Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

BETYG: De låtarna är bäst – och den givna vinnaren

Efter fyra deltävlingar och en Andra chansen är det dags för final i Melodifestivalen 2019. Här är alla finalister och betyg på vilka som är bäst i kväll. 

1. Jon Henrik Fjällgren

”NORRSKEN”

Jon Henrik Fjällgren. Foto: OLLE SPORRONG

Av: Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson, Jon Henrik Fjällgren.

VEM: 31-åringen har tävlat i Mello 2015 och 2017, då han slutade tvåa respektive trea. Vann ”Talang” 2014. Uppvuxen i en renskötarfamilj i Mittådalens sameby.

FRÅN: Härjedalen och Colombia.

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Den handlar om att ta sig upp ifrån mörker.”

Det är omöjligt att värja sig mot Jon Henriks karisma av tystlåten skidåkare, dansbandssångare med guldbruna ögon och bekymrad Pochahontas. Och då har vi inte ens kommit till numret med jojk, flöjter, etnotrummor, eldar, en krispigt klar stjärnhimmel, fladdrande dansare och ett Disneyspirituellt möte med en ren. Med en så bländande uppvisning glömmer man faktiskt att det bitvis låter lite väl mycket Axwell & Ingrosso.

 

2. Lisa Ajax

”TORN”

Lisa Ajax.Foto: OLLE SPORRONG

Av: Isa Molin.

VEM: Lisa Ajax, 20, vann ”Idol” 2014, och har sen dess tävlat i Melodifestivalen 2016 och 2017, då hon slutade sjua respektive nia.

FRÅN: Järfälla. 

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Handlar om ett brustet hjärta, när kärleken helt enkelt inte är besvarad.”

Med Lisa på knä i en svart oändlighet, sätter man elegant känslan av att vara utelämnad och övergiven. Den egentligen rätt monotona låten jobbar sen med marschtrummor och körer för att nå själens dramatiska klimaxhöjder. Ajax imponerar och ger verkligen allt, men låter ibland nasal och lite för mycket som att hon tar i från tårna. Dessutom känns hon egentligen väl oförstörd för att helt övertyga som så här hjärtekrossad. 

 

3. Mohombi

”HELLO”

Mohombi.Foto: OLLE SPORRONG

Av: Alexandru Florin Cotoi, Thomas G:son, Mohombi Moupondo, Linnea Deb.

VEM: Mohombi Moupondo, 32, slog igenom med den RedOne-producerade internationella hiten ”Bumpy ride” 2010.

FRÅN: Norsborg/Husby.

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Till skillnad från vad folk tror så börjar kärlek inte med bråk, utan med ”hello”.

Det borde vara straffbart att sjunga ”hello” så här mycket i en och samma trista låt. Men Mohombi och numrets flörtiga charm förlåter det mesta. Den visuella mixen av A-ha:s ”Take on me”, och Måns Zelmerlöws lille animerade ”Heroes”-gubbe är fullkomligt oemotståndlig. Dessutom dansar Mohombi som en gulligare typ av Patrick Swayze-gud, och väcker en märklig drift i oss att vilja stompa taktfast med ena benet. 

 

4. Lina Hedlund

”VICTORIOUS”

Lina Hedlund.Foto: OLLE SPORRONG

Av: Melanie Wehbe. Richard Edwards, Dino Medanhodzic, Johanna Jansson.

VEM: Lina Hedlund, 40, är Melloveteranen som främst tävlat som en del av Alcazar. Har som bäst slutat trea, och då med ”Blame it on the disco” 2014.

FRÅN: Kilafors.

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Den handlar om att vi måste stå tillsammans, vara bra medmänniskor.”

Mammadisco i Jessica Anderssons och Charlotte Perrellis glamourösa skola. Den där dödstrappan Hedlund ska vingla ned från skapar viss ångest, men efter det är intrycket oerhört tryggt rutinerat med en schlagernördig nostalginerv som inte ska underskattats. Liten varning för viss gudinnelik iskyla i en i övrigt energisk blandning av ett discodramatisk Alcazar, Loreens ”Euphoria” och Kleerups ”Longing for lullabies”. 

 

5. Bishara

”ON MY OWN”

Bishara.Foto: OLLE SPORRONG

Av: Markus Sepehrmanesh, Benjamin Ingrosso, Robert Habolin.

VEM: Nyblivna sextonåringen började lägga ut sångklipp på Instagram i våras, och upptäcktes av Laila Bagge som nu är hans mentor. Har tidigare bara stått på scen i skolan.

FRÅN: Linköping.

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Handlar om olycklig kärlek.”

Och efter mammadiscot blir det barnprogram. Lille Bishara både tackar Gud, och framstår som så mycket oskuldsfullt underbarn, att det är omöjligt att inte tänka på Carola 1983. Rösten går rätt in i ens allra mest oskyddade hjärtskrymseln, och väcker beskyddarinstinkten. Jag får dock lite diffust magont av den där drillade Jackson 5-känslan, utblandad med aningen ansträngd amerikansk Mickey mouse club. Men söt är han!

 

6. Anna Bergendahl

”ASHES TO ASHES”

Anna Bergendahl.Foto: OLLE SPORRONG

Av: Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Anna Bergendahl.

VEM: Anna, 27, drog vanära över schlagernationen när ”This is my life” missade ESC-finalen 2010.

FRÅN: Nyköping.

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Den kommer med väldigt mycket kraft, hopp och ljus.”

Den här schlagermelankolin är troligen lite för sofistikerad för att kunna vinna. Men jag faller för Anna där hon skrider fram likt en silverglittrande skogsalv signerad J.R.R. Tolkien. Rösten har mognat till en bedagad Bonnie Tyler med svärtade kattögon, och det obestämda åttiotalssoundet hoprört med discostråkar, Perrellisk ”Hero”-driv och Vargas & Lagolas mjukt radioskvaliga sound, känns vågat vuxet. 

 

7. Nano

”CHASING RIVERS”

Nano.Foto: OLLE SPORRONG

Av: Lise Cabble, Linnea Deb, Joy Deb, Thomas G:son, Nano Omar.

VEM: Nano, 32, blev folkets favorit 2017, men snuvades på segern av de internationella jurygrupperna.

FRÅN: Tumba. Bor i Halmstad.

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Handlar om att vara sig själv och inte följa trenden.”

Tänk att en variant på det här temat nästan vann för två år sen. Men andra gången gillt är överraskningsmomentet borta, och ”Chasing rivers” dras med att vara lite för mycket av en kopia av den mindre fabriksproducerade ”Hold on”. Här finns visserligen gott om Hozier-andlig potential med pumpande house och frälsande gospelkörer, men Nano har haft svårt med att riktigt nå ut, och framstår emellanåt som plågat butter.

 

8. Hanna Ferm & Liamoo

”HOLD YOU”

Hanna Ferm & Liamoo.Foto: OLLE SPORRONG

Av: Jimmy Jansson, Fredrik Sonefors, Hanna Ferm, Liam Cacatian Thomassen.

VEM: Hanna och Liamoo är 18 respektive 21 år gamla, och är båda framvaskade ur ”Idol”. Liamoo kom sexa i Mellon förra året.

FRÅN: Göteborgstrakten.

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Handlar om att komma från en dålig relation, men ändå våga öppna upp sig för nån ny.”

Sveriges lite pubertalare svar på Lady Gaga och Bradley Cooper har så mycket kemi att de borde förses med en varningsdekal om lättantändligt gods. Och medan man ändå barnsäkrar scenen, kan ju nån riva ner de där onödigt spänningsskapande seriemördarplastskynkena också. Men bortsett från nämnda distraktioner så sänder detta ljuvliga rysningar genom hela kroppen, inte minst när Ferm släpper lös sin röst i ett primalskrik.

 

9. Malou Prytz

”I DO ME”

Malou Prytz.Foto: OLLE SPORRONG

Av: Isa Tengblad, Elvira Anderfjärd, Fanny Arnesson, Adéle Cechal.

VEM: Sextonåriga Malou har slipat formen på multipla talangjakter sen hon var nio. Går till vardags ekonomiprogrammet på gymnasiet.

FRÅN: Ryd, Småland.

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Handlar om att man ska våga gå vidare efter en relation som inte har fungerat.”

Glöm aldrig att Prytz bara är två månader äldre än Bishara. Men det känns mer som två år, och hennes framtoning är snarare ”Piccadilly circus”-pigg än Carola-frälst. Dessvärre har skrällen Prytz fått startfältets svagaste låt, som bärs av ett smart nittiotalskitschigt retronummer bestående av både Britney Spears skolkorridor och Alicia Silverstones ”Clueless”-kläder. Tonårsmysigt, lätt att tycka om, men rätt blekt.

 

10. John Lundvik

”TOO LATE FOR LOVE”

John Lundvik.Foto: OLLE SPORRONG

Av: John Lundvik, Andersz Wrethov, Andreas ”Stone” Johansson.

VEM: 36-årig tidigare friidrottare som slutade trea förra året, samt även skrivit musik till amerikanska serien ”Empire” och medverkat till ”When you tell the world your mine”.

FRÅN: Växjö.

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Handlar om att det aldrig är försent för kärlek.”

Förhandsfavoriten sjunger befriande snyggt, och får det att verka så lätt. Får dessutom extra superkrafter från härliga ”The mamas”-kören. Med maffig gospel, luftigt housepiano à la Kygo, samt schlagerhöjning, är detta tävlingens välbehövliga energikick. Det låter välproducerat och så sprittande, att jag bara vill slänga mig ut i det här känslobadet av växelvis melankoliskt och glatt. Liten utklassning faktiskt.

 

11. Wiktoria

”NOT WITH ME”

Wiktoria.Foto: OLLE SPORRONG

Av: Joy Deb, Linnea Deb, Wiktoria Johansson.

VEM: Wiktoria, 22, kom fyra respektive sexa 2016 och 2017. ”As I lay me down” blev Sveriges sjunde mest spelade låt 2017.

FRÅN: Brämhult, Borås.

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Handlar om en relation som är på väg att ta slut, men man vill inte riktigt det.”

Wiktoria förtjänar tapperhetsmedalj bara för att hon pallar att stå där i hällregnet med en ballad så sömnig att den liksom kravlar sig fram med ett gammalt slitet nittiotalssound efter sig. Men precis som Whitney Houston gjorde guld av trista ”I will alway love you”, så gjuter Wiktoria i alla fall gnistrande silver av detta. Framstår som så äkta, att en ”Nothing compares 2 u”-sorgsen Sinéad O’Connor inte gjort det bättre.

 

12. Arvingarna

”I DO”

Arvingarna.Foto: OLLE SPORRONG

Av: Mikael Karlsson, Nanne Grönvall, Casper Jarnebrink, Thomas ”Plec” Johansson.

VEM: Arvingarna (namnet anspelar på att deras föräldrar också spelade i dansband) har nu hunnit bli runt 50 år gamla. Vann 1993 med ”Eloise” som slutade sjua i ESC. 

FRÅN: Partille utanför Göteborg. 

ARTISTEN OM LÅTEN: ”Handlar om kärleken mitt i livet.”

Som att bli kastad in i en käck portal till nittiotalets Göteborg, och 1993 då Triple & Touch ledde Melodifestivalen från Lisebergshallen, Curt-Eric Holmquist var dirigent och Arvingarna vann med ”Eloise”. Med sextiotalsdoftande gammelschlager, Nanne Grönvall-glädje, osynkad pappadans och en refräng det inte går att fly från, är det närapå en protestakt att rösta på de här pojkbandsaspirerande goa gubbarna.