Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björkman hoppar av schlager-SM

Har fått nog. Christer Björkman vill sluta arbeta med schlager-SM. Kritiken från artister börjar bli för tung.
Foto: SVEN

Kritikstormen blev för hård.

Tävlingsproducenten Christer Björkman, 47, hoppar av schlager-SM.

  Det är rätt obehagligt att bli ovän med folk när man bara utför sitt jobb, säger han.

Edward af Sillén, 22, tränas nu för att ta över jobbet. I fyra år har Christer Björkman varit Mr Schlager, med en central roll i det största evenemanget i svensk tv. Men nu räcker det. Han har bestämt sig för att avgå. – Jag tröttnar aldrig på schlagern, men det är ett rätt tufft jobb, säger Christer Björkman. Han har flera gånger kritiserats för att han sitter på flera stolar, då han också är artist och god vän med många i branschen.

Kritiken tär

 Förra veckan gick Pernilla Wahlgren ut och anklagade honom för jäv. Hon berättade att hon stoppades från att sjunga en låt i året schlager-SM. I stället gavs låten till en okänd sångerska – på samma skivbolag som Björkman har. – Många blir besvikna. Jag är beredd på kritiken. Men det tär ju, säger Christer Björkman.

Efterträdaren klar

 Efterträdare på maktpositionen blir manusförfattaren och regissören Edward af Sillén. Förra året handplockades han  av Björkman till juryn som väljer ut låtarna till schlager-SM. I år är af Sillén artistkoordinator – och nästa år kan han få en ännu större kostym. – Jag vill släppa ut honom i hetluften successivt. Han kan inte ta över min roll redan nästa år, men kanske om två, tre år, säger Björkman. Edward af Sillén: – Jag har alltid älskat Melodifestivalen. Tanken är att jag ska iaktta Christers arbete i år och lära mig hans jobb.

FAKTA

Kritiken mot Christer Björkman
13 januari 2005: Pernilla Wahlgren berättar att hon ville medverka i festivalen men stoppats av Christer Björkman.
Han valde att säkra sitt eget skivkontrakt , säger Wahlgren.
20 oktober 2004: Christer Björkmans make Martin Kagemark sjunger låten Hörde änglarna viska mitt namn , som juryn valde ut.
Men Kagemark fick inte tävla i schlager-SM.
10 november 2002: Ordföranden för Skap (Svenska kompositörer av populärmusik), Roger Wallis, kritiserar Christer Björkmans dubbla roller.
Björkman ger ut sin egen musik genom Bobby Ljunggrens skivbolag.
Ljunggren har med flera låtar i schlager-SM.