Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför försvann Maria Rådsten från rampljuset

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Maria Rådsten stod som vinnare i ”Melodifestivalen” 1996 tillsammans med Nanne Grönvall och Peter Grönvall.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Maria Rådman försvann från rampljusetFoto: FOTO: MATS OSCARSSON/TV4 / TV4
Maria Rådman i dag. Foto: Privat
Nanne Grönvall deltar i årets Melodifestivalen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Maria Rådsten stod som vinnare i ”Melodifestivalen” 1996 tillsammans med Nanne Grönvall och Peter Grönvall – men sedan försvann hon tvärt från rampljuset. 

När gruppkollegan Nanne Grönvall satsade på en solokarriär, valde Rådsten en helt annan väg för att få ihop tillvaron.

– Man kan inte försörja sig ordentligt, säger Maria Rådsten om forna livet som schlagerstjärna.

Maria Rådsten, 53, har både skrivit låtar och stått på scenen i Melodifestivalen. Hennes deltagande i tävlingen har varit i sällskap av paret Nanne Grönvall och Peter Grönvall. 1992 gjorde Råsten ett soloframträdande med låten ”Vad som än händer” som var skriven av bland annat paret Grönvall och 1995 skrev de bidraget ”Den vackraste” tillsammans. 

Trion var också medlemmar i gruppen One More Time som 1996 vann Melodifestivalen med låten ”Den vilda”. Att låten skulle stå som vinnare och ta sig hela vägen till Eurovision var inget som Rådsten hade räknat med.

– Vi var ju inbjudna det året, så vi behövde inte kvala in så att säga. Det gjorde ju att vi kunde välja en låt som var lite originell. Vi chansade på det, och det funkade ju faktiskt, säger Maria Rådsten.

”Det var ett äventyr”

Det året anordnades Eurovision i Oslo, och Rådsten berättar att när gruppen väl kom dit hade nerverna lagt sig lite. 

– Det var ett äventyr. Det var stort naturligtvis. Jag tror att vi njöt mer när vi var i Oslo än första tävlingen i Sverige. Man kunde lägga sig tillbaka lite grann och bara njuta av stunden, säger Rådsten. 

Trots att det inte var lika nervöst i Eurovision var det fortfarande stort att få vara de som framförde Sveriges bidrag i tävlingen.

– Mäktigt att få göra det, representera Sverige, säger Rådsten.

I dag befinner sig Maria Rådsten långt ifrån Melodifestivalscenen. När gruppen One More Time splittrades på 90-talet valde gruppkollegan Nanne Grönvall att satsa på en solokarriär, men Rådsten tog en helt annan väg.

Hon började plugga och föll för ämnet psykologi. I dag är hon doktor i psykologi och forskar också inom ämnet. Anledningen till att Rådsten ändrade riktning var för att hon visste att hon inte skulle klara det ekonomiskt genom att bara syssla med den typ av musik hon brann för.

– Om jag någon gång ska våga göra någonting annat när det gäller musiken, så förstod jag ju att man måste ha ett annat jobb också. Man kan inte försörja sig ordentligt, säger Rådsten.

Har inte lämnat musiken

Trots att hon i dag jobbar med psykologi har hon naturligtvis inte tappat musiken. Rådsten jobbar också med progressiv metal-bandet Misth. 

– Det är min musik verkligen. Jag kände att jag måste ha någonting jag brinner för och tycker att nånting är roligt, så kan jag kombinera det, säger Rådsten.

Hennes intresse för ljud uttrycker sig inte bara genom hennes musikaliska sida. Hon har även fokuserat på detta inom sitt jobb då hon jobbat med psykoakustik – hur människor upplever ljud .

– Det passar mig jättebra naturligtvis. Som musiker var det jättekul att kunna jobba med ljud på ett annat sätt, säger Maria Rådsten.

Att göra comeback finns det inte riktigt någon tanke på, men enligt Rådsten vet man aldrig vad som kan hända.

– Man ska ha ett öppet sinne och händer det någonting som jag tycker att det här verkar skitkul, då är det ju bara att haka på tycker jag. Livet är kort, säger Maria Rådsten.

En eventuell återförening för bandet One More Time diskuterades för några år sedan, men i dag finns det ingen plan för det. Trots att Maria Rådsten lämnat schlagerscenen bakom sig har hon fortfarande kontakt med den numera soloartisten och bandkollegan Nanne Grönvall. 

– Vi träffas när vi hinner och hejar på varandra. Nej det är jättebra kontakt måste jag säga, säger Maria Rådsten.

Q&A: Nanne äter godis med smak av hundmat

Så kan det gå.