Benjamin Ingrossos kritik – anklagar artister för plagiat

Benjamin Ingrosso. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Johnson tävlar med låten ”Army of us”. Foto: OLLE SPORRONG
Jon Henrik Fjällgren har gått vidare till finalen med ”Norrsken”. Foto: OLLE SPORRONG

Andreas Johnson och Jon Henrik Fjällgren anklagas för fräck låtstöld.

Nu blir de kritiska rösterna allt fler – en av dem som uttrycker sitt ogillande är förra årets vinnare i Melodifestivalen.

– Jag kallar det lathet, säger Benjamin Ingrosso i podcasten ”Wahlgren och Wistam”.

Melodifestivalen skakas av plagiatanklagelser. Andreas Johnsons ”Army of us” har kritiserats för att likna Avicii, och Jon Henrik Fjällgrens låt ”Norrsken” har beskyllts för kopiering av Avicii samt Axwell & Ingrosso.

Trots det har artisterna övertygat tittarna – Jon Henrik Fjällgren skickades direkt till final och Andreas Johnson får en andra chans på lördag.

Men nu växer kritiken mot melodistölderna. En av dem som säger ifrån är förra årets vinnare Benjamin Ingrosso, som också är en av låtskrivarna bakom årets finalist Bishara Morads ”On my own”.

– Man kan faktiskt ta sig en runda till och försöka skriva det bättre. Jag kallar det lathet, säger Benjamin Ingrosso i podcasten ”Wahlgren och Wistam”.

Övertramp att låna av andras verk

Benjamin Ingrosso är kusin till Sebastian Ingrosso, som ingår i duon Axwell & Ingrosso tillsammans med Axel Hedfors. Enligt ”Dance you off”-sångaren har låtskrivarna bakom Johnsons och Fjällgrens låtar inte lyckats förädla originalen de sneglat mot.

– Jag har en regel, för att låna något från en låt så måste det ha gått 20 år. Men skulle jag ta någonting som släpptes för tre månader sedan har jag ingen integritet, säger han.

I podcastavsnittet får Benjamin Ingrosso medhåll av sin mamma och artisten Pernilla Wahlgren, programledaren Sofia Wistam och musikproducenten Kid Eriksson – son till Wistam och artisten Thomas ”Orup” Eriksson.

Kid Erikssons åsikt är att musiker har rätt att inspireras av andra verk. Men att stjäla både sångmelodi och ackord ser han som ett övertramp.

– Jag tror lätt det skulle kunna gå till rättegång om de orkar göra det, säger han.

Pernilla Wahlgren: ”Det är dumt”

Pernilla Wahlgren menar att det är ”pinsamt” av Andreas Johnson att inte stå för att hans låt är influerad av Tim ”Avicii” Berglings hit ”Without you”.

– Det är dumt i och med att Tim dog förra året. Han kan knappast reagera och säga: ”Hallå ni har snott delar av min låt”. Hur kan man då sitta och låtsas att man inte har hört en av världens mest kända och spelade låtar i år? säger hon.

– Christer Björkman, eller vem det är som väljer ut låtarna, borde redan där säga till så att det inte blir för likt. Bidragen kan inte tävla i Eurovision song contest, båda låtarna de inspirerats av är ju världshittar, säger Sofia Wistam.

Både Andreas Johnson och Jon Henrik Fjällgren har själva varit med och skrivit sina låtar.

Andreas Johnson slår nu återigen tillbaka mot anklagelserna.

– Det fanns inte en tanke på det hos oss när den där skrevs, säger han.

– Sedan har du låtskrivare, upphovsmän, till den låten som inte tycker att det är ett problem. Punkt.

Hur mår du med allt det här kring den här grejen?

– Det tar en jävla massa energi, säger Andreas Johnson och tillägger att han har sagt det han vill säga i frågan.

Jon Henrik Fjällgren hävdar att han inte ens hört listettorna hans låt jämförs med.

– Jag har inte hört de här låtarna. Låtar i Melodifestivalen kommer alltid att jämföras, alla poplåtar är i stort sett lika varandra, har han tidigare sagt.

Björkmans svar efter anklagelserna

Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman meddelar att SVT inte kommer att vidta några åtgärder mot bidragen.

Samtidigt bemöter han Sofia Wistams kritik:

– Nu gör hon sig till domare. Det får stå för henne, svarar han kort.

Plagiatanklagelserna har även nått Aviciis skivbolag.

– Avicii Music AB har som policy att inte kommentera copyrightfrågor, har bokat hälsat via presskontakten Ebba Lindqvist.

Expressen har sökt Axwell & Ingrosso.

 

Låtskrivarna bakom plagiatanklagade bidragen

Låtskrivarna bakom ”Army of us” är Andreas Johnson, Jimmy Jansson, Sara Ryan, Andreas ”Stone” Johansson och Sebastian Thott.

 

Låtskrivarna bakom ”Norrsken” är Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson och Jon Henrik Fjällgren.