Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Betygen: Här är artisterna som är bäst i kväll

Under lördagskvällen är det äntligen dags för Melodifestivalen 2019 andra deltävling i Malmö. 

Här är Expressens Maria Branders superguide inför direktsändningen.

Vilka artisters bidrag får högst betyg – och vilka får lägst? 

1. Andreas Johnson

”ARMY OF US”

Av: Andreas Johnson, Jimmy Jansson, Sara Ryan, Andreas ”Stone” Johansson, Sebastian Thott. 

Vem: Mini-Bono Johnson, 48, gör sin sjunde melodifestival. Har som bäst slutat tvåa (2007) och som sämst sist i sin deltävling (2015).

Från: Stockholm.

Artisten om låten: ”En pepplåt som handlar om att man står lite rygg mot rygg när man går genom livet.”

Maria Brander: Har folket tröttnat på Andreas Johnson som verkar ha fått klippkort till Mellon, eller kommer de att tycka det är osnyggt att sno delar av introt från Aviciis ”Without you”? Orosmomenten hopar sig. Men om man bortser från det är sånginsatsen snyggt rutinerad, och låten en kompetent fusion av det mest atmosfäriska hos Coldplay och Swedish house mafia.

Foto: OLLE SPORRONG

 

2. Malou Prytz

”I DO ME”

Av: Isa Tengblad, Elvira Anderfjärd, Fanny Arnesson, Adéle Cechal.

Vem: Femtonåriga Malou har slipat formen på multipla talangjakter sen hon var nio. Går till vardags ekonomiprogrammet på gymnasiet.

Från: Ryd, Småland.

Artisten om låten: ”Handlar om att man ska våga gå vidare efter en relation som inte har fungerat.”

Maria Brander: Malou Prytz bär exakt samma kläder som Alicia Silverstone i kultiga high school-rullen ”Clueless”, och den här mixen av oförstörd Britney Spears, tillbakalutad Zara Larsson och stabil Ace Wilder är onekligen trendriktigt smart. Malou känns talangjaktsdrillad scenvan och utstrålar girlpower. Haken? Den i sammanhanget lite väl anonyma låten.

Foto: OLLE SPORRONG

 

3. Oscar Enestad

”I LOVE IT”

Av: Emanuel Abrahamsson, Parker James, Oscar Enestad.

Vem: Oscar, 21, var tidigare ena O:et i pojkbandet FO&O som kom elva i Melodifestivalen 2017 med ”Gotta thing about you”. Satsar numera solo.

Från: Stockholm.

Artisten om låten: ”Den handlar om kärlek, att man ska stå upp för sig själv.”

Maria Brander: Oscar är så spröd och hundvalpigt förtvivlad att jag omedelbart vill rollsätta honom i en italiensk arthouse-film om förbjudna lustar. ”I love it” är också en av få låtar i den här omgången med en refräng som sätter sig. Men den eteriska låten i kombination med Oscars märkligt osäkra utstrålning på rep, kan landa i ett alltför fragilt uttryck. 

Foto: OLLE SPORRONG

 

4. Jan Malmsjö

”LEVA LIVET”

Av: Anderz Wrethow, Elin Wrethow, Jonas Bejerholm.

Vem: 86-årig film- och teaterlegendar. Tävlade i Melodifestivalen för 50 år sen med ”Hej clown” som slutade tvåa efter skiljeomröstning mot Tommy Körbergs ”Judy min vän”.

Från: Uppvuxen i Skåne.

Artisten om låten: Den handlar just om att leva livet.

Maria Brander: Den här låten är så fel att jag vill plocka upp den i famnen och ta hand om den. Malmsjö blandar förvirrat skrockande med Pontare-trummor, kastanjetter och en gubbig anda som måste hittats i en gammal sjuttiotalsbyrå: ”Knäppa upp kavajen”, ”älska om och om igen” är typfraser. Så bisarrt att man kan råka rösta på det som ett slags traumabearbetning.

Foto: OLLE SPORRONG

5. Vlad Reiser

NAKNA I REGNET”

Av: Lukas Nathansson, John Hårleman, Vlad Reiser, Chris Enberg.

Vem:  Skandalglad Youtuber på 25 år, och med nära 600 000 följare. Har släppt låten ”PrankStar”, en titel som tycks beskriva med hans ambitioner.

Från: Vitryssland. Bor i Stockholm.

Artisten om låten: ”Den handlar om att man ska våga kasta sig ut i livet.” 

Maria Brander: Jag får exakt samma vibbar av det här numret som av ”Fyre”-dokumentären på Netflix: Allt är en enda influcencerregisserad musikbluff. Vlad segar på i något slags halvrap, och försöker dölja det faktum att han överhuvudtaget inte kan sjunga bakom massiv nedpitchning och autotune. SVT åldersnojar, och att den här Youtubern fått Melloplats är beviset.

Foto: OLLE SPORRONG

6. Hanna Ferm & Liamoo

”HOLD YOU”

Av: Jimmy Jansson, Fredrik Sonefors, Hanna Ferm, Liam Cacatian Thomassen.

Vem: Hanna och Liamoo är 18 respektive 21 år gamla, och är båda framvaskade ur ”Idol”. Liamoo kom sexa i Mellon förra året.

Från: Göteborgstrakten.

Artisterna om låten: ”Handlar om att komma från en dålig relation, men ändå våga öppna upp sig för nån ny.”

Maria Brander: Känns som ett lyxigare ”Idol”-nummer. Och med en egentligen ljummen låt, bygger allt på Hanna Ferms och Liamoos karisma. Men den är minst sagt trånande förförisk, och i och med suget efter ”Shallow”-romantik, lär det gå vägen. Hanna primalskriker Shakespeare’s sisters-style, allt medan den oberäkneliga scendekoren i form av skyddsplast spökar i bakgrunden.

Foto: OLLE SPORRONG

7. Margaret

”TEMPO”

Av: Anderz Wrethov, Jimmy Jansson, Laurell Barker, Sebastian von Koenigsegg.

Vem: Margaret, 27, tävlade med ”In my cabana” och kom sjua förra året. Har även haft en hit med ”Cool me down” (som Liamoo sjungit i ”Idol”).

Från: Polen.

Artisten om låten: ”Jag säger till en kille att om du vill vara med mig måste du matcha mitt tempo.”

Maria Brander: Lätt dämpad karibisk partyglädje, och en scenshow som lånat de åttiotalsskrikiga färgerna från Whitney Houston-videon ”How will I know”. Med stor blond tofs och pärlpyntad klänning ser Margaret ut som en riktigt Barbie-girl, och sjunger som sådan sockergulligt, utan tryck i sitt ”boom boom boom”. Men med välriktade ESC-vibbar kan det funka ändå.

Foto: OLLE SPORRONG

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!