Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Christer Björkman polisanmäld

KRITISERAD. Christer Björkman var i går upprörd över Johan Norbergs uttalande om att SVT skulle fuska inför kvällens deltävling i Skellefteå. "Jag är upprörd och förvånad. Jag förstår inte hur han kan ha förstått så fel", säger Björkman. Foto: Sven Lindwall
SKELLEFTEÅ. SVT anklagas för avancerat fusk inför kvällens deltävling. Beskyllningarna kommer från en tidigare jurymedlem och riktas mot Christer Björkman.
- Vi fick direktiv av Björkman hur vi skulle rösta, säger Johan Norberg, i fjol jurymedlem i melodifestivalen. Nu ar Christer Björkman polisanmälts av en arg låtskrivare.
Det var i SVT:s eget program "Gomorron Sverige" som musikern och före detta jurymedlemmen Johan Norberg i går anklagade tävlingsproducenten Christer Björkman för att manipulera omröstningarna. Norberg satt med i Stockholmsjuryn vid Globenfinalen förra året.
- Vi satt i tv-huset och lyssnade, och fick direktiv av Christer Björkman hur vi skulle rösta. Vi skulle inte rösta på "musikermusik", alltså Rongedal, utan helst internationellt, det vill säga Charlotte Perrelli. Dialektal svenska gick bort, med andra ord Frida Muranius, berättade Johan Norberg i SVT.
Norbergs avslöjande fick i går låtskrivare och artister att reagera.

Styr juryn

Henrik Bie tävlade med Caracolas "Smiling in love" i fjol:
- Det är ingen hemlighet att Christer styr juryn. Det är ett missbruk från SVT:s sida. De är värre än de kommersiella kanalerna för de lurar svenska folket. Det är bara att se på vilka som kommer med år efter år. Bobby Ljunggren har 21 bidrag. Svenska folket ett. Det är bedrägeri, säger Bie.
Nu har Henrik Bie polisanmält Christer Björkman.
– Man kan inte som Björkman ha en alldeles egen lekstuga på licensbetalarnas bekostnad. Så här kan man inte göra, säger Henrik Bie som lämnade in polisanmälan till Södermalmspolisen i Stockholm i fredags kväll.
Det är inte självklart vilket brott som Christer Björkman misstänks ha begått.
– Det blir inte lätt att rubricera det här ärendet, det är inte högprioriterat och får ligga tills på måndag, säger Bengt Hellström, kriminalinspektör på Södermalmspolisen.

"Ingår i jobbet"

Thomas Lundin satt med i årets jury och tog ut bidragen till årets tävling.
- Jag känner igen att vi fick ledord. Christer var där hela tiden. Bland annat sa han att de måste vara en dansbandslåt med. Men det ingår i hans jobb att göra så, säger Lundin.
Sångaren Henrik Rongedal:
- Blir man så lätt påverkad ska man inte sitta i en jury.
Jan Johansen vann Melodifestivalen med "Se på mig":
- Jag är förvånad att det inte blivit rabalder tidigare eftersom alla i branschen känner till hur det hela går till. Men de vågar inte eftersom alla vill vara med. Jag lämnade 2003 Lionheart som Björkman har ett nära samarbete med. Sedan dess har jag aldrig fått en förfrågan om att vara med. När jag låg på där var jag med fyra gånger, säger Johansen.
Han fortsätter:
- Alla i branschen vet att man låter någon skolfröken vara med då och då så folk ska tro att vem som helst har chansen.

Märklig situation

Tommy Ekman, en gång i Style, var nära att komma med i årets startfält:
- Hela situationen är väldigt märklig. Det här har inget med rättvisa regler att göra. Det är väldigt många låtar på väldigt få personer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!