HOTAD. I går polisanmäldes Christer Björkman ännu en gång. Nu berättar han själv om livvaktsskyddet och hoten han utsätts för. Foto: Christian Örnberg
HOTAD. I går polisanmäldes Christer Björkman ännu en gång. Nu berättar han själv om livvaktsskyddet och hoten han utsätts för. Foto: Christian Örnberg

Christer Björkman skyddas av livvakter

Publicerad
Uppdaterad
Christer Björkman har polisanmälts igen. Nu anklagas han för att vinna pengar på att rigga Melodifestivalen. Han slår tillbaka mot anklagelserna - och berättar att han tvingats till livvaktsskydd.
- Det här är riktat mot mig personligen. Det är otäckt, jag är rädd, säger Björkman.
Christer Björkman blev i fredags kväll polisanmäld. Anmälaren anser att tävlingsproducenten lurar svenska låtskrivare på pengar och gynnar sina egna intressen i Melodifestivalen.
Bakgrunden var musikern Johan Norbergs uttalande i SVT Morgon om hur schlagergeneralen ska ha instruerat juryn att rösta inför Globen-finalen 2009.
Och i går kom ännu en polisanmälan in till Stockholmspolisen.
Stefan Håkansson, stationsbefäl på Södermalm, bekräftar:
- Den handlar om att Christer Björkman ska ha spelat på Oddset på artister som han själv valt ut.

"Tar mycket energi"

Christer Björkman ser polisanmälningarna mot honom som en del av pågående trakasserier.
- Som jag ser det är det här helt obegripligt och saknar all grund. Det tar fruktanvärt myket energi från det vi vill göra, bra tv, säger Björkman.
Han berättar vidare att han känner sig rädd för det som händer.

Känner sig hotad

- Under två deltävlingar förra året tvingades jag ha personskydd för att jag kände mig hotad av den här personen. Det här är riktat mot min person, jag är rädd att det kanske eskalerar om anmälan inte leder någonstans.
- Jag kontaktade SVT:s säkerhetsavdelning, som ansåg att jag behövde skydd. Den här personen var oerhört "gåpåig" när han druckit alkohol. Det handlar om ett hat mot min person.

"De är desperata"

Expressen var i kontakt med personen som Björkman känner sig hotad av.
- Jag har inte varit en sekund ensam med Christer Björkman, inte hotat honom. Jag har inte pratat med honom, det här är bara för att de är desperata. Jag tänker lägga krokben för honom till dess han lägger av.
Helga Baagoe, SVT:s informationsdirektör:
- Christer arbetar just nu med Sveriges största tv-program och jag önskar att han kunde få arbetsro att koncentera sig på den krävande uppgiften i stället för att behöva bemöta falska anklagelser.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag