal som Engfors – och än värre, Mathias Holmgren som kör en discolåt (!). Mathias och Alcazar är de enda discolåtarna vi har – därför kan de inte vara med i samma semi! Och Mathias var redan utplacerad innan Alcazar tackade ja. // Sååååå. Ni fattar hur mycket man måste väga in i utplaceringen. Det här är till det bästa.
Edward af Sillén.
Foto: STEFAN STEFAN

I går insåg SVT-ledningen att situationen var ohållbar – Edward af Sillén fick sparken. – Edward af Sillén är helt bortkopplad från allt som heter schlager. Hans kontrakt med SVT går ut sista mars och fram till dess får han göra något annat, förklarade en skakad Thomas Hall, projektledare för tävlingen. Expressen har i en rad artiklar berättat om hur schlagerchefen Edward af Sillén, 22, som ska värna om artisterna och tävlingen, har hånat och nedvärderat en rad populära artister på gaytidningen QX:s debattforum– flera av dem medverkar i årets schlager-SM. Hans uttalanden kan strida mot SVT:s egna regler för schlager-SM. Tävlingsreglerna för schlager-SM är skrivna av SVT, och SVT:s egen jurist, Hans Hernborn, menar att det inte råder några tvivel om vad som gäller: – Det är en självklarhet kanske, men det är väldigt viktigt att SVT som tävlingsarrangör behandlar alla lika. Det gäller alla som arbetar med tävlingen i någon form, säger Hans Hernborn. – Vi vill ju ha långsiktigt förtroende hos artister och upphovsmän. Pernilla Wahlgren, Charlotte Perrelli, Papa Dee, Roger Pontare och Nordman är bara några av dem han kränkt. Men det som inte framkom vid presskonferensen  i går var att Edward af Sillén inte bara har hånat artister. Han har även öppet erkänt att han har varit med om att stoppa homosexuella stjärnor från att uppträda på samma ställe. "Vi kunde inte ha Alcazar i Växjö...tillräckligt med bögar där som det var...", skriver han på ett debattforum.

Åt helsike

 I Växjös startfält finns i dag de öppet homosexuella artisterna Mathias Holmgren och Rickard Engfors. – Det är så oerhört känsligt att kommentera vilka Christer Björkman känner eller inte känner i den här branschen. Jag avstår gärna från att kommentera, säger Mathias Holmgren. Rickard Engfors: – Det är verkligen åt helsike om artister särbehandlas på grund av sin sexuella läggning. Mycket dåligt gjort. Thomas Hall säger: – Vi känner till uttalandet, men det är hans personliga åsikter. Men han skryter om att han har stoppat Alcazar från att vara med i Växjös startfält? – Han har själv överdrivit sin egen roll. Sexuell läggning är inget vi tar hänsyn till när vi lägger startfältet.