Björkman slutar med
Melodifestivalen

Christer Björkman
Foto: Sven Lindwall
Christer Björkman
Foto: Sven Lindwall

Han är den moderna Melodifestivalens pappa och general.

Nu har Christer Björkman bestämt sig för att sluta som tävlingsproducent.

– Efter det här året kommer jag fortsätta i fyra år till. Sen är jag klar, säger han i podcasten "Schlager-Micke och hans vänner".

Christer Björkman, 59, är hjärnan bakom den moderna Melodifestivalens upplägg med flera deltävlingar.

Sedan 2002 har festivalen avgjorts via fyra deltävlingar, andra chansen samt finalen. Och det nya upplägget har genererat miljontals tittare för SVT.

Under Christer Björkmans ledning har Sverige också vunnit två segrar i Eurovision Song Contest (Loreen med "Euphoria" 2012 och Måns Zelmerlöw med "Heroes" 2015).


LÄS MER: SVT-ilskan efter det oväntade uttalandet


Lagom till Melodifestivalen 2017 har Christer Björkman nu bestämt sig för att sluta som tävlingsproducent.

Christer Björkman: "Kommer bli en väldigt odramatisk sorti"

Det säger Christer Björkman i podcasten "Schlager-Micke och hans vänner". Där avslöjar han att 2021 blir hans sista år som festivalboss.

– Då ska jag ha fyllt min plats med någon annan som ska vara färdig och som jag ska ha knuffat fram ordentligt. Det kommer att bli en väldigt odramatisk sorti för min del. Det blir 20 år då totalt, för min del, säger Christer Björkman i podden.


LÄS MER: SVT:s hårda varning till Christer Björkman


Vem som skulle kunna ersätta honom är oklart men i podden pekar Christer Björkman ut en möjlig efterträdare i Karin Gunnarsson, juryordförande och i år även biträdande tävlingsproducent.

– Jag har en plan på en person som jag tycker det skulle kunna vara, och det är Karin Gunnarsson från P3 som har gjort P3 Guld några gånger och varit musikredaktör på P3 i många år. Hon har suttit i vår jury ett antal gånger och det är så jag lärt känna henne. Så har jag också sett att hon har potential, förstår formatet, bredden och framför allt hitmusik. Hon har en upparbetad respekt hos aktörerna, skivbolagen, säger han i podcasten och fortsätter:

– Sen är det upp till henne själv om hon vill. Hon har jobbat vid min sida i höst men är nu tillbaka på radion. Det kan bara hon själv svara på om hon skulle vilja. Men i min värld skulle det kunna vara hon.