Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Bildt först ut i schlagern

Råttkavajen gör comeback. Utrikesministern Carl Bildt inleder årets Melodifestival. "Han vill att alla ska genomgå en utfrågning för att säkerställa att de är av det rätta virket för en svensk ambassadör, säger Joakim Brobeck, producent för Melodifestivalen.
Foto: SVT

LULEÅ. Glöm sjungande barn, pyroteknik och Carola-fläktar. 

I år är det en utrikesminister i råttkavaj som inleder Melodifestivalen. 

- Carl Bildt har tröttnat på att bli hånad när det går så dåligt för Sverige och vill göra något åt det, säger Melodifestivalens producent Joakim Brobeck.

SVT har sedan tidigare berättat att artistpresentationerna kommer att bestå av polisförhör i bästa "Beck"-stil med två poliser, spelade av Katrin Sundberg, känd som "Häxan Surtant" och Per Andersson, från "Grotesco" och Melodifestivalsuccén "Tingeling".

 När varken Beck, Wallander, Winter eller Gunvald Larsson kan får Carl Bildt skicka de två poliserna som kan.

"Rätta virket"

 - Resultatet kanske inte blir det bästa alla gånger, säger Brobeck.

 Vem som är uppdragsgivare har däremot varit hemligt.

 Men Expressen kan nu avslöja att det är ingen mindre än utrikesminister Carl Bildt.

 - Det är förankrat att det kommer direkt från utrikesministern. Han är trött på att bli hånad av de andra länderna i Europa för att Sverige har gjort bort sig tidigare, och vill inte skicka dit något rötägg, som han kallar dem. Han vill att alla ska genomgå en utfrågning för att säkerställa att de är av det rätta virket för en svensk ambassadör, säger Joakim Brobeck, producent för Melodifestivalen.

En sketch

 Och jo, det är faktiskt Carl Bildt i egen hög person som kommer att vara med och inleda hela Melodifestivalen i år och ingen skådespelare, även om uppdraget så klart är en sketch.

 - Vi ville få in mer humor i år. I stället för att lägga fokus på artistpresentationerna som kanske varit lite jobbiga att titta på så blir det förhoppningsvis så att man kan få sig ett garv på vägen. 

 - Det blir olika sketcher inför varje upp-trädande och så kommer det kanske att stämmas av med utrikesministern lite längre fram och se hur det har gått.

 Och för er som undrar: jo han kommer att ha på sig sin ökända råttkavaj.

 - Japp, den är med även här, säger Joakim Brobeck.

FAKTA

Andra tillfällen när Carl Bildt burit råttkavajenCarl Bildt bar den gröna råttkavajen på Grammisgalan 2008. Kavajerna, han har en röd och en grön, är i siden och köptes för flera år sedan i Venedig.

Kavajen har varit med
i schlagersammanhang förut. När Charlotte Perrelli tävlade i Eurovision Song Contest i Belgrad 2008 satt kavajen också på Bildt.
Vid en musikgala 2010 bar han den röda kavajen. Då hade miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand fått ta den gröna.