Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carolas bibliska genombrott – hemliga vapnet bakom kulisserna

Carola Häggkvist var bara 16 år när hon vann Melodifestivalen 1983 med ”Främling”.
Foto: TORBJÖRN ANDERSSON
Lasse Holm skrev ”Främling” tillsammans med Monika Forsberg. Här syns han tillsammans med sin fru Kerstin Holm när Carola firade 25 år som artist 2008.
Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX SWEDEN
Carola Häggkvist vann Melodifestivalen 1983 med ”Främling”.
Foto: TORBJÖRN ANDERSSON / EXP

Tillsammans med sin bibel dök Carola Häggkvist upp från ingenstans och utklassade motståndet i Melodifestivalen 1983.

Carolas kommentar direkt efter vinsten kom att bli en riktig klassiker: ”Jag tackar Gud!”.

– Tid och rum stannar upp för mig när jag sjunger låten. Jag känner mina känslor, det jag upplevde då, när jag gör den i dag, har Carola Häggkvist sagt om sin klassiska låt.

I dag är Carola en av de folkligaste och mest älskade artisterna i Sverige, med tre vinster i Melodifestivalen, och en vinst i Eurovision song contest, i bagaget. Med hits som ”Evighet”, ”Fångad av en stormvind” och ”Tommy tycker om mig” har hon etablerat sig högst upp på stjärnhimlen.

Men innan den 26 februari 1983 visste ingen vem Carola var – något som skulle komma att ändras på bara några timmar. Det var nämligen året då en sexton år gammal Carola Häggkvist svepte in över Melodifestivalen som en stormvind och vann tävlingen med låten ”Främling”.

Melodifestivalen 1983 sågs av hela 6,1 miljoner tittare och hölls på det gamla biopalatset Palladium i Malmö. Sångerskan Bibi Johns var programledare.

I sin senapsgula byxdress kammade Carola hem vinsten genom att få högsta poäng av samtliga 11  jurygrupper, totalt 88 poäng – något som aldrig tidigare hänt.

Gamla schlagerrävar som Kikki Danielsson, Monica Forsberg, Karin Glenmark och Peter Lundblad var chanslösa mot 16-åringen från Norsborg.

Carola när hon tävlade med "Fångad av en stormvind"
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM / EXP

Tackade Gud efter vinsten

Efter vinsten intervjuades Carola på scenen av Bibi Johns, och den nyblivna stjärnans repliker har blivit klassiska.

– Carola, kan du beskriva hur det känns, undrade Bibi Johns i sändningen, efter att Carola mottagit långa applåder från publiken.

– Jag tackar Gud, svarade en uppenbart berörd Carola.

Efter att ha kramat om den förvånade 16-åringen igen ställer Bibi Johns en fråga om artistens förberedelser.

– Får jag fråga dig en mycket personlig fråga? Du behöver inte svara om du inte vill. Men jag såg innan du gick in på scenen, så stod du och läste i en bok. Vad var det för bok?

– Heliga Skrift. Bibeln, svarade Carola, och drog ner ytterligare applåder från publiken.

Innan Carola fick sjunga sitt vinnande bidrag igen önskade Bibi Johns henne lycka till.

– Jag önskar att du blir en stor idol för hela världens ungdom.

– Tack så mycket.

Carola Häggkvist.
Foto: IBL

Carolas relation till sin genombrottslåt

Efter intervjun, som nu har blivit en klassiker i svensk tv-historia, uppträdde Carola med ”Främling” igen.

Carola har berättat om hur Bibeln gav henne stöd inför framträdandet

– Precis innan jag gick in och satt och väntade på min tur tog jag en ”tumvers” - jag slog upp Bibeln helt improviserat - och hamnade då i Ordspråksboken kap. 3:1-7, har hon tidigare berättat.

En del av stycket lyder:

”Låt godhet och sanning förbli hos dig. Bind dem kring din hals, skriv dem på ditt hjärtas tavla. Då blir du uppskattad för din klokhet av både Gud och människor. Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta och lita inte till ditt eget förstånd. Tänk på honom var du än går, så skall han jämna vägen för dig. Tyck inte att du själv är vis, frukta Herren och fly det onda.

Än i dag har Carola en varm relation till sin genombrottslåt, och när ”Främling” firade 35 år den 26 februari 2018 hyllade hon den både på Instagram och ute på stan. Bland annat uppträdde hon med den i Husby tunnelbana.

– Tid och rum stannar upp för mig när jag sjunger låten. Jag känner mina känslor, det jag upplevde då, när jag gör den i dag, sa Carola Häggkvist då.

Expressen har sökt Carola, som avböjer till intervju.

Carola Häggkvist.
Foto: EERO HANNUKAINEN / ALL OVER PRESS