Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Protesten mot SVT efter sändning: ”Orättvist”

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

Artisten Omar Rudberg slogs direkt ut i Melodifestivalen.

Nu kritiserar han det nya röstningssystemet.

– De får verkligen kolla på röstningssystemet. Jag är besviken och stör mig på det, men jag visste det. Det var ingen riktig chock, säger artisten till Expressen.

Artisten Omar Rudberg åkte direkt ut i den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2019.

Nu riktar han stark kritik mot det nya röstsystemet.

– Jag tycker det nya röstningssystemet är askonstigt. Det tycker inte bara jag, utan otroligt många andra. Det har fuckat up. Som för Oscar att hans låt kom sist – även fast han fick 100 000 fler röster än den andra, det är konstigt. Men vad fan ska man göra? säger Omar Rudberg och fortsätter:

– De får verkligen kolla på röstningssystemet. Jag är besviken och stör mig på det, men jag visste det. Det var ingen riktig chock.

I år har röstsystemet gjorts om. Appröstarna är indelade i ålderskategorier där varje grupp delar ut samma antal poäng. Anledningen är att de yngre tittarna inte ska få för stor makt. 

Tidigare i veckan har Rebecka Karlsson även riktat kritik mot röstsystemet – som hon oroade sig över att skulle påverka hennes chanser i tävlingen.

– Det är läskigt. Mina fans är väldigt unga. Jag är absolut rädd för det, sade hon då.

SVT bemöter kritiken: ”rättvist”

SVT däremot menar att det nya röstningssystemet har fungerat som de har förutsett.

– Om man ska göra en tävling för hela svenska folket, och hela svenska ska vara med och avgöra det här, då måste också hela svenska folket göras hörd. Och nu ser ju regelverket ut så här – det är den tävling vi valt att ha och då får man leva med regelverket, säger tävlingsproducenten Christer Björkman och tillägger:

– Det här känns mycket mer rättvist. 

Röstsystemet sågs över efter att SVT märkte en ”förskjutning av engagemang i hur man beter sig när man röstar” uppger Christer Björkman som påpekar att när appen först infördes som röstverktyg kritiserades även den.

 

 

Lina Hedlund gick direkt vidare till final i kvällens deltävling i Leksand. Hon är nöjd med det nya röstsystemet.

– Det nya systemet kan ha gynnat mig. Det är väl härligt att det finns en chans för alla. Har man bestämt det här systemet så litar jag på att det är det bästa, säger Lina Hedlund.