Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bishara slog John Lundvik – fick fler röster än vinnaren

John Lundvik vann Melodifestivalen.Foto: OLLE SPORRONG
Bishara kom tvåa i finalen.Foto: OLLE SPORRONG
Rebecka Karlsson missade finalen i Melodifestivalen – på grund av det nya röstningssystemet. Foto: OLLE SPORRONG

John Lundvik vann Melodifestivalens final och Bishara kom tvåa.

Men i deltävlingen i Lidköping var det ombytta roller – där fick Bishara fler röster än Lundvik.

Samtidigt visar SVT:s siffror att Rebecka Karlsson missade en finalplats – trots att hon fick fler röster än Lina Hedlund.

Inför årets Melodifestival valde SVT att göra om röstningssystemet. De tittare som valde att rösta via appen delades in i åldersgrupper vars röster omvandlades till poäng – sedan gick de bidrag med flest poäng, inte som förut de med flest röster, vidare.

Redan i den andra deltävlingen i Malmö gav det utslag – Oscar Enestad slutade sist fast han hade fått fler röster än Jan Malmsjö.

”Vi ser att vi får skillnader och det är när vi kommer längre ner i placeringarna”, sade Melodifestivalens projektledare Anette Helenius då i en kommentar. 

”För att gå långt i tävlingen måste du ha flera tittargrupper med dig. Men det är samma låtar som går vidare som om vi hade använt det gamla röstningssystemet.”

 

Även Hagman drabbades

Men när SVT nu släppt alla röstningssiffror från Melodifestivalen 2019 visar det sig inte riktigt stämma.

Med de gamla reglerna hade Rebecka Karlsson gått direkt till final från deltävlingen i Leksand tillsammans med Jon Henrik Fjällgren. Nu var det i stället Lina Hedlund som knep finalplatsen och Rebecka Karlsson fick nöja sig med Andra chansen – trots att hon fått 8 000 fler röster. 

Väl där ställdes hon mot Arvingarna i den röstningsmässigt jämnaste duellen (933 069 mot 793 704) och gick miste om den finalplats hon redan hade haft med de gamla reglerna.

Även Anton Hagman drabbades av det nya röstningssystemet. Han fick fler röster än Ann-Louise Hanson men på grund av åldersgruppernas poängsystem kom han sexa i stället för femma – och missade därmed chansen att få vara med i den andra röstningsomgången.

 

Hanna och Liamoo populärast

SVT:s siffror visar också att John Lundvik, som ju vann finalen, faktiskt inte fick flest röster i sin deltävling. Bishara Morad, som fick ett enormt genombrott och i slutändan kom tvåa i finalen, var den artist som vann den deltävlingen med runt 30 000 röster.

I finalen var dock John Lundvik helt överlägsen med 2,2 miljoner röster samtidigt som Bishara fick 1,7 miljoner.

Om man tittar på samtliga deltävlingar var Hanna Ferm och Liamoo allra populärast. De fick drygt 1,5 miljoner röster när de tävlade i Malmö – siffror som bara John Lundvik, Bishara och Wiktoria var i närheten av i de andra deltävlingarna.