Christer Björkman Foto: Sven LindwallChrister Björkman Foto: Sven Lindwall
Christer Björkman Foto: Sven Lindwall
Christer Björkman Foto: Sven LindwallChrister Björkman Foto: Sven Lindwall
Christer Björkman Foto: Sven Lindwall

Björkman slutar med
Melodifestivalen

Publicerad

Han är den moderna Melodifestivalens pappa och general.

Nu har Christer Björkman bestämt sig för att sluta som tävlingsproducent.

– Efter det här året kommer jag fortsätta i fyra år till. Sen är jag klar, säger han i podcasten "Schlager-Micke och hans vänner".

Christer Björkman, 59, är hjärnan bakom den moderna Melodifestivalens upplägg med flera deltävlingar.

Sedan 2002 har festivalen avgjorts via fyra deltävlingar, andra chansen samt finalen. Och det nya upplägget har genererat miljontals tittare för SVT.

Under Christer Björkmans ledning har Sverige också vunnit två segrar i Eurovision Song Contest (Loreen med "Euphoria" 2012 och Måns Zelmerlöw med "Heroes" 2015).

 

LÄS MER: SVT-ilskan efter det oväntade uttalandet

 

Lagom till Melodifestivalen 2017 har Christer Björkman nu bestämt sig för att sluta som tävlingsproducent.

Christer Björkman: "Kommer bli en väldigt odramatisk sorti"

Det säger Christer Björkman i podcasten "Schlager-Micke och hans vänner". Där avslöjar han att 2021 blir hans sista år som festivalboss.

– Då ska jag ha fyllt min plats med någon annan som ska vara färdig och som jag ska ha knuffat fram ordentligt. Det kommer att bli en väldigt odramatisk sorti för min del. Det blir 20 år då totalt, för min del, säger Christer Björkman i podden.

 

LÄS MER: SVT:s hårda varning till Christer Björkman

 

Vem som skulle kunna ersätta honom är oklart men i podden pekar Christer Björkman ut en möjlig efterträdare i Karin Gunnarsson, juryordförande och i år även biträdande tävlingsproducent.

– Jag har en plan på en person som jag tycker det skulle kunna vara, och det är Karin Gunnarsson från P3 som har gjort P3 Guld några gånger och varit musikredaktör på P3 i många år. Hon har suttit i vår jury ett antal gånger och det är så jag lärt känna henne. Så har jag också sett att hon har potential, förstår formatet, bredden och framför allt hitmusik. Hon har en upparbetad respekt hos aktörerna, skivbolagen, säger han i podcasten och fortsätter:

– Sen är det upp till henne själv om hon vill. Hon har jobbat vid min sida i höst men är nu tillbaka på radion. Det kan bara hon själv svara på om hon skulle vilja. Men i min värld skulle det kunna vara hon.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag