Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

David Lindgrens beslut – tar paus från hårda pressen

David Lindgren har jobbat hårt med Melodifestivalen.
Foto: OLLE SPORRONG
I lördagens Melodifestival sjunger David Lindgren om att våga vara sig själv.
Foto: OLLE SPORRONG
David Lindgren.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

Som ensam programledare får David Lindgren, 35, klä skott för den fräna kritiken mot Melodifestivalen.

Nu berättar han om sina tunga tankar men också om stödet från hustrun Kristina Lindgren som han blev förälskad i under skolåren och om sitt barnbeslut.

– Jag har inte gråtit än, säger David Lindgren.

Melodifestivalen 2018 är inne på sin fjärde vecka och på lördag sänds den sista deltävlingen från Örnsköldsvik innan det är dags för andra chansen och final.

Samtidigt har programmet fått hård kritik både från tittare och från experter. Det är något som har tagit programledaren David Lindgren – som åker på skidsemester direkt efter finalen för att pusta ut – hårt.

– Ja hur fan mår jag egentligen? Innan allt drog i gång sa vi till oss själva att vi inte skulle låta kritik genomsyra oss men tyvärr har det gjort det litegrann. På det sättet har det varit en ganska tung vecka, säger han och fortsätter:

– Det dödar min kreativitet litegrann. Jag känner att vad jag än gör så är jag inte good enough. Sedan har jag förstått att det inte är jag som person som har fått så mycket kritik utan att den handlar om programmet. Men jag är ju kapten på skeppet så indirekt blir det jag som får ta det. Det har varit tufft.

Blir du ledsen?

– Ja, det är nog första gången jag har tillåtit mig att ta åt mig så här. Jag brukar vara grym på att inte läsa men den här gången har det kommit igenom på något sätt. Det är svårt att filtrera bort det. Det är också tufft för jag känner att jag gör ett bra jobb. Förra lördagen gjorde jag den bästa sändningen i mitt liv och var helt uppfylld av det, sedan blir man nedslagen på söndagen igen.

– Jag har inte gråtit än men vi har pratat mycket på SVT och jag pratar också med min fru (Kristina Lindgren, reds anm.). Jag blir också irriterad för att jag tar åt mig. Men jag och Kristina pratar om allt, det är skönt att ha någon som ser på mig att allt inte står rätt till och frågar hur det egentligen är utan att jag behöver säga något.

Känner du att du får klä skott för kritik som även handlar om exempelvis artisterna?

– Ja, exakt. Det är den största skillnaden med att vara ensam programledare (förra året ledde David Lindgren Melodifestivalen tillsammans med Hasse "Kvinnaböske" Andersson och Clara Henry"). Det är ett uppvaknade också, jag var nog inte inställd på det.

– Det är ju lite roligt, folk tycker att SVT borde ha tagit en komiker och så tänker man på hur det egentligen gick när det var komiker som ledde programmet.


LÄS MER: Hustruns svar efter Davids nakenshow


Saknar du upplägget från förra året?

– På ett sätt, det blev inte samma tyngd på en. Samtidig tycker jag att det är ganska skönt att vara ensam om jag ska vara ärlig. Det är lättare att hålla i bollen själv och jag kan få mitt klimat i manuset på något sätt. Nu får jag göra det jag själv vill utan att behöva kompromissa.

Kvällens öppningsnummer handlar om att våga visa vad man bär på inom sig?

– Ja, hade jag lyssnat på all kritik jag har fått under åren hade jag inte hållit på med det jag gör i dag så det känns väldigt aktuellt.

David Lindgren.
Foto: OLLE SPORRONG

Vad bär du inom dig?

– Mycket. I tonåren gick jag emot alla mina kompisar och valde en väg som ingen jag någonsin har känt har valt förut. Jag är väldigt passionerad i mitt jobb och lägger ner min själ i det. Och det är också därför jag har kommit någonstans.

Du bytte hockey mot dans, hur togs det emot i din omgivning? Jag tänker att det kanske fanns en machokultur där.

– Verkligen. Jag tror att det har förändrats lite nu men på 90-talet i Norrland var det väldigt ovanligt att man ville dansa som kille. Bara det att jag valde ett teatergymnasium i stället för barn- och fritid, natur- eller samhällsprogrammet.


LÄS MER: Därför vägrar David Lindgren sova med familjen


David Lindgren berättar att han först ljög för vännerna – han skulle bli actionskådis.

– Det var ju coolt. Sedan tog det två veckor och så började jag dansa. Då fick jag många gliringar: "Ska du börja ha tajts?". Då sa jag att jag skulle dansa breakdans. Två år senare stod jag där i trikåer och körde så in i helvete, säger han och skrattar.

– Jag har alltid var tvungen att försvara min dröm och bädda in den för att det ska kännas okej mot mängden. Som tur är har jag alltid varit trygg i mig själv. Under ett års tid spelade jag både hockey och dansade men det funkade inte, det blev för mycket gliringar.

Är det här något som har präglat dig mycket?

– Ja, jag fick kämpa ganska hårt för att komma någonstans. Det fanns ingen dans i Skellefteå så jag fick åka två timmar till Umeå för att ta lektioner. Det var inte serverat som det är för stockholmsbarnen. Det har gett mig ett enormt driv.

– När jag började skolan i Göteborg var jag sämst i klassen men i trean hade jag gått om alla eftersom att jag jobbade så hårt.

David Lindgren har fem syskon och är mittenbarn. Även det har påverkat hans livsval.

– Det är klassiskt att mittenbarnet blir artist, man vill bli sedd.


Så träffade Melodifestival-programledaren sin fru


Blev du inte sedd när du var liten?

– Jo men det tycker jag, jag har haft en fantastisk och trygg uppväxt med mycket kärlek. Alla mina yngre syskon är inne i samma bransch som mig och lillebrorsa har sagt till mig att jag visade att det gick och det känns kul att jag har kunnat inspirera.


LÄS MER: Lindgren satt i karantän av SVT – hålls isolerad


Hur träffades du och Kristina?

– Efter gymnasiet flyttade jag till Göteborg och där gick vi i samma klass. Jag såg henne direkt. Och tydligen hade hon sagt till sin mamma att det fanns en kille som hette David i klassen redan första dagen.

– Sedan tog det ett år innan vi blev tillsammans men vi flörtade enormt mycket.

David Lindgren med sin fru Kristina Lindgren.
Foto: OLLE SPORRONG

Hur flörtade ni?

– Det var mycket sitta nära varandra och ge varandra lite massage och sådant där, haha. Vi ville bara röra varandra. Det tog som sagt ett tag men när vi hade varit ihop i ett halvår sa jag till mamma och pappa att Kristina var "the one". Nu är det nästan 16 år sedan.

Då var ni ganska unga.

– Ja, vi har gått igenom enormt mycket, vi har bott i olika länder och har alltid sagt att vi aldrig ska bromsa varandra och att vi måste få följa våra drömmar så att ingen blir bitter.

– Sedan förändras det när man får barn. Då måste ju någon bromsa och Kristina har dragit ett enormt lass sedan 2012 när jag slog igenom. Något år har jag tagit lite paus så att hon har fått köra och i höst kommer jag också att ta en paus. Vi är bra på att se och uppskatta varandra.


David Lindgren vill vara pappaledig


Ska du vara pappaledig?

– Jag har faktiskt inte tagit ut en enda pappadag än så det kanske är dags nu, haha. Jag har i alla fall tackat nej till alla turnéer.

David Lindgren har två barn, en dotter på två år och en son på sex år. Några fler barn blir det däremot inte.

– Nej, jag tror inte det. Jag och Kristina älskar att jobba och vi vill kunna ge våra barn så mycket tid vi kan. Bara det att ha två barn och kunna vara delaktig i deras liv. Två barn känns bra tycker jag.

Kristina jobbar ju med dig under hela Melodifestivalen, det måste vara ett bra sätt att få ihop livspusslet?

– Ja och vi har alltid trivts med att jobba tillsammans. Vi är samma personer med kompisar som vi är med varandra så när folk säger "får du skärpa dig nu när frugan kommer till jobbet" säger jag bara nej.

– Den här turnén har vi haft med oss barnen också så det har varit toppen.

Har du fortfarande eget hotellrum?

– Den här veckan är barnen hos svärföräldrarna så jag och Kristina sover ihop, det är mysigt.