Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Är Jon Henrik Fjällgrens låt plagiat? Lyssna själv!

Jon Henrik Fjällgrens låt ”Norrsken” anklagas för plagiat. Den liknar Axwell & Ingrossos ”Sun is shining”, menar kritiker. Foto: OLLE SPORONG / THOMAS JOHANSSON
Jon Henrik Fjällgren tävlar i Melodifestivalen för tredje gången. Foto: OLLE SPORRONG
Axwell & Ingrosso – DJ-duon med bakgrund i internationellt framgångsrika gruppen Swedish House Mafia. Foto: THOMAS JOHANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Jon Henrik Fjällgrens låt ”Norrsken” i Melodifestivalen 2019 anklagas för plagiat – och att refrängen är lånad av Axwell & Ingrosso. 

Här kan du själv lyssna och avgöra vad du tycker.

Jon Henrik Fjällgren, 31, tävlar för tredje gången i Melodifestivalen – nu med låten ”Norrsken”. Han gick direkt till final, precis som han gjorde de två tidigare gångerna han medverkat.

Han blev tvåa i finalen 2015 med ”Jag är fri (Manne leam frijje)” och trea i finalen 2017 tillsammans med Aninia med låten ”En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)”.

Är ”Norrsken” ett plagiat?

Jon Henrik Fjällgrens bidrag ”Norrsken”, skriven av Fjällgren tillsammans med Fredrik Kempe, David Kreuger och Niklas Carson Mattsson, får kritik från flera håll – kritiken gör gällande att den skulle likna Axwell & Ingrossos hit ”Sun is shining” alldeles för mycket. Det finns också likheter i introt med Aviciis låt ”Without you”, menar kritiker.

Jon Henrik Fjällgren tillbakavisar anklagelserna:

– Jag har inte hört de här låtarna. Låtar i Melodifestivalen kommer alltid att jämföras, alla poplåtar är i stort sett lika varandra. Jag anser att det alltid tillkommer något nytt. Den här låten är skriven utifrån upplevelser från mitt liv, säger han.

”Känner till Avicii och Axwell & Ingrossos hits”

”Idol”-jurymedlemmen Nikki Amini med bakgrund på Universal Music i London menar att det är osannolikt att Fredrik Kempe och de andra upphovsmännen inte skulle ha hört musiken den liknas vid. 

– Säger Jon Henrik att han inte har hört låten tror jag honom. Däremot misstänker jag att upphovsmännen känner till Avicii och Axwell & Ingrossos hits, Fredrik Kempe brukar ha koll. Man kan alltid hitta inspiration, men låtarna i sig ska vara originella, säger hon.

Låtskrivaren Fredrik Kempe håller inte med om att det är ett plagiat:

– Nej, det tycker inte jag. Jag har inte ens reflekterat över det. Jag har mer sett det som tidningars möjligheter till klick, säger han.

Här kan du jämföra låtarna

https://www.youtube.com/watch?v=qSBTgQ8xwMs

 

https://www.youtube.com/watch?v=nbXgHAzUWB0

 

Hon är Jon Henriks flickvän

Jon Henrik Fjällgrens flickvän heter Maret Nystad, 28, och kommer från Norge. De träffades för ett par år sedan när Jon Henrik Fjällgren var i en svår svacka.

– Det var två människor som möttes och stöttade varandra. Sen vart man som beroende av varandra. Det bästa med henne är att hon är så stark och är aldrig rädd för att gå in och ta mitt parti. Hon kan tala för sig själv men står alltid där jag står, berättade Jon Henrik nyligen i podden ”I sanningens namn”.

https://www.instagram.com/p/Bs506bFgtfs/

Jon Henrik föddes i Colombia

Jon Henrik Fjällgren är Sveriges kanske mest kända same. Han föddes 26 april 1987 i Cali i västra Colombia, och när han var sex månader adopterades han av en familj i Mittådalens sameby i Härjedalen. Han växte upp med två äldre syskon där både mamma och pappa arbetade med renskötsel.

Han är trygg i sin identitet som same, och fick tidigt lära sig renskötsel, men han var också fascinerad av musik och lärde sig spela piano som femåring. När han var 14 år uppträdde han för kung för kung Carl Gustaf och drottning Silvia i Funäsdalens kyrka, och 2016 sjöng han för hela kungafamiljen på Victoriadagen på Öland.

https://www.instagram.com/p/BtiJND3gyqL/

Så lång är Jon Henrik Fjällgren

Många undrar över Jon Henriks längd. Han är 166 centimeter lång. Han har berättat om att han var liten och smal när han växte upp, och när han dessutom hade mörkare hy blev han utsatt för mobbning.

– Att bli utfryst och utsatt varje dag för detta är som att själen får stryk och utsidan dör ut, skrev han i ett brev till alla mobbare.

Han började redan som ung träna och bygga upp sina muskler och har sysslat en hel del med kampsport.

https://www.instagram.com/p/Bpp8ntSAFG3/

Så gick det i ”Let's dance” 2018

Tillsammans med dansaren Katja Luján Engelholm medverkade Jon Henrik 2018 i ”Let's dance”, danstävlingen som sänds i TV4.

När det stod klart att de efter elva veckors dansande vunnit tävlingen sa Jon Henrik Fjällgren:

– Det kom med tiden, jag fick bättre och bättre självkänsla och själförtroende att få era röster, varje fredags röster. Jag har känt mig duktig och blivit starkare i mig själv.

Renskötare till vardags

Fjällgren är till vardags renskötare i Mittådalens sameby i Härjedalen. Han har kallat det ”ett jäkla slit”, men också sagt att renarna och fjället är en källa till skapandet och musicerandet.

– Där får jag all inspiration. När jag kommer ut på fjället kommer känslan till mig, från luften, och jag börjar tänka på något som hänt och påverkat mig. Och när jag kommer hem bara dras jag till pianot, säger han till Samer.se

https://www.instagram.com/p/BuLlpvtg9DE/

LÄS MER: Alla artister i andra chansen och finalen i Melodifestivalen 2019