Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Bergendahl uppträdde redan som åttaåring

Foto: OLLE SPORRONG

Efter nio år från rampljuset är hon tillbaka. 

Anna Bergendahl är halvvägs genom läkarutbildningen och framme vid Melodifestivalens final. Det är två av Anna Bergensdahls barndomsdrömmar som snart slår in.

Vem är Anna Bergendahl?

Anna Henrietta Bergendahl är född 1991 i Hägersten i Stockholm. Redan som åttaåring uppträdde hon i katedralen i York i Storbritannien med Céline Dions ”My Heart Will Go On”. 

https://youtu.be/HEuXu0fePLM

2008 ställde hon upp i Idol i TV4 och slutade femma i säsongen som Kevin Borg vann.

Redan på audition blev jurymedlemmarna hänförda:

– Jag hoppas att Sverige förstår hennes storhet, sade Laila Bagge i klippet ovan om den då 16-åriga Idolaspiranten. 

– Det är det mest musikaliska och bästa jag hört i den här tävligen, sade Andreas Carlsson och pekade på håret på armarna som rests av hennes sång.

Andra gången i Mello

2019 är andra gången Anna Bergendahl tävlar i Melodifestivalen. Första gången var 2010 då hon vann med låten ”This is My Life”. Dessvärre gick hon inte till final i Eurovision song contest. Sverige slutade 11:a i andra semifinalen och missade finalplatsen med en poäng. 

https://www.instagram.com/p/9tcHgJqiO8/?utm_source=ig_web_copy_link

Anna Bergendahl – live i USA

Efter Mello försvann Anna Bergendahl från scenen i två år, men dök i oktober 2012 efter att ha arbetat med att skriva och spela in låtar i Los Angeles i USA, tillsammans med producenten och låtskrivaren Larry Klein och A Camp-medlemmen Nathan Larson. Resultatet blev andra cd:n ”Something to believe in”.

Under tiden i USA framträdde hon bland annat i NBC-kanalen WSLS i Virginia.

https://www.instagram.com/p/BtgFmgEhPxh/?utm_source=ig_web_copy_link

Anna Bergendahl – blivande läkare

2015 tog Anna Bergendahl ett steg åt sidan från musiken och började plugga på läkarprogrammet i Örebro. Hon blev även goodwillambassadör för FN och projektet ’’Flicka’’.

– Jag har alltid velat bli läkare, sedan jag var väldigt liten. Jag har haft två väldigt stora drömmar i livet som har krävt väldigt mycket av mig – väldigt mycket tid och väldigt mycket hårt arbete, sa hon i vintras i Expressens Aino Oxblod.

Men dubbelarbetet med läkarstudier och musiken var nära att knäcka Anna när hennes pappa blev sjuk. 

– Han är den viktigaste människan i livet för mig, så det tog på mig väldigt hårt. Men han är frisk nu, säger Anna Bergendahl och fortsätter:

– I samband med det fick jag svår ångest, prestationsångest, och mådde jättedåligt under en period. Men nu har jag kommit ur det och blivit starkare. 

Byxdress av Ida Lanto.Foto: OLLE SPORRONG

Vem har gjort Anna Bergendahls outfit?

 ”JAJAJAJA! Jisses vad snyggt! Den fantastiskt vackra och förtrollande bakgrunden gör ju nästan allt här men Anna Bergendahl verkligen strålar i sina silvriga scenkläder från Ida Lanto, skrev Expressens modeexpert Therese Loberg och gav Bergendahl fem getingar, världsklass!