Books kollaps efter ”Biggest loser” – försvann efter vinsten

Anna Books oväntade framträdande i Mello – efter diskningen
Anna Book vann ”Biggest loser - VIP” 2017.
Foto: TV4 / TV4
Nu berättar hon hur hon ”brände slut” på sig själv efter vinsten.
Foto: OLLE SPORRONG
”Jag lurade mig själv mycket efter ”Biggest loser”, jag ljög nog mycket för mig själv”, säger hon.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
”Nu är hon aktuell efter att ha blivit invald i Melodifestivalens Hall of fame”.
Foto: PATRIK JONSSON / STELLA PICTURES/PATRIK JONSSON STELLA PICTURES
Anna Book stänger inte heller dörren för en comeback som tävlande i Melodifestivalen.
Foto: SVEN LINDWALL / SVEN LINDWALL

Anna Book ”brände slut” på sig själv efter vinsten i ”Biggest loser”.

Schlagerstjärnan berättar hur hon var tvingades ta hjälp av en kurator för att bryta sina mönster.

– Jag lurade mig själv mycket efter ”Biggest loser”, jag ljög nog mycket för mig själv, säger hon.

För tre år sedan vann Anna Book, 49, kändisversionen av ”Biggest loser” efter att hon lyckats tappa 22,7 kilo.

Men vinsten i tv-tävlingen blev dyrköpt.

– Efter ”Biggest loser” brände jag slut på mig själv. Man uppfylls av en ny härlig energi och kraft men sedan är det så mycket runtomkring som tar så mycket energi att jag blev väldigt dränerad, säger Anna Book.

Hon hamnade i ett tankesätt där hon var rädd att förlora sin plats i rampljuset och hon beskriver hur hon ljög för sig själv.

Till slut var Anna Book tvungen att göra ett val.

– Det är ju så lätt att man rycks med och det är så mycket som händer i vissa perioder. Jag tror inte alla förstår hur det är att vara i det nålsögat, säger hon.

– Jag fick bestämma mig: Ska jag jobba och tjäna en massa pengar och vara med bara för att man är rädd för att tappa sin plats? Eller ska jag kliva av och säga att jag är rädd om mitt liv och vill känna efter vad som är viktigt?

Hon valde det sistnämnda.

– Förödande för ekonomin men fantastiskt för själen. Det är tur att man ändå har varit lite sparsam och att man lärt sig av sina tidigare misstag, säger Anna Book.

LÄS MER: Melodifestivalen 2020 – allt inför finalen: Artisterna och låtarna 

Livsbeslutet med maken

I stället för att försöka synas så mycket som möjligt har hon och maken Roberto Toledano, 51, köpt hus i Sigtuna efter Stockholm. 

– Jag har boat in mig där och acklimatiserat mig till livet på landet och bara gått in i mig själv. Det kan ju låta banalt men jag tröttnade lite på ankdammen, säger Anna Book.

– Det har varit 18 härliga månader där jag bara har fått tänka på mig själv.

Men att komma till de insikterna har inte gått av sig själv. Anna Book berättar att hon gick till en kurator efter ”Biggest loser”.

– Det är jätteviktigt att gå och prata med någon, oavsett om det är en präst, en kurator, en psykolog eller något annat. Ta hjälp utifrån, säger hon och berättar att familjen också har varit viktig.

– Det som gör det möjligt för mig att ta mig igenom svackor och prövningar och jobbiga stunder i livet är min familj. De håller mig på marken och får mig att fortsätta kämpa och bli en bättre person och utvecklas.

Stängde av alla sociala medier

Under en period stängde hon också ned sina sociala medier.

– Jag kände att ”varför uppdaterar jag, är det för min skull eller för alla andras”. Och när jag insåg att jag gjorde det för alla andra så kände jag att ”nej, det är fel”. Du ska instagramma för att du vill och tycker att det är kul, inte för att det förväntas av dig. Jag rekommenderar alla att stänga av, säger Anna Book.

– Sedan blev jag lite förlöjligad för at att det bara var fyra månader. Men gör det själv då. Det är många som inte ens skulle klara en vecka. Men det spelar ingen roll, det viktiga är att man gör det som är rätt för en själv.

Nu är hon aktuell efter att ha blivit invald i Melodifestivalens Hall of fame – och hon stänger inte dörren för en återkomst till tävlingen där hon fick sitt stora genombrott med ”ABC” 1986.

– Jag känner mig taggad att ta mig an den utmaningen när rätt tidpunkt kommer. Det kan vara om ett, fem eller tio år. Jag är ganska ung fortfarande så jag tror att jag har tid på mig, säger Anna Book.

Anna Book om operationen hon ångrar

Anna Book om operationen hon ångrar