Originalmedlemmarna i skrällgruppen Star pilots, Patrick Saxe, Albin Sandqvist och Daniel Wohlin. Foto: Martin Botvidsson
Originalmedlemmarna i skrällgruppen Star pilots, Patrick Saxe, Albin Sandqvist och Daniel Wohlin. Foto: Martin Botvidsson

Byttes ut - i hemlighet

Publicerad
Uppdaterad
Originalmedlemmarna i skrällgruppen Star pilots höll inte måttet och byttes ut i allra största hemlighet. Efter hot om diskning från SVT fick de utan förvarning beskedet att de inte längre fick framföra sitt bidrag.
- Jag tycker det är tråkigt att man inte har fått någon förklaring, säger den tidigare piloten Patrick Saxe.
De har inte bara utåt sett anklagats för att bluffa - även internt har Star pilots, som i lördags skickades till andra chansen från deltävlingen i Malmö, skakats av skandaler.
I sista stund byttes medlemmarna ut i allra största hemlighet - efter att bidraget antagits till tävlingen.
- Vi hade börjat öva på koreografin och träffat Christer Björkman. Sen fick vi reda på att det är några andra som ska framföra bidraget, utan någon vidare förklaring, berättar modellen och den tidigare medlemmen Daniel Wohlin.

Inte fått förklaring
Tillsammans med Patrick Saxe och Albin Sandqvist utgjorde han till i höstas gruppen. Tillsammans reste de i somras riket runt i Rix FM:s sommarturné.
Patrick Saxe är även han besviken över att inte ha fått någon förklaring.
- Det är tråkigt att man har byggt upp någonting man tycker är kul och inte får fortsätta med det, säger han.
- Man var ju inställd på Melodifestivalen, och så hände det inte.

"Det var för svagt"
Johan Fjellström, producenten bakom gruppen, är fåordig om det plötsliga beslutet.
- Jag har inget bra svar, säger han.
Men enligt tävlingsproducent Christer Björkman höll medlemmarna inte måttet.
- Vi hade inga referenser på den första uppställning som var aktuell, så vi ville träffa dem. När vi gjort det ansåg vi helt enkelt att det var för svagt för de kriterier vi har för Melodifestivalen, säger han.
- Då sa vi till skivbolaget att vi funderade på att byta artist på låten om det inte blev bättre. Efter det kom ändringen, och nu ser det professionellt och bra ut, säger Christer Björkman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag