Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: Härifrån sänds Melodifestivalen 2022

SVT:s första beslut efter kaoset

Melodifestivalen har varit i kris sedan de senaste publikrestriktionerna infördes. 

Efter många turer fram och tillbaka tog SVT beslutet att ställa in den planerade turnén helt. Sedan dess har det varit en svettig kamp mot klockan för dem att hitta en lokal att genomföra tävlingen i. 

Nu står det klart att Melodifestivalen första deltävling kommer att hållas i Avicii arena.

Efter de nya publikrestriktionerna med ett maxtak på 500 personer i publiken kom också beskedet att Melodifestivalen ställer in den planerade Sverigeturnén. I stället kommer hela musikfesten att hållas från Stockholm.

SVT har sedan dess med kort varsel tvingats tänka om och hitta en lämplig lokal för tävlingen som drar i gång om två veckor. 

Enligt uppgifter till Expressen har krismöten avlöst varandra på SVT om det rådande läget.

Och på tisdagseftermiddagen kom beskedet från SVT att Melodifestivalens första deltävling kommer att sändas från Avicii arena. En begränsad publik kommer att tillåtas vara på plats i arenan och biljetterna har redan släppts.

Däremot är det fortfarande oklart var de andra deltävlingarna kommer att sändas från. Finalen planeras fortfarande att hållas i Friends arena.

– Första deltävlingen kommer att sändas från Avicii Arena. Vi återkommer om övriga sändningar av Melodifestivalen, säger Melodifestivalens projektledare Anette Brattström till Expressen.

– Avicii Arena är ett utmärkt val som premiärarena. Den ger oss förutsättningar att göra en fullskalig tv-produktion. Arenan har också förutsättningar för personal och medverkande att kunna hålla avstånd enligt rådande restriktioner, fortsätter hon.

”Ett självklart val”

I fredags höll SVT i frågestunden ”Fråga Mello” med Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen och Karin Gunnarsson, producent, för att svara på tittarnas frågor.

Där berättar de om beslutet att ställa in turnén.

– Jag tycker att det är ett självklart val. Det är ett beslut som vi absolut står bakom, säger Anette Brattström i sändningen och fortsätter:

– Det är ju så, det ser ut som det gör. Det hade varit idiotiskt av oss att faktiskt ge oss ut på en turné så som läget ser ut.

Melodifestivalen skulle ha besökt Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping och Örnsköldsvik under turnén.