Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Betygen: Här är artisterna som är bäst i kväll

Under lördagskvällen är det äntligen dags för att få veta vilka artister som går vidare till final från Melodifestivalen 2019:s Andra chansen.

Här är Expressens Maria Branders superguide inför direktsändningen från Nyköping.

Vilka artisters bidrag får högst betyg – och vilka får lägst?

Duell 1: 

1. Andreas Johnson

Andreas Johnson.
Foto: OLLE SPORRONG

”ARMY OF US”

Av: Andreas Johnson, Jimmy Jansson, Sara Ryan, Andreas ”Stone” Johansson, Sebastian Thott. 

VEM: Mini-Bono Johnson, 48, gör sin sjunde melodifestival. Har som bäst slutat tvåa (2007) och som sämst sist i sin deltävling (2015).

FRÅN: Stockholm.

ARTISTEN OM LÅTEN: ”En pepplåt som handlar om att man står lite rygg mot rygg när man går genom livet.

Det är onekligen störigt att Johnson inte vill erkänna att introt låter nästan exakt som det till Aviciis ”Without you”. Men om vi bortser från det, så är ”Army of us” ett behagligt möte mellan ”Glorious”, svenska edm-hits och atmosfärisk Coldplay, som ändå landar tryggt i Bonos tajta skinnjacka. Superstabilt och skickligt framfört av Andreas dessutom.


2. Anna Bergendahl

Anna Bergendahl.
Foto: OLLE SPORRONG

”ASHES TO ASHES”

Av: Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Anna Bergendahl.

VEM: Anna, 27, drog vanära över schlagernationen när ”This is my life” missade ESC-finalen 2010.

FRÅN: Nyköping.

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Den kommer med väldigt mycket kraft, hopp och ljus.”

Jag är väldigt svag för den här moget drivna mixen av Perrellis isigt glittrande ”Hero”, en bedagad åttiotalssångerska av typ Bonnie Tyler, samt ett stänk The Smiths. Men i en tävling där bidragen helst ska gå rätt upp i skallen som en sötklistrig lakritsshot är detta eventuellt lite för svårt, trots att Anna lockar som en mystisk alv i storskogen. 


BRANDER TIPPAR: Anna Bergendahl.DUELL 2 

1. Vlad Reiser

Vlad Reiser.
Foto: OLLE SPORRONG

NAKNA I REGNET

Av: Lukas Nathansson, John Hårleman, Vlad Reiser, Chris Enberg.

VEM:  Skandalglad Youtuber på 25 år, och med nära 600 000 följare. Har släppt låten ”PrankStar”, en titel som tycks beskriva med hans ambitioner.

FRÅN: Vitryssland. Bor i Stockholm.

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Den handlar om att man ska våga kasta sig ut i livet.” 

Det här är inte musik. Det är en influencerregisserad bluff på samma skala som att photoshoppa sig själv in i en Parisbild. Vlad kan varken sjunga eller dansa, vilket  kamouflerats bakom massiv autotune, låtsasrap och en munter attityd. Stundtals (oroväckande) catchy, men känns mest som att SVT:s noja för att inte ligga i takt med tiden, antagit fysisk form.


2. Nano

Nano.
Foto: OLLE SPORRONG

”CHASING RIVERS”

Av: Lise Cabble, Linnea Deb, Joy Deb, Thomas G:son, Nano Omar.

VEM: Nano, 32, blev folkets favorit 2017, men snuvades på segern av de internationella jurygrupperna.

FRÅN: Tumba. Bor i Halmstad.

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Handlar om att vara sig själv och inte följa trenden.

Nano kallar till andakt i Spotifykyrkan med en gospelschlager som är ett ogenerat försök att kopiera ”Hold on”-succén. Med ett långsamt pumpande housebeat, maffig kör, och dramatiska stråkar, har detta potential att bli hur mäktigt som helst. Men Nano verkade ha problem med instabila sångnerver redan i Göteborg, och pressen har knappast minskat nu.


BRANDER TIPPAR: NanoDUELL 3

1. Martin Stenmarck

Martin Stenmarck.
Foto: OLLE SPORRONG

”LÅT SKITEN BRINNA”

Av: Uno Svenningson, Tim Larsson, Tobias Lundgren.

VEM: 46-årig ”Ladies night”-profil som vann 2005 med ”Las Vegas” som slutade på smått nesliga plats 19 i Eurovision. Tävlade i Mello även 2014 och 2016.

FRÅN: Stockholm. 

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Den handlar om att hjälpa någon ta sig ut ur ett nattsvart mörker.”

Det börjar som sofistikerad svensk radiopop omsluten i trygg Uno Svenningson-melankoli. Fint tänker man, ända tills den åhåhåh:ande huligankören och den minst sagt skavande ”låt skiten brinna”-frasen kraschar rätt i nyllet på en. Då är det plötsligt lika obekvämt som när Stenmarck skulle vara tuff och raka av sig allt hår i videon till ”Sjumilakliv”.


2. Lisa Ajax

Lisa Ajax.
Foto: OLLE SPORRONG

”TORN”

Av: Isa Molin.

VEM: Lisa Ajax, 20, vann ”Idol” 2014, och har sen dess tävlat i Melodifestivalen 2016 och 2017, då hon slutade sjua respektive nia.

FRÅN: Järfälla. 

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Handlar om ett brustet hjärta, när kärleken helt enkelt inte är besvarad.”

”Torn” är låten som vill slita hjärtat ur kroppen på dig, och doppa det i tusen och en kärlekssorger. Med marschtrummor och svärta, bygger den ut mot själens höjder och vrålande bråddjup. Men låtsnickeriet matchar inte riktigt ambitionerna, och Ajax måste jobba en del på dynamiken och försöka undvika att låta som att hon tar i från fotknölarna hela tiden. 


BRANDER TIPPAR: Lisa AjaxDUELL 4

1. Rebecka Karlsson

Rebecka Karlsson.
Foto: OLLE SPORRONG

”WHO I AM”

Av: Rebecka Karlsson, Andersz Wrethov, Henric Pierrof.

VEM: Rebecka, 18, deltog i ”Talang” redan som åttaåring och i ”Idol” som sextonåring. Slutade tvåa i ”Idol”, medan Liamoo vann. Har sen dess släppt två singlar.

FRÅN: Ekeby, utanför Helsingborg.

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Den handlar om att våga vara den du är.”

Vår egen lilla ”Frozen”-prinsessa har begåvats med tävlingens svagare känslosvallare. Det låter modern powerpop i stil med Miley Cyrus och hennes ”Wrecking ball”. Men Karlssons form har varit lika instabil som hennes veliga klädval, och tyvärr har hon inte ens en vettig scenshow att luta sig mot. Om Wiktoria fick vattnet, hade väl Rebecka kunna få is?


2. Arvingarna

Foto: OLLE SPORRONG

”I DO”

Av: Mikael Karlsson, Nanne Grönvall, Casper Jarnebrink, Thomas ”Plec” Johansson.

VEM: Arvingarna (namnet anspelar på att deras föräldrar också spelade i dansband) har nu hunnit bli runt 50 år gamla. Vann 1993 med ”Eloise” som slutade sjua i ESC. 

FRÅN: Partille utanför Göteborg. 

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Handlar om kärleken mitt i livet.”

Framstår som en mix av ett överårigt Take that och ett Göteborgskäckare Herreys. Lägg till det lite av Abbas ”I do, I do”, Nanne Grönvalls maxade tempo, Four tops sextiotalsbasgångar, och en känsla av mysigt dansband, och du får något av en total anakronism i en tävling av lika delar edm-plagiat och Youtubers. En rar nostalgi som träffar rätt i hjärtat.


BRANDER TIPPAR: Arvingarna.