Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Artisternas glädje efter SVT:s ändring – barnen fråntas makt

Anna Bergendahl är positiv till förändringen.
Foto: OLLE SPORRONG
”Det finns kärlek överallt”, säger Nano.
Foto: OLLE SPORRONG
”Det är väl rätt så logiskt och bra”, säger Mohombi.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Inför årets Melodifestival ändrar SVT reglerna för att minska barnens inflytande, genom att ålderskategorisera hjärtrösterna i telefonappen.

Nu hyllas ändringen av lördagens deltagare.

– Men det känns väl bra att det blir mer representativt för hela befolkningen, säger Anna Bergendahl.

Sedan SVT införde funktionen att kunna hjärtrösta gratis i Melodifestivalen-appen har barnens inflytande på tävlingen ökat. 

Därför har SVT nu valt att ändra reglerna inför årets upplaga av musiktävlingen. I den nya uppdateringen av Melodifestivalen-appen måste man nämligen fylla i sin ålder – detta för att kunna dela in de som röstar i appen i olika ålderskategorier.

Med SVT:s nya system delas alltså rösterna in i sju olika ålderskategorier – och alla kategoriernas röster räknas lika mycket. Även om de i yngre åldersgrupp röstar fler gånger så kommer de ha samma inflytande över resultatet som de äldre åldersgrupperna.

Anna Bergendahl tror att regeländringarna kommer göra att resultatet blir mer rättvist.

– Jag har inte tänkt så mycket. Men det känns väl bra att det blir mer representativt för hela befolkningen. Jag tror att det blir representativt och bra, säger hon.”Det finns kärlek överallt”

Favoriten får medhåll av internationella stjärnan Mohombi, som tävlar med bidraget "Hello".

– Det låter väl rätt så logiskt och bra. Jag tror att tants Agda uppe i Örnsköldsvik kommer tycka att det finns något med mitt nummer.

Efter ett års uppehåll är Nano tillbaka i tävlingen med bidraget "Chasing rivers", och är favorittippad till att ta sig vidare till finalen. Artisten menar att han själv inte kommer märka någon skillnad på grund av sin breda målgrupp.

– Det kommer fram barn, det kommer fram ungdomar 16-20 år, sen kommer det fram vuxna 35-40. Hon som är 60 kommer fram och säger att hennes mormor älskar mig, så det finns kärlek överallt, säger det folkkära artisten.”Gillar folk låten så röstar dem, så får det gå som det går, säger Wiktoria.
Foto: OLLE SPORRONG

Ändringen – efter påtryckningarna

Wiktoria, som tävlar med balladen "Not with me", är skeptisk till att förändringen kommer göra någon skillnad – varken för henne eller de andra deltagarna.

I stället tror artisten att det jämnar ut sig i slutändan.

– Jag tänker alltid att ”hur många gånger röstar barnen ändå?” de röstar fem gratisröster medan äldre kanske ringer in och röstar. Jag tror att det mäter upp sig själv, säger Wiktoria.

– Jag har alltid känt att jag har ganska bred målgrupp. Så jag tror inte att det kommer förändra så mycket. Gillar folk låten så röstar dem, så får det gå som det går.

Anette Hellenius är projektledare för Melodifestivalen, och förklarar att ändringen kommit till efter påtryckningar från tittarna.

– Det har blivit tydligt att de låtar som tidigare fått mest röster har älskats av alla tittare oavsett ålder. Men vi vill naturligtvis att alla ska känna att deras röster räknas och därför har vi lyssnat på tittarna och gör den här ändringen, säger hon.

https://www.youtube.com/watch?v=CLFRl7KmriE&feature=youtu.be

Följer du Melodifestivalen?