David får gå om någon klass i humorskolan

David Sundin om kritiken: ”Helheten blir något annat”
David Sundin.
Foto: SVEN LINDWALL

Premium: Mellanakten i Malmö var inte bara dålig, den var snodd också.

David Sundin får nog ta och gå om någon klass i humorskolan innan han blir legitimerad lustigkurre.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Det är helt klart tjejernas år i Melodifestivalen, och då syftar jag inte bara på att segern just nu verkar ligga och gro hos antigen Hanna Ferm, Dotter eller Anna Bergendahl. Nej, nu tänker jag faktiskt mer specifikt på programledarna. De har ju tilldelats varsitt ögonblick att skina: Linnea Henriksson fick den där gemenskapsövningen med överjordiska allsångsvibbar. Lina Hedlund lärde oss förra veckan vad ”pizazz” är när hon glitterduschade på toan, och så nu hade turen gått till David Sundin som levererade vad som antagligen kommer att tolkas som ett enda långt och lågt pruttskämt. Antagligen var det lite mer än så, men det gick alls inte fram här. 

Jag tycker det är lite synd på en så rar programledare, för jag har verkligen älskat David Sundins personlighet hittills, och imponerats av hur pass väl han kunnat leverera sång- och dansnummer vid sidan av sina mer rutinerade artistkollegor. Han är modig! Men alltså det här? Vad var det ens?

David Sundin hade visserligen en del finurliga passningar invävda i sin text. Om public service till exempel. De blev bara så svåra att märka när allt paketerats i massiv autotune, och en så hög kvantitet av pruttskämt att det till och med hade varit mycket för en luttrad förskolepedagog.

I en sedelärande text fick vi sen veta varför vi inte bara behöver viktiga yrken som barnmorskor, utan även lustigkurrar som får oss att skratta. Sen toppade Sundin hela den besynnerliga anrättningen med en pungkula, nej förlåt, en lång utdragen prutt.

Akten kändes så tagen ur luften, att den bara kunde vara, just det, stulen. I sociala medier påpekade uppmärksamma tittare snart att numret hade en del väldigt stora likheter med den amerikanska komikern Bo Burnhams ”Can’t handle this”. Och ja, det har det. Även i Burnhams original ligger autotunedimman tjock över skämten, och under en yta av trams kring ett rör Pringles finns ett ändå lite allvarligt menat budskap om att vara underhållare och finnas till för publiken. Sundins mellanakt är alltså inte en kopia ord för ord, men den utgår från samma idéer.

Får man göra så? Antagligen. Humor är återvinning, filtrering och saker som studsar mot varandra. Men mitt största problem med numret är inte stölden, utan sammanhanget. SVT:s ”Släng dig i brunnen”? Visst, hade funkat. Men i Melodifestivalen behövs en annan typ av spektakel.

Som det är nu tror jag att en alltför stor andel tittare mest satt och funderade på om det gick att kväva det där märkliga lustigkurrandet under en skämskudde.

SVT om sjukdomarna: ”Oroliga för att det sprider sig”

Rådet till Riksbanken: Fortsätt höja räntan

Premium: Börsprofilerna: Så bör man agera framåt

Slaget om nyckelstaden över – det här kan bli Putins nästa mål

Premium: Lysychansk pekas ut som nästa mål efter Sievjerodonetsk

Putins fiskarstuga: Lyxhus ute i skogen

Premium: Läckta ritningarna: Marmorgolv, vattenfall och eget bryggeri