Christer Björkman: "Det är inte lätt att få bort mig"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Christer Björkman är nöjd med årets startfält.
Foto: Sven Lindwall

LINKÖPING. Han har inga problem med att säga att han visste att Anna Bergendahl skulle floppa i Eurovison, eller att hans make lämnade festivalkören på grund av taskiga påhopp. 

Men be inte Christer Björkman välja mellan Zlatan och Foppa. 

- Det är ju omöjligt. Horribel fråga!

Christer Björkman var att han kräktes över att Brolle gick vidare till final förra veckan.

 Eller nä, det gjorde han inte, men han drabbades av magsjuka mitt under det orafflande (återkommer till det) avgörandet i Göteborg och fick kasta sig i taxi till hotellet.

 Nu är Melodifestivalens starke man tillbaka, och låter hälsa att han mår förträffligt.

 - Jag har inte haft det här pirret i magen på flera år som jag har nu, säger Christer Björkman, 53.

 - Det är så jävla bra låtar i år, tekniken jobbar med oss och så har vi den snyggaste scenen hittills.

 Hej och hurra.

 Jubel i busken.

Men alla var inte lika nöjda efter andra deltävlingen, Expressens krönikör Anders Nunstedt undrade om startfältet var ett skämt och tittarna ropade "uselt" efter sändningen.

 Björkman:

 - Ja. Men man får inte glömma att hela den här programserien lever i symbios med medierna.

 - Det finns en utomstående dramaturgi som inte vi styr, det är den som ni styr. Och för att ni ska få dramaturgi så måste ni har toppar och dalar.

 Det är medias fel att inte alla tycker att allt är lika bra som du?

 - Nej, men nu blir det "folkets röst" utifrån ett perspektiv, de som rör sig i de sociala medierna.

 Och hur vet man att det BARA är knäppskallar på nätet?

 - Nej, det säger jag inte. Att det finns kritik är inte konstigt, men när det blir osedvanligt ensidigt, så reagerar folk. Det är då man får mejl från familjer som "bara vill säga att vi har jättetrevligt när vi tittar".

 Själv skrev jag en krönika där jag undrade varför ni har tagit bort det sista rafflande momentet i röstningen, förut var den en ut och en vidare, nu är båda vidare. Varför har ni det?

 - Vi har valt att inte grotta i det som är negativt. Vi vet att det tar bort en del dramatik och att det är bra tv när det blir "himmel och helvete", men det är i väldigt hög grad smärtsamt för den som det drabbar.

 - Därför fokuserar vi på den som är glad.

 Hejdå vinkel.

Inför den här intervjun har jag pratat med folk runt Christer Björkman som har gett bilden av en extrem tävlingsmänniska, en hardcore idrottsnörd, långt ifrån "det viktigaste är att delta".

 - Jo, men det är inget som säger att jag innerst inne inte tycker att det andra sättet är roligare... säger schlagergeneralen och skrattar.

 Du tävlingssimmade själv, hur bra var du?

 - Usel! Jag var i A-eliten i Borås, men det säger absolut ingenting. Men jag tränade i alla fall i samma grupp som Jeanette Pettersson som var med i OS.

 - Jag var i simhallen halv sju fem mornar i veckan, med varm choklad och en liten ostsmörgås. Jag fick grönt hår och luktade ständigt klor, men jag älskade det.

 - Tyvärr var jag för lat.

 Titta på, däremot.

 Christer Björkman berättar att han älskar fotboll och att han skolkade en hel vecka från skolan när det var OS på tv.

 Inte konstigt att han blev nöjd när mamma Ulla gick och gifte sig med NHL-stjärnan Stefan Persson - fyrfaldig Stanley Cup-mästare med New York Islanders.

 - Det var riktigt coolt. Vi bodde i New York och jag såg 200 NHL-matcher. Däemot är jag inte så stort hockeyfan längre, det är lite svårt att gå i gång på hockeyn här man har levt med NHL...

Ta det här rätt nu, men sport känns inte så... schlagerfjolligt.

 -Nej, jag vet, och det var omvänt också. Det var svårare för mig att komma ut eftersom jag var så idrottsintresserad. Folk tyckte att "du kan väl inte vara bög som är så sportig"! Så var det.

 - Och det är inte så många av mina gaypolare som vill sitta hemma och se fotboll.

 Apropå polare (ej gay dock) så går Shirley Clamp förbi, en av alla dess privata kompisar som Christer Björkman trollar in i tävlingen varje år, väl?

 - Ja, Shirley är en privat vän, det är hon, liksom Nanne och Magnus Carlsson, men jag skulle inte påstå att det är lättare för dem att vara med, tvärtom.

 - Det faktum att vi är kompisar gör mig nog hårdare, de ska vara jävigt bra för att jag ska ta med dem.

Och så var det snacket om att din make alltid var med i kören, men det är han inte i år.

 - Nej, han orkade inte. Till skillnad från mig så kunde han inte låta bli att läsa det som skrivs. Han tyckte att det blev för jobbigt att ta så mycket skit.

 Inte från er, poängterar Christer men från galna körbloggare som skrev "din tjocka och feta jävel", på den nivån.

 - Nu spelar han musikal i Malmö i stället.

 Vill ni ha barn?

 -Nej, för mig har det inte varit en dröm och jag kände att jag valde bort det när jag "var i den åldern". Däremot är min make "i den åldern" nu och skulle han vilja så skulle jag självklart vara med.

 Från barn till Mubarak.

 Det kan låta makabert, men jag måste bara delge kommentaren jag läste på twitter. "Att fälla Mubarak var inget, att få bort Christer Björkman där-emot..."

 Melodifestivalens tävlingsproducent skrattar så intensivt att han är på väg av stolen.

 - Haha, hur man ska få bort mig... det är inte lätt.

 Han fortsätter:

 - Jag har varit med och utvecklat det här konceptet från dag ett, men har aldrig till fullo fått ta ansvar för det, i år känner jag att jag får det och därför känns det roligare än på länge.

 - Det är nu som jag verkligen har makt, jag har inte haft det förut, säger han.

 Så om det blir ett nytt fiasko á la Anna Bergendahl, så vet vi VERKLIGEN vem vi ska skälla på.

Men själv var han inte förvånad att Sverige missade kvalet i Oslo förra året.

 - Jag anade att det där kunde hända redan när hon (Anna) gick och vann, tänkte att nu kan vi hamna utanför för första gången.

 - Hon är jättehärlig, men det är en jättesvensk låt, lagom. Den sticker inte ut åt något håll. Jag var väldigt väl förberedd.

 - Min enda uppgift den kvällen var att ta hand om en väldigt ung människa i en situation som hon aldrig hade trott kunde hända.

 - Jag gjorde den känslomässiga resan med det resultatet redan i mars.

Och ändå stod du där och flinade och peppade inför, vilken hycklare!

 - Ja. Absolut, säger Björkman.

 - Men det är lite som att möta Brasilien, vi vet att det ska till ett mirakel av underskattning för att vi ska klara 0-0. Vissa gånger är en förlust inte lika svår att ta.

 - Det fanns bättre den gången, punkt.

 Så väljer han ändå till slut Zlatan.

FAKTA

MALIN ROOS MÖTER CHRISTER BJÖRKMAN


VEM: "mr Melodifestival".
VAR: Artisternas sminkloge backstage.
VARFÖR: För att topparna behövde det.
SÅ GICK DET: När Christer Björkman 1985 intog förstaplatsen på Svensktoppen blev det rubriker: "Vilket klipp, Christer!", skrev Borås Tidning - eller om det var GT. Björk-man är utbildad frisör, drev salongen "Capello Bella" i Borås under åtta år och har snaggat såväl Lasse Berghagen som Björn Borg. Klart man inte vill vara sämre. - Du får fria händer (låtsasmorskt). - Nej, du kommer ångra dig. - Okej, topparna då (puh). En halv centimter senare är det inte utan att han ser lite belåten ut. - Jo, men takterna sitter nog i.

CHRISTERS HÖJDARE I MELODIFESTIVALEN


1. "DET BÖRJAR VERKA KÄRLEK BANNE MIG" - Claes-Göran Hederström "Det var då jag blev kär i tävlingen och jag tror nästan att det var första gången jag förstod att jag var bög också. Jag var tio år och blev jättekär.
2. "WATERLOO"- ABBA "Självklart! Den var vår första känsla av att inte vara blåbärsnation. Vi fick vara med och leka bland de riktigt stora och - vinna! Oerhört stort."
3. "I MORGON ÄR EN ANNAN DAG" - Christer Björkman "Jag älskar min egen låt, jag tycker att den är jättefin. Framför allt har den betytt allt för mig, jag hade inte suttit här om det inte vore för den låten."

OM VAD HAN DRÖMMER OM
Jag lever min dröm. Jag har min man och min Melodifestival, mer behöver jag inte.

BJÖRKMAN OM VAD HAN LYSSNAR PÅ
Roy Orbinson, Barry White, Stevie Wonder. Mest gammalt eftersom jag lyssnar på så mycket nytt i mitt jobb. Jag lyssnar på 4000 outgivna låtar om året."
OM SINA LÄSVANOR-... Illustrerad vetenskap.Min man Martin säger att det är som Se och Hör, fast om vetenskap. Det ligge rnåt i det" CHRISTER BJÖRKMAN
VEM:
Christer Samuel Björkman.
FÖDD: 25 augusti 1957 i Borås.
FAMILJ: Gift med Martin Kagemark, 36, musikalartist.
BOR: Lägenhet på Södermalm i Stockholm.
GÖR: Artist och boss. Har medverkat i Melodifestivalen som sångare tre gånger. Tävlingsproducent för programmet sedan